Știri interne

De la ce vârstă se trec copiii la întreținere. Ce scrie în lege și trebuie respectat de toți părinții | Demamici.ro

De la ce vârstă se trec copiii la întreținere. Iată ce scrie în lege și trebuie respectat de toți părinții.

Un proiect înregistrat anul trecut la Senat a readus în atenția românilor scutirea de la plata întreținerii pentru copiii de până la trei ani. Se pare că această prevedere a existat pentru o scurtă perioadă în vechea lege a asociaților de proprietari. Cu toate acestea, prevederea respectivă viza doar costurile pentru consumurile individuale și numai dacă asociația era de acord cu acest lucru.

Având în vedere scumpirile din ultima perioadă, din ce în ce mai mulți părinți își fac griji cu privire la cheltuieli, așa că se întreabă de la ce vârstă se trec copiii la întreținere. După intrarea în vigoare a actualei Legi a asociației de proprietari, părinții trebuie să anunțe apariția unui copil în imobil într-un timp relativ scurt.

Ce spune legea în ceea ce privește vârsta de la care copiii pot fi trecuți la întreținere

În primăvara lui 2017, printr-o lege inițiată de Parlament, Legea nr. 230/2007 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost modificată prin introducerea unei prevederi. Potrivit acesteia, copiii cu vârste de până la 3 ani puteau fi scutiți de la plata cheltuielilor de consumuri individuale.

Cu toate acestea, scutirea respectivă nu era obligatorie, ci rămânea la decizia asociației de proprietari dacă o acordă sau nu. Așadar, ea a avut unele efecte reduse sau chiar nule, ținând cont că făcea referire la consumurile individuale.

Ce sunt cheltuielile pe consumuri individuale? Conform legislației privind asociațiile de proprietari, acestea reprezintă „cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale”.

De la ce vârstă se trec copiii la întreținere, conform legii

Scutirea copiilor de până la trei ani de la plata cheltuielilor de consumuri individuale a fost valabilă vreme de un an și jumătate. Așadar, în 2018, Legea nr. 230/2007 a fost înlocuită de actuala lege a asociațiilor, adică de Legea 196/2018.

Din păcate, în actuala lege nu există nici un fel de prevedere în ceea ce privește scutirea copiilor mici de la cheltuielile de întreținere. Ba chiar mai mult de atât, după cum stabilește Legea nr. 196, proprietarii din blocurile de locuințe sunt obligați să anunțe, în termen de 10 zile, absolut orice schimbare cu privire la numărul membrilor familiei, chiar dacă aceasta a intervenit prin intermediul unei nașteri.

Același act normativ face referire și la căsătorii, decese și la persoane luate în spațiu, sau ca urmare a închirierii sau împrumutării unei locuinței.

Plătesc sau nu copiii cheltuielile la întreținere

De la ce vârstă se trec copiii la întreținere. În caz că nu știați, un nou-născut va fi declarat la asociația de proprietari și va fi trecut la plata cotelor de întreținere în cea de-a treia lună de la nașterea acestuia. Ulterior, în caz că numărul de persoane care locuiesc în apartamente nu a fost actualizat, doi proprietari din blocul respectiv și președintele asociației de proprietari vor întocmi și semna declarații, iar apoi acestea vor fi depuse la administrație.

Apoi, administratorul va adăuga persoanele respective la plata cheltuielilor de întreținere. După cum am menționat și anterior, Senatul a adoptat, în 2021, proiectul de lege cu privire la exceptarea copiilor mai mici de trei ani de la plata cheltuielilor repartizate într-un imobil după numărul de persoane. Cu toate acestea, proiectul a fost respins prin votul Camerei Deputaților.

Vezi și: Tichetul de activităţi casnice 2023: Care sunt condiţiile de acordare, ce valoare are şi de când îl vor primi românii | Demamici.ro

Vezi și: Vouchere materna 2023. Acte necesare, cum se obţin şi unde se pot folosi | Demamici.ro

Vezi și: Concediul de creștere a copilului 2023! Principalele modificări ce vor intra în vigoare de anul viitor | Demamici.ro

Vezi și: Alocații 2023. Acte pentru alocația de stat pentru copii, unde se depun dosarele și care este valoarea în funcție de vârstă | Demamaici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână