Tu - mamă și femeie

Da, sunt o mamă mai în vârstă – și ce? | Demamici.ro

Da, sunt o mamă mai în vârstă – și ce? A avut primul copil la 39 de ani și pe cel de-al doilea la 41. Mămica nu a ales vârsta la care să-și aducă pe lume copiii, ci așa a fost conjuctura în viața ei. Confruntându-se cu multe prejudecăți în timpul celor două sarcini, din pricina vârstei, mama „în vârstă” le dă replica celor care o critică.

Da, sunt o mamă mai în vârstă – și ce?

„Am avut primul copil când aveam 39 de ani, iar fetița mea a venit pe lume când împlinisem deja 41 de ani. Fac parte din categoria, tot mai numeroasă, a mamelor mai în vârstă. Nu asta a fost intenția mea, însă, vă spun sincer că de fiecare dată când pupam „o broască” se transforma în orice, numai în prinț nu. Așa se face că l-am întâlnit pe „prințul – broscoi” când vârsta mea trecuse bine de pragul de 30. Abia atunci am putut spera la o familie și într-un final, acest vis s-a realizat.

Așa că da, s-a făcut cam târziu. În ziua de astăzi toată lumea are o părere și nu ezită s-o exprime în social media. Există așadar foarte multe păreri/ prejudecăți și despre femeile care aleg, sau așa se întâmplă, să facă copii mai târziu în viață. Iată câteva dintre prejudecățile de care m-am lovit când îmi așteptam cei doi copii:

„Bebelușul este supus unor riscuri mai mari de a avea diverse „defecte” la naștere”

„Este un adevăr care nu poate fi contestat. Cu toate acestea, în cazul meu, grija care mi s-a acordat din partea sistemului de sănătate a fost ireproșabilă. De fapt, adevărul este că din ce în ce mai multe femei devin mame la vârste mai înaintate. A trebuit să aleg între a-mi asuma aceste riscuri și a nu avea copii deloc. Din fericire, cei doi copii ai mei s-au născut sănătoși.”

„Sarcina va fi mai greu de dus la o vârstă mai înaintată”

Da, sunt o mamă mai în vârstă – și ce? „Complicații în timpul sarcinii pot să apară indiferent de vârstă. Obezitatea, genetica, stilul de viață… toate aceste lucruri pot determina apariția unor complicații în perioada sarcinii, indiferent de vârsta mamei. Am trecut prin cele două sarcini fără prea multe dificultăți. Ba chiar am sărit și peste așa zilele grețuri matinale.”

„Corpul tău nu se va recupera repede dacă faci copii după 40 de ani”

Da, sunt o mamă mai în vârstă – și ce? „De fapt, nu știu dacă corpul se recuperează total la nicio vârstă, după ce faci copii. Sunt mulțumită de felul în care arăt acum, la aproape 44 de ani. Îmi accept și pielea care atârnă pentru că îmi amintește în fiecare zi cât de norocoasă sunt că am doi copii frumoși și sănătoși. Dacă depui efort și îți lucrezi corpul poti ajunge să arăți foarte bine după nașteri, indiferent de vârstă. Este de ajuns să ne uităm la Nicole Kidman și Halle Berry pentru a ne da seama că acest lucru este cu adevărat posibil.”

„De unde vei gasi energia pentru a alerga după copii la o vârstă mai înaintată?”

„Am mai multă energie decât soțul meu și el e cu 10 ani mai tânăr decât mine. Până acum, să fiu mamă mi se pare mai puțin extenuant decât să fiu balerină (profesie pe care am avut-o pe la 20 de ani). Să fii mamă este extenuant indiferent de vârstă. Este important ce faci pentru a obține energia de care ai nevoie. Mănânc bine, dorm bine și râd mult. Pun pariu că aș putea să mă iau la întrecere și să câștig în fața mamelor mai tinere, fără nicio problemă.”

„Cum vei reuși să ai o relație bună cu copilul tău, când între voi există o diferență de vârstă atât de mare?”

„Chiar credeți că acest lucru reprezintă o problemă? Oare vreun părinte poate cu adevărat să relaționeze cu copiii lui așa cum ar putea un alt copil de vârsta lui? Și poate că am 44 de ani „la exterior!, însă în interior încă sunt un copil mai mare.”

Vezi și: Mamă pentru prima oară la 49 de ani: „Oamenii îmi spun că voi muri înainte să apuc să văd etapele importante din viața copilului” | Demamici.ro

Vezi și: Mamă de tripleți la 55 de ani. Nou record – cea mai în vârstă femeie care a născut tripleți | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

10 ore

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

7 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână