Educație

Cum îi afectează greva profesorilor pe copii! Iată răspunsul psihologilor | Demamici.ro

Greva profesorilor din data de 22 mai 2023 ar putea avea o serie de efecte negative asupra elevilor. Psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că tinerii sunt prinși la mijloc, iar în curând vin și examenele finale.

Greva aduce o serie de dezavantaje în rândul elevilor. După doi ani de pandemie în care școala s-a desfășurat în regim mixt și cu doar câteva săptămâni înainte de finalul anului școlar 2022 – 2023, dar și de examenele finale, tinerii nu știu exact când vor merge la cursuri și dacă se vor mai ține Evaluările Naționale.

Ce spun psihologii despre efectele grevei asupra elevilor

Pentru copii zilele libere pot fi categoric un motiv de bucurie, explică psihologul Alexandra Marin, însă efectele nu sunt tocmai benefice.

„Cu toții înțelegem rolul unei greve. Profesorii își exprimă liber drepturile și nevoile și își doresc să fie ascultați. Doar că impactul asupra elevilor „prinși” la mijloc este unul negativ și care cu siguranță va avea consecințe pe termen scurt, dar și pe termen lung.

În această perioadă copiii abia ce s-au întors la cursuri după o serie de vacanțe și activități cum ar fi săptămâna verde și școala altfel și urmează să aibă din nou o mini-vacanță de Ziua copilului și Rusalii. Greva a venit desigur ca o bucurie pentru aceștia pentru că din punct de vedere psihologic ei se simt acum relaxați și cu gândul la vacanțe și zile libere”, a precizat ea, pentru WOWbiz.ro.

Cum îi afectează greva profesorilor pe copii

„Având în vedere că ne aflăm și aproape de finalul anului școlar, gândul lor se îndreaptă deja și către vacanța mare, de vară. Astfel, nimeni nu se mai gândește la cum se va încheia anul curent sau dacă se simt pregătiți din punct de vedere al cunoștințelor acumulate să treacă într-un nou an școlar. Ei nu își dau seama de lacunele cunoștințelor lor pentru că nu știu exact în ce punct ar fi trebuit să se afle acum, dar noi adulții cu siguranță că le știm și le înțelegem.

Este posibil ca materia nerecuperată la timp să le afecteze pe de-o parte rezultatele școlare, dar și mai important, este posibil să le cauzeze în viitor traume psihologice, confuzie, anxietate de performanță, anxietate generalizată și chiar depresie. Acest lucru se poate întâmpla deoarece este posibil să se simtă copleșiți pe viitor de cerințele școlare, de examenele pe care le vor avea de susținut, dar și de presiunea socială și familială pe care nu o vor putea înțelege prea ușor”.

Greva profesorilor, un motiv de stres și emoții în rândul elevilor

„Cei ce au de susținut anul acesta examene de finalizare a unor etape școlare se vor simți cu siguranță copleșiți de acestea, nefiind pregătiți nici emoțional, nici psihologic de obiceiul de a învăța și de a intra în procesul acesta de pregătire pentru examen.

Consider că este de datoria adulților să anticipeze și să prevină astfel de situații în care elevii pot ajunge să se simtă nepregătiți pentru viitorul lor parcurs școlar și profesional”, a mai precizat psihologul.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare se modifică din cauza grevei din învățământ

Greva profesorilor. Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare a fost modificat din cauza grevei generale din învățământ. Ministerul Educației a anunțat că ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024 a fost trimis la publicare în Monitorul Oficial. 

Așadar, în perioada 3 – 18 mai au fost depuse și validate cererile de înscriere de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali.

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare

Pentru prima etapă de înscriere în învățământul primar 2023 – 2024, în perioada 29 mai – 6 iunie 2023 vor avea loc:

  • procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • repartizarea, la școala de circumscripție, a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție și nu au fost repartizați din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere;
  • afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare a listei copiilor înmatriculați și a numărului de locuri libere. Citește tot articolul aici.

Vezi și: Anul școlar s-ar putea prelungi. Anunțul făcut de ministrul Educației, Ligia Deca | Demamici.ro

Vezi și: Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost reprogramată, din nou, din cauza grevei din învățământ | Demamici.ro

Vezi și: Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare se modifică din cauza grevei din învățământ

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni