Legea „zile libere pentru parinti”, promulgata de Klaus Iohannis | Demamici.ro

UPDATE 14.03.: Legea „zile libere pentru parinti”, promulgata de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a semnat sambata, 14.03.2020, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea de zile libere platite unuia dintre parinti in cazul in care scolile se inchid din cauza unor „situatii extreme”.

Initiativa legislativa prin care angajatorii sunt obligati ca acorde zile libere platite unuia dintre parinti in cazul in care unitatile de invatamant se inchid din cauza unor „situatii extreme” a fost adoptata joi, 12.03.2020, de catre Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Legea are in vedere parintii care au copii cu varsta de pana in 12 ani sau 18 ani, in cazul celor cu dizabilitati.

Parintii care stau acasa vor primi 75% din salariul pe care il au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Banii acordati parintilor care stau acasa vor fi platiti de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie sa-l vireze catre stat pentru salariul fiecarui angajat.

Vezi si: Cursuri online daca infectiile cu coronavirus se inmultesc! Declaratiile ministrului Educatiei | Demamici.ro

Legea „zile libere pentru parinti”, promulgata de Klaus Iohannis. Angajatorii, obligati sa dea liber parintilor cand se inchid scolile

Astfel, potrivit articolului 3 al legii:

(1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Prin derogare de la prevederile Legii nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei prevăzută la alin.(1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art.1 alin.(4).
(3) Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin.(2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilită prin hotărâre a Guvernului.

Zile libere pentru parinti in timpul pandemiei de coronavirus

Proiectul a fost rediscutat in Comisia de Munca intrucat prevederea initiala stipula faptul ca angajatii ar fi trebui platiti din banii companiei, fapt ce presupunea un efort financiar imens pentru angajatori.

Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, respectiv a tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acorda in baza unei declaratii pe proprie raspundere, semnata de catre ambii parinti, cu exceptia familiilor monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada mentionata.

In cazul familiilor cu mai multi copii, care se incadreaza in prevederile art.1, zilele libere se acorda unuia dintre parinti, respectiv tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale.

Adoptarea initiativei legislative a venit in contextul problemelor cu care se confrunta parintii in urma inchiderii scolilor si gradinitelor in perioada 11-22 martie, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Vezi si: Copiii trebuie tinuti acasa, nu in mall-uri! Inchiderea scolilor nu inseamna vacanta | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni