Sarcina

Dioptriile mari, indicație obligatorie pentru cezariană? | Demamici.ro

Dioptriile mari, indicație obligatorie pentru cezariană? În ultimul deceniu s-a observat o tendință tot mai mare de naștere prin cezariană, atât în România, cât și în întreaga lume. Mai ales în cazul femeilor care suferă de miopie, se recomandă nașterea prin cezariană. Cât de adevărat este acest lucru? Care sunt riscurile? Este miopia o indicație pentru cezariană?

Dioptriile mari, indicație obligatorie pentru cezariană?

Pe durata celor nouă luni de sarcină apar multiple modificări ale organismului care influențează toate organele. Unele dintre aceste modificări implică și funcția vizuală. Mai exact, cel mai mare interes îl prezintă apariția miopiei sau agravarea celei existente. Aceste probleme nu sunt permanente, iar vederea este readusă la starea sa, după travaliu.

De-a lungul timpului, cercetătorii au studiat efectul sarcinii asupra funcției ochiului. Corneea suferă modificări tocmai din cauza retenției de apă din organism, de aici și scăderea sensibilității sau creșterea curburii și a grosimii corneei.

Miopia reprezintă, pe scurt, dificultatea de a vedea obiecte la distanță. Globul ocular al persoanelor ce suferă de miopie se lungește, dar lucrurile aflate în apropiere pot fi vizualizate fără probleme. Cea mai frecventă cauză a miopiei este genetica, aproximativ 85% dintre părinții cu această afecțiune au copii care o moștenesc.

Medicii ginecologi, obstetricieni și oftalmologi au împărtășit pentru o lungă perioadă de timp opinia că miopia, în special miopia ridicată, este o contraindicație pentru nașterea naturală (vaginală) deoarece există riscul detașării retiniene regmatogene.

Însă studiile nu conțin rapoarte care să descrie această consecință a miopiei la femeile care nasc pe cale vaginală. Cercetările au demonstrat că, în timpul celei de-a doua etape a travaliului, creșterea presiunii intraoculare are ca rezultat apăsarea corpului vitros asupra retinei. Deci, riscul ruperii retinei sau a detașării acesteia scade. În plus, riscul de detașare a retinei la persoanele care suferă de miopie crește odată cu vârsta, din cauze multiple.

A doua jumătate a sarcinii este asociată cu scăderea moderată a presiunii intraoculare, care poate fi și mai mare la gravidele cu hipertensiune oculară preexistentă. Acest lucru se întâmplă datorită creșterii debitului apos, scăderii presiunii venoase episclerale, scăderii rigidității sclerale și acidoză generalizată în timpul sarcinii.

Presiunea intraoculară revine, de obicei, la nivelurile de dinainte de sarcină la două luni postpartum.

Cât timp sunt efectuate controale oftalmologice trimestrial cu examinarea fundului de ochi periodic la gravidele cu miopie mare, patologia oculară preexistentă (antecedente de decolare retiniană, găuri retiniene și degenerescenţe retiniene periferice de tip lattice), nașterea pe cale vaginală este o alternativă sigură pentru femeia cu miopie și nu trebuie făcută profilaxia patologiei oculare prin indicația de cezariană.

Vezi si: Am voie să mă dau cu ojă sau să am unghiile făcute cu gel dacă nasc prin cezariană? | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână