Educație

De ziua invatatorului, pe 5 iunie, elevii nu fac ore | Demamici.ro

In data de 5 iunie este Ziua Invatatorului, astfel ca toate activitatile din aceasta zi vor fi festive.

Chiar daca elevii se vor duce la scoala, nu vor face cursuri. Sarbatoarea are loc doar in invatamantul scolar, cel prescolar nefiind afectat.

Conform contractului colectiv de munca din invatamantul preuniversitar, Ziua Invatatorului va fi sarbatorita prin manifestari specifice. Mai exact, elevii vin la scoala, dar nu fac orele obisnuite, ci alte activitati prin care sa marcheze Ziua Invatatorului.
Art. 8 (1) Partile convin sa sarbatoreasca pe 5 lunie – Ziua Invatatorului, organizand impreuna, in timpul programului de lucru, manifestari specifice, dedicate acestor evenimente.
(2) In perioada desfasurarii acestor manifestari specifice nu se vor presta activitatile prevazute in fisa postului a fiecarui salariat din Invatamant.
(3) Comisiile paritare de la fiecare nivel vor stabili, cu cel putin 30 de zile inainte de evenimentul prevazut la alin. (1), modul de desfasurare a manifestarilor ocazionate de acesta.
Totusi, vor exista scoli la care elevii nu vor merge deloc. Spre exemplu, in judetul Prahova, scolile vor fi inchise miercuri, conform Observatorul Prahovean.
Inchiderea scolilor este posibila pentru ca prevederea apare in Contractul Colectiv de Munca, inregistrat la nivelul Inspectoratului scolar Judetean Prahova. Potrivit documentului, 5 iunie este zi nelucratoare pentru personalul din invatamant din judetul Prahova.
Ziua Invatatorului a fost instituita in octombrie 2007, cand Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege cu 203 voturi pentru, 3 impotriva si 3 abtineri. Aceasta data a fost stabilita prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmand a avea un caracter educational, national, apolitic si cultural, scrie portalinvatamant.ro.

De ziua invatatorului, pe 5 iunie, elevii nu fac ore

Ziua Invatatorului, sarbatorita pe 5 iunie, este de fapt ziua de nastere a lui Gheorghe Lazar, fiind cel care a pus bazele invatamantului modern romanesc.

La data de 14 iunie se vor finaliza cursurile pentru anul scolar 2018-2019 si va incepe vacanta de vara, care se va incheia pe 9 septembrie.

Vacante in anul scolar 2019-2020

Anul scolar 2019-2020 va cuprinde 35 de saptamani de scoala:

  • Semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019)
  • Semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020)

Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant vor avea loc dupa cum urmeaza:

  • Vacanta de iarna (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
  • Vacanta de primavara (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
  • Vacanta de vara (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor incepe cursurile anului scolar 2020 – 2021)

Insa clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor avea, suplimentar, vacanta in saptamana 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Iar pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar se va incheia pe 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, pe data de 5 iunie 2019.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni