Cum alegi cartea potrivită pentru copilul tău în funcție de vârstă | Demamici.ro

Cum alegi cartea potrivită pentru copilul tău în funcție de vârstă? În primele luni de viață, bebelușul adoră să audă vocea părintelui. Ascultând vocea părintelui, bebelușul își dezvoltă foarte mult abilitățile lingvistice, își hrănește creierul și îl pregătește pentru viitor.

Legătura emoțională dintre părinte și copil se întărește, iar lectura suplimentează aceste beneficii, cu atât mai mult cu cât se transformă într-o rutină.

Studiile au demonstrat o influență pozitivă a lecturii asupra copiilor cărora părinții le-au citit în primii ani de viață. Abilităților lingvistice și cele cognitive au fost crescute în cazul acestora.

În primul an de viață, bebelușul este foarte atras de cântecele sau poezii, ideal este să fie rimă. Pe măsură ce crește și devine mai interesat, alegeți cărți cu imagini simple pe fundaluri solide. Cărțile pentru copii trebuie să aibă text simplu, repetitiv, familiar și imagini clare.

Un lucru foarte important este acela de a face asocieri între o carte pe care o citiți și experiența copilului. De exemplu, în carte ne este prezentată povestea unei pisicuțe: „Îți amintești pisicuța din fața blocului? Cea pe care am văzut-o azi dimineață? Această pisicuță seamănă cu ea. Are blana albă și pufoasă.” Aceste asocieri ajută foarte mult la dezvoltarea vocabularului și ajută copilul să facă distincția între lumea reală și cea imaginară.

Cum alegi cartea potrivită pentru copilul tău în funcție de vârstă

Criterii de bază pentru a alege cartea potrivită:
Material – alege cărți din material textil sau cu pagini groase și margini rotunjite, sunt mai ușor de manevrat;
Conținut – cele mai iubite sunt imaginile cât mai simple și mari, cu membrii familiei sau animale;
Utilitate – există multe cărticele cu oglinzi micuțe în interior, mărgeluțe sau din materiale care produc un anumit zgomot. Aceste cărți sunt foarte utile deoarece bebelușul le poate descoperi la nesfârșit.

Între 0 și 3 luni – cărți cu un contrast puternic. Studiile indică faptul că nervul optic al bebelușului se dezvoltă mai mult atunci când bebelușul se uită pe cărticele alb-negru, de exemplu.

Între 4 și 6 luni – de la această vârstă cresc șansele ca bebelușul tău să dorească să atingă paginile și imaginile cărților. Cea mai potrivită variantă este cartea senzorială: este moale, poate fi aruncată, roasă și răsfoită fără să o rupă.

Între 6 și 12 luni – cuvântul potrivit este RIMA. Cu ajutorul rimei, copiii memorează cu ușurință și își amintesc poveștile/personajele din cărțile iubite. Cărțile cu rimă creează un mediu favorabil utilizând modele simple care pot fi anticipate de către copii.

Între 1 și 2 ani – cheia succesului este repetiția. Indiferent de ceea ce alegi să citești copilului tău, cheia este rutina. Citiți în fiecare zi, 5 minute, creșteți perioada treptat. Astfel, contribuiți la dezvoltarea socio-emoțională și a abilităților de pre-alfabetizare ale copilului vostru. La această vârstă, copiii sunt atrași de cărțile cu emoții (fericit, trist, nervos, emoționat, etc.), activitățile de zi cu zi (spălatul pe dinți, mâncatul, dormitul, etc) sau formele de politețe (salutul, te rog, multumesc, etc.)

De la 4 ani în sus – Basmele sunt cireașa de pe tort aici. Alegeți povești care dezvoltă imaginația, dar să fie și lecturi ușoare. Cărțile cu exerciții sunt foarte interesante: pot completa spațiile punctate, pot colora animalele, să anticipeze o acțiune, etc.

Indiferent de cartea pe care o alegi pentru copilul tău, este foarte important să îi citești ceea ce îi face plăcere și este potrivit vârstei. Lecturi plăcute!

Surse:
https://eclkc.ohs.acf.hhs.gov/parenting/article/tips-parents-choosing-books-infants-toddlers

Vezi si: Dreptaci sau stângaci? Cum poți afla, din timp, care este mâna dominantă a copilului tău | Demamici.ro

Vezi si: Ce jucării sunt potrivite pentru bebelușul tău în primul an de viață. Opțiuni ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului | Demamici.ro

Vezi si: Cum putem contribui la dezvoltarea limbajului bebelușului nostru | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni