Iubirea de mamă nu cunoaște limite. O româncă a studiat la Harvard ca să-și poată salva fetița bolnavă: „Copilul meu a avut nevoie de îngrijiri medicale pe care nu le-a putut primi în țara ei” | Demamici.ro

Iubirea de mamă nu cunoaște limite. O româncă a studiat la Harvard ca să-și poată salva fetița bolnavă: „Copilul meu a avut nevoie de îngrijiri medicale pe care nu le-a putut primi în țara ei”. Oana Geambașu este mama unei fetițe și, recent, absolventă a unui master la Harvard Medical School.

Drumul până aici nu a fost ușor pentru ea, iar motivele care au făcut-o să caute răspunsuri în știința medicinei, predată în școlile de top din lume, sunt și mai dureroase.

Oana este mama Soniei, o fată de 15 ani, diagnosticată cu o afecțiune la nivelul inimii. Medicii din România nu au putut să o ajute, iar Oana a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și salva copilul. Chiar dacă acest lucru a presupus ca, la un moment, să studieze ea însăși medicina.

„A început din 2007, de când s-a născut Sonia și Sonia a avut nevoie de îngrijiri medicale extrem de complexe, care nu au găsit o soluție în România, astfel încât am fost nevoită să călătorim prin lume întâi în Germania, apoi în Statele Unite și am ajuns aici, la Boston Children Hospital, care este cumva, eu spun că e gard în gard cu Harvard Medical School și Școala de Sănătate Publică a Harvard. Și în timp m-am tot gândit, n-a fost un gând să zic da, vreau să fac, asta vreau să fac. Eu studiam cu totul altceva atunci”, își începe povestea Oana Geambașu, masterand în politici de sănătate publică la Harvard, potrivit digi24.ro.

Oana își dorește acum să-și ajute nu doar fiica, dar și alte suflete care au nevoie de ajutor medical.

Ambiția și rezultatele obținute în timpul masterului obținut la Harvard Medical School i-au adus laude inclusiv de la fostul șef al Departamentului de Sănătate din administrația Obama, care i-a fost profesor.

Deși nu era străină de domeniul sănătății, problemele cu care se confrunta fetița ei au făcut-o să își dorească să afle mai multe.

„Am trimis o aplicație la Școala de Sănătate Publică, dar între timp, până m-am hotărât, până m-am gândit, până m-am documentat, până am învățat ce trebuie să fac, până am dat examenele pentru a putea să aplic, a durat ceva timp, iar în 2020 am primit acceptul. Am fost acceptată la Școala de Sănătate Publică. Ceea ce m-a frapat foarte tare aici – și te aștepți la excelență de la Harvard – este că toți profesorii și toți oamenii cu care te întâlnești sunt extrem de umili, sunt extrem de modești. Să discuți cu un om care a fost șeful Departamentului de Sănătate în administrația Obama și pur și simplu să stai la masă și să spună cât de mult te admiră este, îmi pare, pare ireal”, a mai spus Oana Geambașu.

Perioada petrecută la Harvard Medical School i-a schimbat multe perspective asupra vieții. Românca a avut acces la numeroase resurse și informații și a ajuns chiar să coordoneze un studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei de coronavirus.

După anii petrecuți departe de casă, Oana își dorește să revină la un moment data acasă, unde vrea să schimbe ceva în sistemul medical românesc.

„O să fac în continuare cercetare aici, la Harvard, o să lucrez cu profesorii de aici, care o să mă ajute să dezvolt un plan pentru România, să
dezvolt o soluție pe care apoi s-o pot dărui înapoi către țară”, spune ea.

Între timp, Sonia, fiica ei, a avut parte de o nouă operație realizată de medicii din SUA, iar starea ei este una bună.

„Am trecut prin experiența unde copilul meu a avut nevoie de îngrijiri medicale pe care nu le-a putut primi în țara ei. Am avut privilegiul să pot să-mi scot copilul din țară, să ajung cu ea în spital, în Statele Unite, unde a primit îngrijirile medicale de care a avut nevoie. Ca ea sunt foarte mulți alți copii și chiar de curând, când eram pe scaun în mijlocul absolvirii, am primit un mesaj legat de un copil care are nevoie de îngrijiri medicale în străinătate, un copil de 6 luni care nu va mai trăi în România și are nevoie să plece din țară. Ăsta este motivul pentru care vreau să mă întorc în țară, pentru că nu poți, nu putem să continuăm să exportăm. Că asta facem, ne exportăm pacienții în altă țară, cum a fost fiica mea”, a mai declarat Oana Geambașu într-un interviu pentru sursa citată.

Vezi și: Lupta unei mame cu sistemul medical din Romania: „Iertati-ma, pentru ca si eu sunt de vina!” | Demamici.ro

Vezi si: Fetita, paralizata din cauza greselilor medicilor unei clinici private din Capitala. Ce s-a intamplat la nastere | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o zi

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână