Concepție și fertilitate

O mamă a reușit să nască două fetițe, concepute la 8 zile distanță. Fenomen de superfetație extrem de rar, cu doar câteva cazuri în lume | Demamici.ro

O mamă a reușit să nască două fetițe, concepute la 8 zile distanță. Fenomen de superfetație extrem de rar, cu doar câteva cazuri în lume. O mamă din Australia a primit cea mai mare surpriză din viața ei, atunci când a aflat că la a treia sarcină va aduce pe lume nu unul, ci doi bebeluși.

Și nu, nu e vorba de o sarcină gemelară! Fetițele, deși au trăsături asemănătoare, nu sunt gemene. Ele au venit pe lume în același timp, dar au fost concepute la 8 zile distanță una de cealaltă. Surorile Ruby și Khloe, în vârstă acum de 6 ani, par gemene la prima vedere, însă în realitate, venirea lor pe lume a fost rezultatul unui fenomen rar, numit „superfetație”. Superfetația are loc atunci când un al doilea embrion se formează, în cadrul unei sarcini deja existente și există doar câteva astfel de cazuri în întreaga lume.

Fenomen de superfetație extrem de rar, cu doar câteva cazuri în lume.

Jo, mama fetelor, avea să afle de timpuriu în sarcină că va avea doi bebeluși. La primele ecografii, mămica, în vârstă acum de 30 ani, a aflat că este însărcinată cu doi copii, concepuți la date diferite.
Deși nu a fost o sarcină gemelară, din punct de vedere medical, ele au împărțit același uter și au venit pe lume în același timp, iar mama fetelor le percepe ca fiind gemene. Venirea pe lume a doi copii a venit și cu o serie de schimbări în familia micuțelor:

„Când am primit vestea, ne-am dat seama că avem nevoie de o casă nouă, de o mașină nouă. Locuiam la acea vreme într-o căsuță mică cu trei camere, împreună cu ceilalți doi copii mai mari”, a povestit Jo, mama copiilor.

Despre naștere, își aduce aminte că a fost una traumatizantă. Una din fetițe nu respira la naștere și a trebuit să fie resuscitată. Ruby și Khloe au venit pe lume în aceeași zi, cu șapte săptămâni mai devreme, și la o distanță de doar 6 minute.

După naștere, fetițele au mai rămas internate o lună de zile pentru a fi monitorizate de medici.

În prezent, cele două fetițe sunt perfect sănătoase și sunt cele două minuni ale familiei. Ruby, cea care a fost prima dată concepută, a fost mereu mai înaltă decât surioara ei. Ulterior, Khloe a avut un puseu de creștere și a ajuns-o din urmă pe surioara ei.

„Sunt diferite în multe privințe, aproape total opuse. Însă chiar și așa, nu le place să stea departe una de cealaltă prea mult. Au o conexiune specială”, a mai povestit mama fetelor.

Superfetația – există doar câteva cazuri în lume

Superfetația este un fenomen rar care are loc atunci când o femeie rămâne însărcinată cu un al doilea copil, în timpul unei sarcini deja existente. Astfel, un alt ovul ajunge să fie fertilizat de un spermatozoid, iar apoi, implantat în uter, alături de celălalt. În cele mai multe cazuri, acești copii se nasc împreună și poartă denumirea de „super gemeni”.

Fiind un fenomen extrem de rar, se poate ajunge la situația în care unul dintre bebeluși să nu supraviețuiască.

Pentru ca o o superfetație să aibă loc în mod natural, este necesar ca trei evenimente să se producă simultan:

  • o nouă ovulație în timpul sarcinii
  • o a doua fecundare în timpul sarcinii, o situație puțin probabilă, din cauza faptului că odată cu sarcina, colul uterin se închide și împiedică trecerea spermei și ajungerea în uter
  • implantarea unui al doilea ovul fecundat în uter, dar care depinde de hormoni pe care corpul unei gravide nu îi mai produce.

Vezi și: Superfetația și povestea unor „Super Gemeni”: au fost născuți în aceeași zi, dar concepuți la 3 săptămâni distanță | Demamici.ro

Vezi si: O mamă a născut gemeni concepuți la 3 săptămâni distanță. Superfetația, fenomenul rar în sarcină | Demamici.ro

Vezi si: A rămas însărcinată cu gemeni după ce și-a legat trompele. Mămica mai are acasă trei fete | Demamici.ro

Vezi si: Un bebeluș a venit pe lume cu o „surpriză” în mână: steriletul mamei sale | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

9 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni