Sănătatea copilului (dosarul bolilor)

Eritem infecțios la copii (a cincea boală). Ce este și cum se manifestă – special pentru părinți | Demamici.ro

A cincea boală a copilăriei (eritem infecțios) este o boală virală din care majoritatea copiilor se recuperează rapid și fără probleme. Este deosebit de comună la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani.

Eritemul infecțios se manifestă printr-o erupție cutanată care face obrajii unui copil roșu aprins. De aceea, uneori se numește erupție cutanată cu „obraz pălmuit”. Câteva zile mai târziu, erupția se extinde la trunchi, brațe și picioare. De obicei durează una, până la trei săptămâni.

Care sunt semnele și simptomele eritemului infecțios?

Cu ce începe:

  • o febră scăzută
  • durere de cap
  • un nas înfundat sau care curge

Aceste simptome se clarifică, iar boala pare să dispară, dar câteva zile mai târziu apare erupția. Această erupție poate să apară cu precădere în cazul copiilor mai mici de 10 ani.

Erupția începe de obicei pe față și face obrajii de un roșu aprins. Apoi, pete roșii (de obicei mai deschise) apar pe piept, spate, brațe și picioare. Erupția poate fi cu mâncărime. După câteva zile, capătă un aspect de plasă dantelată.

Uneori, erupția se poate intensifica atunci când pielea este expusă la căldură sau la soare. Vine și pleacă înainte de a dispărea complet după câteva săptămâni.

La copiii mai mari și la adulți, a cincea boală s-ar putea să nu provoace erupția cutanată roșie a obrajilor, dar poate provoca umflături și dureri articulare care pot dura de la săptămâni la luni și, foarte rar, ani. Dar, în timp, de obicei dispare fără probleme de durată.

Ce cauzează a cincea boală?

A cincea boală (numită și eritem infecțios) este cauzată de parvovirusul B19. Virusul se răspândește în picături atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau atinge o suprafață. Este cel mai contagioasă înainte de apariția erupției cutanate, când simptomele par a fi cele ale unei răceli obișnuite. Până la apariția erupției cutanate, corpul se luptă deja cu infecția de ceva vreme și persoana nu mai este contagioasă. Copiii de obicei nu răspândesc infecția odată ce au erupția cutanată.

Cum este diagnosticată a cincea boală?

De obicei, medicii pot diagnostica a cincea boală văzând erupția pe față și pe corp. Dacă cineva nu are erupția cutanată, dar are alte simptome, medicul poate face analize de sânge pentru a vedea dacă parvovirusul B19 le cauzează.

Cum se tratează a cincea boală?

Este cauzată de un virus, deci nu poate fi tratată cu antibiotice (antibioticele ucid bacteriile, nu virusurile). În cele mai multe cazuri, este o boală ușoară care trece de la sine, deci nu este nevoie de niciun medicament.

De obicei, copiii cu această boală se simt bine și au nevoie doar să se odihnească. După ce febra și simptomele răcelii ușoare dispar, este posibil să fie puțin de tratat, cu excepția oricărui disconfort cauzat de erupție cutanată.

Dacă erupția cutanată a copilului este cu mâncărime, cereți sfatul medicului pentru ameliorarea disconfortului. De asemenea, medicul poate recomanda acetaminofen pentru febră sau dureri articulare. Nu dați aspirină copilului dumneavoastră, deoarece a fost asociată cu o boală rară, dar gravă, numită sindrom Reye, atunci când este administrată copiilor care au o infecție virală.

Ce probleme pot apărea?

A cincea boală ar putea îmbolnăvi unii oameni, cum ar fi cei cu:

  • sisteme imunitare slabe (cum ar fi cele cu SIDA sau cancer)
  • unele tulburări ale sângelui (cum ar fi siclemia sau anemia hemolitică)

Parvovirusul B19 poate încetini temporar sau împiedica organismul să producă globule roșii (RBC) purtătoare de oxigen. Acest lucru poate duce la anemie severă, care trebuie tratată într-un spital. O persoană cu anemie severă poate fi palidă, amețită sau adormită.

Infecția cu parvovirus B19 în timpul sarcinii unei femei poate cauza probleme fătului, în special în prima jumătate a sarcinii.

Poate fi prevenită a cincea boală?

Este greu să previi pe deplin a cincea boală. Nu există vaccin, însă după infectare persoana dezvoltă anticorpi. Imunitatea după infecție durează toată viața.

Spălarea mâinilor bine și des este cea mai bună modalitate de a evita virusul care provoacă a cincea boală și poate ajuta la prevenirea răspândirii multor infecții.

Când ar trebui să sun doctorul?

Sunați medicul dacă copilul dumneavoastră dezvoltă o erupție cutanată, mai ales dacă erupția este larg răspândită sau copilul dumneavoastră are și febră, simptome de răceală sau dureri articulare.

Sunați și dacă sunteți gravidă, aveți un sistem imunitar slab sau aveți o tulburare de sânge și:

  • dezvoltați o erupție cutanată sau dureri articulare
  • ați fost în preajma cuiva care avea a cincea boală sau o erupție neobișnuită.

Referințe:

  1. https://kidshealth.org/en/parents/fifth.html?ref=search
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15774-fifth-disease

Vezi și: Lupta unei mame cu sistemul medical din Romania: „Iertati-ma, pentru ca si eu sunt de vina!” | Demamici.ro

Vezi si: Fetita, paralizata din cauza greselilor medicilor unei clinici private din Capitala. Ce s-a intamplat la nastere | Demamici.ro

Vezi si: Un bebelus de 4 luni, bolnav, plimbat intre spitale, in Targu Mures! Poveste relatata de tatal copilului | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

2 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

2 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

4 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni