Recomandări

Copilului tău îi este frică de întuneric, de monștri, de străini, de doctor? Ajută-ți copilul să scape de cele mai întâlnite frici ale copilăriei prin jocuri terapeutice | Demamici.ro

Copilului tău îi este frică de întuneric, de monștri, de străini, de doctor? Ajută-ți copilul să scape de cele mai întâlnite frici ale copilăriei prin jocuri terapeutice. Din păcate, tocmai această frică de fricile noastre este cea care nu ne lasă să normalizăm emoția, să o trăim și să descoperim ce se întâmplă în interiorul nostru. Sănătatea emoțională se bazează pe un echilibru al înțelegerii și gestionării emoțiilor. Așadar, pentru a ne putea învinge fricile trebuie să le identificăm, să le acceptăm, să vedem de unde vin și să le confruntăm.

Frica este o emoție universală, naturală care apare ca răspuns la un pericol fizic sau psihologic real sau imaginar.

Frica de un animal sălbatic, spre exemplu, este generată de un pericol real. Frica de un dragon cu 2 capete sau de monștri închipuiți este una determinată de un pericol imaginar. Imaginația copiilor este nelimitată, însă pe măsură ce prind curaj și inventează personaje și jocuri, în închipuirea lor iau naștere frici diverse.

Cum învață copiii frica?

Studiile au demonstrat că bebelușii nu par să aibă semne ale fricii până în jurul vârstei de 8 – 12 luni, informează „Psychology Today” (1). Cele mai multe frici sunt „învățate” de copii de la părinții lor, prin imitație. Spre exemplu, dacă copilul își vede părintele având un răspuns de frică în momentul interacțiunii cu un anumit animal, este foarte probabil ca cel mic să vadă pe viitor un pericol într-o astfel de interacțiune.

Copilului tău îi este frică de întuneric, de monștri, de străini, de doctor? Ajută-ți copilul să scape de cele mai întâlnite frici ale copilăriei prin jocuri terapeutice

„Etapele fricii” sunt absolut normale în timpul copilăriei și, mai devreme sau mai târziu, toți copiii trec prin ele. Anxietatea de separare apare încă din primele luni de viață. Fricile de doctori, de străini, de întuneric sau de monștri pot crea un disconfort real copiilor care ajung să se confrunte cu refuzul de a dormi singuri, de a merge în medii noi, cu persoane necunoscute sau de a călca în cabinetul medicului. Pentru atenuarea temerilor copiilor, terapeuții propun jocuri de rol și personificarea fricii (monstrul). Copilul este cel care joacă rolul monstrului. Astfel, prin preluarea controlului asupra fricii și prin râs, frica este eliberată.

Printr-o campanie deosebită de Halloween, Kinder, împreună cu Otilia Mantelers, trainer de Playful Parenting, psiholog în formare şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0-10 ani, și cu Paul Buţa – unul dintre cei mai cunoscuţi artişti creatori de măşti tradiţionale din România, îi învață pe părinți cum să ajute la atenuarea temerilor copiilor, prin joacă.

Modalitatea propusă este una inovativă întrucât, pentru a-și învinge fricile, copiii se deghizează folosind măști tradiționale. Având în vedere faptul că Halloween-ul este o sărbătoare importată, măștile tradiționale reprezintă o idee fresh de a aduce influența românească și de a vorbi copiilor despre părți valoaroase din cultura locală care, din păcate, riscă să se piardă pentru generațiile viitoare.

Meșterul popular Paul Buța vă arată pas cu pas cum se face o mască autentică. Urmăriți tutorialul și distrați-vă alături de cei mici, confecționând-o. Găsiți video-ul pe pagina dedicată campaniei. Elementele necesare pentru confecționarea măștilor le puteți descărca apăsând butonul „Descarcă masca” din partea stângă sus a paginii. Apoi, îndemnați copilul să poarte masca în timp ce jucați unul dintre jocurile special create pentru părinți și copii, al cărui scop este să ajute copilul să se simtă mai puternic în fața unei frici.

Detaliile despre cum se pun jocurile în aplicare, pentru fiecare frică în parte, rolurile și replicile pe care trebuie să le folosiți le găsiți, în amănunt, pe pagina dedicată fricilor, pe kinder.com.

Surse:

(1) – https://www.psychologytoday.com/us/basics/fear

Vezi și: Anxietatea de separare la bebeluși – ce este, când apare și cum îmi pot ajuta copilul să o depășească? | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână