Poza care demonstreaza ca laptele matern este un miracol. O mamica a observat ca laptele a devenit galben peste noapte | Demamici.ro

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva la san pana la varsta de 6 luni. Bineinteles ca beneficiile laptelui matern se mentin cu mult peste aceasta varsta. Si mamele au de castigat de pe urma alaptarii.

Producerea de oxitocina ajuta uterul sa se retraga mai repede dupa nastere, iar atasarea bebelusului la san contribuie la crearea unei legaturi unice cu fiinta pe care ai adus-o pe lume. Un alt aspect „magic” al laptelui matern este dinamismul sau, felul in care isi poate schimba consistenta daca sugarul se imbolnaveste sau in corpul sau apare vreo infectie.

Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de stiinta, dar si de catre mamicile care au postat acest gen de exemple pe conturile de socializare. Ashlee Chase a facut publica o fotografie cu 2 pungi de lapte dupa ce s-a lovit de mai multe ori de intrebarea de ce isi mai alapteaza fetita de 7 luni.

Mamica a fotografiat cele doua pungi in care a colectat laptele pe care l-a muls in 2 zile diferite.

„Laptele din punga de sus este de acum 3 zile cand Elliot era perfect sanatoasa. Laptele din punga de jos este de astazi, dupa ce Elliot, bolnavioara si cu febra, a stat toata noaptea atasata la san”, a scris mamica in dreptul imaginii.

Ce s-a intamplat de fapt? Laptele matern si-a schimbat compozitia astfel incat sa o ajute pe micuta sa lupte cu boala.

Cand bebelusul se imbolnaveste, procentul de globule albe, care lupta cu infectia si care se gasesc in lapte, creste pana la 94%. Astfel, laptele matern produs in momentul in care bebelusul este bolnav ajunge sa fie asemanator in ceea ce priveste compozitia cu colostrul, laptele foarte bogat in anticorpi pe care mama il produce in primele zile dupa nastere. De aici si diferenta de culoare.

Un studiu apartinand Clinical and Translational Immunology, publicat in 2013 de catre nature.com, a demonstrat faptul ca receptorii glandelor mamare ale mamei intra in contact cu saliva bebelusului.

In momentul in care detecteaza anumite bacterii sau virusuri care indica prezenta unei raceli sau a unei infectii in corpul bebelusului, corpul mamei va schimba compozitia imunologica a laptelui, facandu-l mai bogat in anticorpi si leucocite pentru a-l ajuta pe bebelus sa treaca cu bine peste perioada de boala.

Citeste si:

NU STII DE CE-MI HRANESC COPILUL CU LAPTE DIN BIBERON ASA CA NU JUDECA! | DEMAMICI.RO

UN TATA ALAPTEAZA, IN TIMP CE MAMA SE RECUPEREAZA DUPA CEZARIANA. IMAGINILE AU DEVENIT VIRALE | DEMAMICI.RO

CRINA COLIBAN, CONSILIER IN ALAPTARE, DESPRE PRINCIPALELE MOTIVE PENTRU CARE FEMEILE NU ALAPTEAZA: “LE E FRICA SA NU LI SE STRICE SANII!” VIDEO

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână