Fetiță de 7 ani, infectată cu COVID-19, operată de urgență la Constanța. Mărturia medicului VIDEO | Demamici.ro

Fetiță de 7 ani, infectată cu COVID-19, operată de urgență la Constanța. Operația de apendicită a unei fetițe de 7 ani din Constanța, infectată cu noul coronavirus, s-a dovedit a fi un succes. Emoțiile au fost mari, chiar si pentru medicii cu multă experiență în spate.

La finalul lunii martie 2020, o fetiță de 7 ani din Constanța a ajuns la spital cu dureri abdominale. Copilul a fost examinat în condiţii de maximă siguranţă şi după discuţiile cu familia, care a precizat că a călătorit în străinătate, dar şi în urma radiografiei pulmonare care a arătat modificări, a fost testată pentru coronavirus.

Analizele nu au făcut decât să confirme suspiciunile medicilor, aceea de infecție cu temutul COVID-19. Fetița trebuia izolată și mai ales tratată.

Mai multe investigații realizate la spital au dus la diagnosticul de apendicită acută gangrenoasă perforată care trebuia operată urgent.

Medicii au înțeles că au o misiune dificilă: să salveze viața fetiței și să limiteze totodată răspândirea infecției cu COVID-19

Micuța în vârstă de 7 ani a fost trimisă de urgență în sala de operație, nu înainte ca medicii să își ia toate măsurile de precauție.

Dr. Florin Daniel Enache, medic chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost solicitat să conducă această operație.

Vestea a primit-o printr-un apel telefonic, în timp ce lua prânzul cu familia.

„I-am spus soţiei să nu mă mai aştepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aş minţi dacă aş spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viaţa copilului. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toţi porii.

Vezi si: Zambetul sperantei. Fetita nascuta prematur a invins coronavirusul | Demamici.ro 

Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuşi, 3 rânduri de halate sterile, câte două măşti, papuci de sală, câte două rânduri de şoşoni sterili şi unii dintre cei din echipă au simţit nevoia să se protejeze suplimentar şi pe lângă aceşti şoşoni, şi-au acoperit picioarele şi cu saci din plastic.

Nu puteam să respir, transpiram din toţi porii, mâinile îmi transpirau şi erau foarte reci, nu îmi mai simţeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operaţia.

Intervenţia a durat 40 de minute şi am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute, pentru că simţeam că mă sufoc. Mă bucur ca împreună cu colegii mei am făcut totul ca la carte şi am reuşit să evităm un scenariu sumbru şi le mulţumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm”, a povestit cadrul medical.

Fetiță de 7 ani, infectată cu COVID-19, operată de urgență la Constanța. Medicii s-au spălat timp de 40 de minute după ce au ieșit din operație

Măsurile de protecție nu se limitează doar la purtarea unor echipamente speciale. Ele continuă și după finalizarea operației, atunci când medicii și asistentele sunt obligați să se spele și să se dezinfecteze minute în șir.

„M-am spălat şi dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operaţia. Pare exagerat, dar aşa am fost sfătuiţi să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat şi mi-am sunat familia.

M-am gândit iniţial să nu merg acasă, dar după discuţiile cu specialiştii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranţă în timpul intervenţiei, am hotărât să merg totuşi acasă.

Copiii mei mă aşteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe uşă, mă spăl şi mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în braţe”.

Pacienta în vârstă de 7 ani a fost operată în data de 28 martie 2020. După alte câteva zile petrecute în spital într-un salon special amenajat pentru pacienții coronavirus, fetița s-a întors acasă, recuperată în urma operației și vindecată și de COVID-19.

Vezi si: Primii gemeni nascuti dintr-o mama infectata cu COVID-19. Imagini de la maternitatea din Spania | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni