Femeile gravide, incluse in categoria persoanelor cu risc. Guvernul britanic recomanda autoizolarea timp de 12 saptamani | Demamici.ro

Coronavirus – femeile gravide, incluse in categoria persoanelor cu risc. Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca femeile gravide sunt incluse in categoria persoanelor cu risc crescut de infectare cu noul coronavirus.

Oficialul a mentionat ca femeile insarcinate, persoanele in varsta si cele cu probleme medicale ar trebui sa se autoizoleze timp de 12 saptamani.

Guvernul a mentionat ca aceasta masura este una preventiva si ca nu a fost demonstrat faptul ca noul coronavirus ar constitui o amenintare mai mare pentru femeile care asteapta un copil. In general, femeile insarcinate sunt mai predispuse la infectii decat cele neinsarcinate, informeaza Daily Mail.

De asemenea, nu exista nicio dovada cum ca virusul s-ar transmite vertical: de la mama la fat. Mai mult decat atat, un studiu facut de cercetatorii chinezi din Wuhan, in urma cu cateva saptamani, a demonstrat ca noul coronavirus nu se transmite de la mama la fat intrauterin si nici prin laptele matern.

Vezi si: Coronavirusul se transmite de la mama la fat intrauterin sau prin laptele matern? STUDIU | Demamici.ro

Boris Johnson: „In urmatoarele zile va fi absolut necesar sa ne asiguram ca cei cu probleme serioase de sanatate vor fi feriti de orice contact social timp de aproximativ 12 saptamani. (…) Recomandarea de evitare a oricarui contact social este deosebit de importanta pentru persoanele de peste 70 de ani, pentru femeile insarcinate si pentru cei care au probleme de sanatate.”

Vezi si: Coronavirus in sarcina. Informatii esentiale pentru femeile insarcinate | Demamici.ro

Chris Whitty, prof. dr., a declarat ca includerea femeilor insarcinate in aceasta categorie a persoanelor de risc este o precautie, o masura strict preventiva. „Sfatuim ca aceasta recomandare de autoizolare la domiciliu sa fie luata foarte in serios de catre persoanele de peste 70 de ani, persoanele care sufera de boli cronice, boli de inima, boli renale si de asemenea – ca masura preventiva pentru ca este prea devreme sa stim si vrem sa fim siguri – femeile insarcinate. Acestea sunt categoriile de persoane carora le recomandam reducerea contactului social intrucat riscurile la care se expun sunt semnificativ mai mari.”

Recomandarile Guvernului au starnit controverse in mediul virtual. Confuzia a fost cu atat mai mare cu cat „Royal College of Obstetricians and Gynaecologists” a anuntat recent ca femeile insarcinate nu se afla printre persoanele in cazul carora COVID-19 s-ar manifesta agresiv. Mai mult decat atat, s-a specificat ca femeile gravide au simptome usoare ale bolii.

„Cum sa ne izolam daca avem programari la spital la fiecare doua saptamani? Guvernul nu ne-a dat si solutii. Simpla recomandare nu e suficient de buna,” a fost una dintre reactiile aparute in social media.

Femeile insarcinate sunt mai vulnerabile la COVID-19?

Nu exista dovezi precum ca femeile insarcinate sunt mai afectate de noul coronavirus decat restul populatiei. Majoritatea femeilor care au contractat virusul au avut simptome usoare sau moderate, COVID-19 manifestandu-se mai agresiv in randul persoanelor in varsta, a celor cu boli cronice sau cu un sistem imunitar slabit.

Nu s-a raportat niciun deces in randul femeilor insarcinate, pana in acest moment.

Potrivit „Royal College of Obstetricians and Gynaecologists”, femeile insarcinate sunt mai vulnerabile in fata infectiilor. De asemenea, daca esti insarcinata si suferi de diabet sau astm, ori alte boli cronice, esti mai predispusa la complicatii in cazul contractarii noului coronavirus.

In ceea ce priveste fatul, nu exista nicio dovada cum ca imbolnavirea cu COVID-19 ar creste riscul de avort spontan si nici ca infectarea s-ar produce intrauterin.

Broșura Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor în limba engleză poate fi descărcată de aici

Vezi si: Gravida care a intrat in contact cu o persoana suspecta de coronavirus, operata de medici fara echipament special de protectie. Declaratiile unui medic | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni