Copilul nu vorbeste. Ce este retardul de limbaj si cand ai motive de ingrijorare | Demamici.ro

Copilul nu vorbeste. Ce este retardul de limbaj. „Copilul nu vorbeste”este una dintre spaimele parintilor, mai ales atunci cand alti copii de varsta lui incep deja sa o faca.

Mai intai de toate, este esential sa intelegi ca fiecare copil are propria lui dezvoltare. In general, primele cuvinte apar intre 10 si 13 luni si sunt cuvinte simple, scurte, care au legatura cu nevoile lor de baza: „mama”, „tata”, „papa”, „pipi”, „apa” etc.

In cazul altor copii, chiar si aceste cuvinte simple pot veni mai tarziu. Asadar, daca copilul nu vorbeste, nu te ingrijora. Acorda-i timp sa se dezvolte, nu pune presiune pe el. Si, mai ales, continua sa comunici cu el.

Copilul nu vorbeste sau are retard de limbaj?

Retardul de limbaj este o tulburare de dezvoltare a copilului. Ea apare atunci cand copilul, desi este sanatos si are un auz bun, el nu poate lega nici macar propozitii din doua cuvinte.

Daca copilul tau a implinit deja un an si jumatate si prefera in continuare sa comunice cu tine prin gesturi, este cazul sa iti pui niste semne de intrebare.

In unele cazuri, poate fi vorba de o simpla comoditate a copilului. In alte cazuri, poate fi vorba de tulburarea de retard de limbaj.

Ce este retardul de limbaj

Un alt semnal alarmant pentru parinti este atunci cand copilul pare ca nu intelege ce i se spune si nu raspunde la instructiuni simple.

Atunci cand este diagnosticat devreme, copilul cu retard simplu de limbaj poate inregistra progrese rapide, complet diferit de cazurile de deficienta mentala sau retard complex de limbaj.

Totodata, chiar daca copilul nu vorbeste, desi a implinit deja un an, el va recupera. Atunci cand nu este vorba de o afectiune serioasa, ci o simpla intarziere, copilul va recupera rapid si va ajunge treptat la acelasi nivel de limbaj caracteristic varstei lui.

Sfaturi pentru parinti. Ce facem cand copilul nu vorbeste?

1. Mergeti la pediatru. Daca aveti motive de ingrijorare, doar un medic va putea stabili o cauza. Nu uitati, cu cat mai repede, cu atat mai bine.

2. Stimuleza-i dorinta de comunicare. Tranforma comunicarea intr-o activitate distractiva.

3. Vorbeste mult cu copilul. Este important sa fie pe un ton calm.

4. Carticele cu ilustratii il vor ajuta sa asocieze mai bine cuvintele cu anumite desene.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână