Sănătatea și siguranța bebelușului

Enteroviroza la copii: simptome, tratament și metode de prevenție | Demamici.ro

Ce este enteroviroza

Enteroviroza la copii. Un enterovirus este acel virus care ajunge în corp prin gură și este absorbit prin intestin. Acesta este rezistent la temperatura camerei, având o perioadă de incubație de 3-10 zile. De cele mai multe ori, o infecție cu enterovirus nu produce simptome sau provoacă doar o stare febrilă. Aceasta poate să treacă neobservată, fără să producă simptome semnificative.

Din păcate, există și câteva tipuri de infecții cu enterovirus, care duc la boli grave. De exemplu, poliomielita este cauzată de un enterovirus. De asemenea, enterovirusul 71 (EV71) poate provoca meningită sau encefalită la sugari şi copii mici, iar enterovirusul D68 (EV-D68) poate provoca tuse, respiraţie şuierătoare și chiar paralizie, scrie reginamaria.ro.

Simptomele enterovirozei la copii

Enteroviroza la copii. Deși, în general, enteroviroza nu produce simptome, sunt și cazuri în care se manifestă prin: febră, dureri de cap, cefalee, dureri musculare sau erupții cutanate (pe mucoase sau pe suprafețe mari ale corpului). De asemenea, își pot face apariția și simptome ale tractului respirator superior, cum ar fi: nas înfundat, durere sinusală, durere în gât, durere de ureche, dificultăți la înghițire, pierderea mirosului sau a gustului, conform healthychildren.org.

Pot apărea și simptome gastrointestinale: greață, indigestie, reflux, balonare, dureri abdominale, crampe, constipație sau diaree. Foarte frecventă este enteroviroza cu vărsături.

Vestea bună este că, dacă își fac apariția, simptomele sunt ușoare. Cu toate acestea, enterovirusurile pot provoca și probleme grave: inflamaţia creierului (encefalita), inflamaţia ţesuturilor din jurul creierului şi măduvei spinării (meningita), inflamaţia inimii (miocardita), inflamaţia ficatului (hepatită), infecție oculară (conjunctivită) sau boli pulmonare, scrie medicover.ro.

Tratament pentru enteroviroză

Enterovirusurile nu pot fi combătute cu ajutorul antibioticelor. În plus, medicina modernă nu a evoluat într-atât încât să creeze medicamente care să vindece o infecție enterovirală.

Tratamentul este unul strict simptomatic, pentru a-l ajuta pe copil să lupte mai ușor cu boala. Eficiente în acest sens sunt medicamentele pentru durere (acetaminofen şi ibuprofen), anestezicele orale, odihna la pat și modificarea dietei (alimente ușoare și moi, fără dulciuri sau alimente sărate).

Metode de prevenție a enterovirozei la copii

Enteroviroza la copii. Enterovirusurile se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta, fie pe calea aerului, fie dacă cel mic a intrat în contact cu materii fecale infectate sau a consumat apă potabilă infectată. Pentru a preveni enteroviroza, învățați-i pe copii să se spele pe mâini, cu apă și săpun, imediat ce au folosit toaleta, înainte de a mânca sau înainte de a-și atinge ochii, gura sau nasul.

Dacă aveți în grijă un copil bolnav, spălați-vă de mai multe ori pe mâini și folosiți dezinfectant. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun imediat după schimbarea scutecelor, conform healthychildren.org.

În cazul în care aveți în casă o persoană bolnavă, dezinfectați constant suprafețele și obiectele, jucăriile și cheile pentru uși.

Atunci când cel mic este bolnav, țineți-l departe de colectivitate și urmați tratamentul recomandat de medic. Explicați-i copilului cât de important este să își acopere gura și nasul cu un șervețel, atunci când strănută sau tușește.

Vezi și: Enterocolita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Vezi și: Val de cazuri de enterocolită pe litoral. Apa din mare și mâncarea, principalele suspecte ca surse de infectare | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână