De ce bebelusul nu trebuie spalat imediat dupa nastere – beneficiile vernixului | Demamici.ro

Multe mame cred ca spalarea copilului imediat dupa nastere este un lucru obligatoriu si tine de igiena. Nou-nascutul vine pe lume acoperit de lichide si secretii din mediul intrauterin, insa acestea nu reprezinta „murdarie”, ci ofera beneficii copilului.

Ira Jaffe, medic specialist in obstetrica-ginecologie din New York, sustine ca prima baie a bebelusului ar trebui facuta dupa cel putin 24 de ore dupa venirea pe lume. Substanta alba, ceroasa, cu care copilasii sunt nascuti protejeaza pielea micutilor, o hidrateaza si mentinea pielea elastica si catifelata.

Ce este vernixul (vernix caseosa)?

Vernixul este o substanta de culoare alb-cenusie, de consistenta ceroasa, care se gaseste pe pielea nou-nascutului. Vernixul contine secretii sebacee, celule cutanate descuamate si adera foarte bine la piele.

Substanta se formeaza in luna a 8-a de sarcina si are rolul de a proteja pielea fatului de contactul cu lichidul amniotic.

Care sunt beneficiile vernixilui?

Are proprietati antimicrobiene

Exista studii care sustin ca aceasta substanta are proprietati antimicrobiene asemanatoare cu cele din laptele matern. Vernixul ii ofera copilului rezistenta, impiedicand captarea anumitor infectii cauzate de agenti patogeni.

In mediul spitalicesc, infectiile cu candida albicans, Klebsiella pneumonia, stafilococul auriu E-coli, streptococul B etc sunt frecvente, iar vernixul poate bloca colonizarea microbilor.

Regleaza temperatura corporala

La scurt timp dupa nastere, bebelusii nu au capacitatea de termoreglare, motiv pentru care imediat dupa ce vin pe lume, copilasii sunt acoperiti din cap pana in picioare cu hainute.

Daca vernixul nu ar fi indepartat imediat de pe piele, acesta ar actiona ca un strat de material, iar bebelusului i-ar fi mai usor sa se adapteze mediului extrauterin.

Mai mult decat atat, ora magica, contactul piele pe piele imediat dupa nastere este esential pentru bebelus. Nou-nascutul care este pus pe pieptul mamei imediat dupa ce vine pe lume initiaza mai usor alaptarea si este mai putin stresat in comparatie cu micutul care este luat de langa mama pentru a fi spalat.

„Sa indepartezi un copil de mama pentru o baie imediat dupa ce se naste poate conduce la scaderea temperaturii corporale, in timp ce pieptul mamei are abilitatea de a incalzi/raci nou-nascutul pentru a-l ajuta sa mentina temperatura corporala corespunzatoare”, a declarat doctorul Ira Jaffe.

Mentine pielea hidratata

Un studiu din Cincinnati, Ohio, Statele Unite ale Americii, a scos la iveala faptul ca bebelusii care nu au fost curatati de vernix imediat dupa nastere au avut ulterior mai putine probleme ale pielii decat cei care au fost spalati imediat dupa ce au venit pe lume.

Mai mult decat atat, vernixul are proprietati de anti-oxidant, proprietati anti-infectioase si impiedica pierderile de apa ale epidermei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste amanarea primei baite cel putin 24 de ore dupa nastere.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni