Greutatea la nastere a bebelusului, influentata de genele transmise de mama | Demamici.ro

Greutatea la nastere a bebelusului poate avea un impact major asupra dezvoltarii sale ulterioare.

Bebelusii cu greutatea la nastere sub limita celei normale pot fi mai vulnerabili in fata complicatiilor de sanatate. La fel, bebelusii cu o greutate prea mare, au un risc crescut de dezvoltare a diabetului pe parcursul vietii.

Cu ajutorul unei metode revolutionare, medicii au incercat sa afle care sunt factorii care influenteaza greutatea la nastere a copilului. Una dintre intrebarile principale la care au incercat sa raspunda a fost aceea daca genele mamei pot influenta dezvoltarea intrauterina a fatului.

Bebelusul va mosteni din informatiile genetice ale ambilor parinti.

Citeste si: Daca ai arsuri in timpul sarcinii, bebelusul va avea mult par. MIT sau ADEVAR? Ce spun oamenii de stiinta

Cu toate astea, specialistii sustin ca genele mamei joaca un rol mult mai important in ceea ce priveste greutatea copilului. Astfel, mama contribuie cu extra-gene (numite ADN mitocondrial – ADN-ul acesta este mostenit exclusiv pe linie materna) care influenteaza greutatea bebelusului la nastere.

Cu alte cuvinte, greutatea pe care mama a avut-o la nastere poate constitui un factor determinant in greutatea pe care bebelusul o va avea la nastere. Asadar, daca ai avut o greutate mare la nastere, e foarte posibil sa aduci pe lume un bebelus mai dolofan.

Greutatea mamei din timpul sarcinii influenteaza greutatea la nastere a bebelusului?

De asemenea, greutatea mamei pe parcursul sarcinii poate influenta ea si dezvoltarea fatului. Exista studii care demonstreaza ca o mama care ia mai mult in greutate in timpul sarcinii va aduce pe lume un copil cu mai multe kilograme.

Autorii Rachel Freathy si Debbie Lawlor, medici din Martea Britanie, si-au propus sa demonstreze ipoteza conform careia o mama cu o greutate mare va aduce pe lume un copil mai greu. Ce au descoperit cercetatorii?

In cele mai multe cazuri, femeile care se ingrasa foarte mult in timpul sarcinii prezinta valori mai mari ale glicemiei. Zaharul determina fatul sa produca mai multa insulina care actioneaza precum un hormon de crestere.

Greutatea la nastere. Nou nascut de 6,9 kg a intrecut toate recordurile maternitatii

Iti mai amintesti ce greutate a avut copilul tau la nastere? Joy Buckley, din New York, nu va uita niciodata acest aspect. Fiica sa, Harper, a venit pe lume pe 12 martie, la Arnot Ogden Medical Center, in Elmira, New York, si a avut la nastere 6,9 kg. Harper este cel de-al treilea copil al familiei.

Sotii s-au luptat cu infertilitatea ani in sir, iar in momentul in care erau decisi sa adopte, au aflat ca femeia e insarcinata.

Primul copil al cuplului a venit pe lume in 2016 si a avut la nastere 4,9 kg, cu mult peste greutatea medie a nou-nascutilor de 3,4 kg.

Stiind ca primul copil a avut o greutate peste medie, Buckley s-a pregatit psihic pentru a aduce pe lume un alt copil cu o greutate mare, insa nu s-a asteptat ca fetita sa devina cel mai mare bebelus care s-a nascut vreodata in maternitatea Arnot Ogden Medical Center.

„Am stiut ca va fi mare”, a declarat Buckley pentru WEMT 18 News, insa „nu am anticipat ca voi naste un bebelus de 7 kg”.

Potrivit University of Rochester Medical Center, diabetul este una dintre cele mai comune cauze ale unei greutati mari la nastere (Buckley are diabet de tipul 2). De asemenea, greutatea mare a copilului la nastere poate fi determinata de kilogramele in plus acumulate de mama pe timpul sarcinii sau pur si simplu poate fi dictata de genele parintilor.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni