Cum deslusim limbajul bebelusilor la masa. Crina Coliban a explicat pas cu pas VIDEO | Demamici.ro

Crina Coliban, consilier in diversificare, a fost invitata in emisiunea „Vorbeste lumea” de la PRO TV unde a explicat cum sa ne dam seama ce spune bebelusul la masa.

Fiindca la cateva luni bebelusii nu pot vorbi, este foarte greu sa ne dam seama ce nevoi, dorinte, suparari au. Exista insa anumite semne/gesturi prin care ne putem da seama ce vrea micutul sa transmita.

„De obicei bebelusii intorc capul pentru ca se feresc, iar apoi incepe mecanismul de aparare, dau cu mana peste lingurita, te imping, iau alimente de pe masa si le arunca… Atunci este semn de lupta,” a declarat Crina Coliban.

De ce copilul face ochii mari cand indreptam lingurita spre el?

C.C.: O sa dau doua variante. Poate sa fie partea buna: curiozitatea, pofta, insa asta e rar, spre deloc. De obicei, este a doua varianta, cand copilul face ochii mari pentru ca se sperie.

Iar asta pentru ca gestul in sine este unul pe care copilul il considera agresiv. Bebelusul s-ar mai putea speria pentru ca este o cantitate prea mare.

Mai poate sa aiba ochii mari pentru ca se sperie de culoare, textura. Copiilor nu le plac mancarurile gatite, asa ca vizual fac ochii mari in stres.

Ce facem cand copilul scuipa mancarea?

C.C.: Este foarte des intalnit acest gest. Partea buna: este normal s-o scuipe pentru ca intre 6 si 9 luni, sau chiar 12 luni, copilul are puternic reflexul de supt.

In prima parte a diversificarii, cand copilul scuipa, el de fapt suge, da sa suga, pentru ca asta stie gura lui sa faca, astfel ca el scoate alimentul solid.

Partea rea este cand nu ii place. Este doar vorba ca sunt primele dati cand copilul intra in contact cu ceva necunoscut si din intentia de a se apara, cel mai adesea, copilul scuipa. Astfel ca trebuie insistat, nu pe loc, dar in ziua respectiva si in zile consecutive.

De ce se inrosesc copiii la fata cand mananca?

C.C.: La rosu la fata e important ca mamele sa stie despre gag si despre inec. Se poate inrosi la fata ca urmare a unui blocaj de un anumit tip. Gag-ul inseamna ca i s-a lipit ceva prin gurita sau a ajuns alimentul prea in spate, iar limba da sa scuipe.

Sau copilul se poate ineca, fiindca traheea si caile respiratorii sunt blocate, iar atunci se inroseste si urmeaza sa se faca vanat la fata pentru ca nu mai primeste aer.

Insa exista si un caz putin mai fericit, atunci cand inrosirea la fata reprezinta furie, deoarece copilul se supara pentru ca este fortat sa manance cu lingurita sau ca aceasta i s-a bagat prea adanc in gurita.

Cum deslusim limbajul bebelusilor la masa

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni