Povești de mămici

Chimioterapia in sarcina: „Mi-au spus sa intrerup sarcina, dar am refuzat. Astazi, imi tin bebelusul in brate!” | Demamici.ro

Chimioterapia in sarcina. Este povestea tulburatoare a unei femei in varsta de 36 de ani. La doar 3 luni dupa ce aflase ca va deveni mama, cel mai frumos vis pe care il traia fusese intrerupt de cel mai negru cosmar. Un cosmar numit cancer la san.

Semnele erau acolo, insa nu s-a gandit niciodata ca este ceva atat de grav. O durere puternica in zona sanilor chiar inainte de a afla ca e gravida, dar si o umflatura care ii aparuse peste noapte, deasupra sanului stang.

Medicii i-au spus ca nu e nimic grav, cel mai probabil o acumulare de lapte matern, insa Jade Devis a insistat sa faca biopsie. Acest lucru a salvat-o.

„Era o tumora extrem de agresiva. Dianosticul: cancer de san triplu-negativ, aflat in stadiul 2. Chirurgii au indepartat formatiunea tumorala. Urmatorul pas era chimioterapia.

Medicii mi-au spus ca bebelusul este mult prea mic pentru a putea face fata efectelor chimioterapiei. Mi-au oferit aceasta optiune, de a intrerupe sarcina”.

Decizia a fost dificila pentru viitoarea mamica.

„Ma simteam blocata. Ultimul lucru pe care as fi vrut sa il fac era sa ii fac rau bebelusului meu. In plus, nu voiam sa las pe nimeni sa decida soarta copilului meu. Asa ca am incercat sa fac tot ce mi-a stat in puteri pentru a-i oferi si lui o sansa la viata.”

Chimioterapia in  sarcina. Ce trebuie sa stii

Chimioterapia in sarcina prezinta multe riscuri. Cu toate acestea, au existat cateva cazuri de femei insarcinate care au fost nevoite sa recurga la un asemenea tratament.

Este important de retinut ca o gravida nu poate fi supusa chimioterapiei in primul trimestru de sarcina, atunci cand se formeaza organele fetusului.

Chimioterapia in timpul sarcinii este recomandata doar din al doilea trimestru si se utilizeaza un tratament special, destinat gravidelor.

Asa a facut si Devis, care a preferat sa mai astepte pana in saptamana 25 de sarcina.
Asa a ajuns sa faca 3 sedinte de chimioterapie, inainte de a deveni mama.

In ziua in care si-a adus pe lume baietelul s-a simtit cu adevarat victorioasa. Boala si tratamentul au lasat urme pe chipul ei, insa nimic nu mai conta: doar faptura perfect sanatoasa, care i-a dat forta din pantece sa invinga boala si sa lupte pentru viata.

„S-a nascut la timp, sanatos si cu o greutate normala. Ma bucur atat de tare sa il vad, sa il tin in brate, sa stiu ca e in siguranta. Imi venea sa imi tin respiratia de fiecare data cand faceam chimioterapie. Am incercat sa il feresc cat am putut de orice i-ar fi putut face rau”, a mai povestit Jade Devis.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni