Copilul la gradiniță

Copilul își smulge părul fără un motiv aparent? Sfaturi care vă pot ajuta | Demamici.ro

Copilul tău își smulge părul fără un motiv aparent? Acest obicei este frecvent întâlnit în rândul celor mici, însă poate reprezenta un motiv de îngrijorare întemeiat pentru părinți. Și totuși, de ce copiii își smulg singuri părul din cap?

„Copilul meu de 2 ani a început să-și smulgă părul atunci când merge la culcare, iar acum are în mod vizibil mai puțin păr într-o parte a capului decât în cealaltă. I-am tuns chiar și părul, doar ca să îl aduc la același nivel”, este confesiunea unei mămici, în spațiul virtual.

Smulsul părului din cap poate avea un efect liniștitor pentru cel mic încă de la o vârstă fragedă. Inițial se joacă cu firul de păr, îl răsucește printre degete, iar apoi se transformă în smuls.
Gestul are un efect similar cu suptul degetului și apare nu doar în perioadele anxioase ale copilului, dar și în cele de plictiseală.

Însă pe măsură ce cresc. smulsul părului se transformă dintr-un gest relaxant, într-un obicei de care cu greu mai scapă. În jurul vârstei de 3 ani, copilul își dă seama că „nu are voie” să facă acest gest, atunci când părinții îi observă.

Cum scăpăm copilul de smulsul părului

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta dacă copilul își smulge părul:

  • păstrați părul cât mai scurt la copil, chiar dacă din punct de vedere social va fi mai greu pentru fetițe decât pentru băieței
  • folosiți pălăriuțe pentru a împiedica copilul să ajungă la firele de păr
  • identificați momentele în care cel mic are tendința să își smulgă părul: înainte să adoarmă, când se uită la televizor etc
  • distrageți atenția copilului cu ajutorul jucăriilor interactive, atunci când e tentat să își smulgă părul
  • folosiți articole vestimentare, body-uri, care îi acoperă mânuțele

Copilul își smulge părul, altă criză de tantrum?

Dacă observați că acest gest apare odată cu tantrumul, nu-i acordați mare atenție. Aplicați aceeași metodă ca la orice alt tantrum. Cu mult calm, încercați să-i distrageți atenția cu altceva, iar dacă acest lucru nu funcționează, îl puteți lăsa să-și smulgă părul fără să vă arătați afectați.

Copiii, deși mici, au suficientă inteligență încât să renunțe după un timp, dacă văd că gestul lor nu are niciun afect asupra voastră.

Obiceiul apare după vârsta de 4 ani, semn de îngrijorare?

Dacă copilul are peste 4 ani și își smulge părul, acesta poate fi un indiciu că ceva de ordin fizic îl deranjează. Gestul poate fi catalogat ca tricotilomanie, o tulburare emoțională care se manifestă prin dorința patologică obsesivă a unei persoane de a-și smulge părul. Este o afecțiune rară, dar care poate fi însoțită și de alte tulburări cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea obsesiv-compulsivă.

Studii recente au concluzionat că obsesia de a-și smulge părul care apare la copiii mai mari și la adulți poate fi un simptom ce indică o supradezvoltare a ciupercii Malassezia, care se găsește în mod natural în organism.

O dietă atent supravegheată poate restabili nivelurile considerate normale la nivelul organismului, însă nu s-au făcut multe studii pe această temă. Cel mai bine este să vă consultați cu medicul pediatru dacă observați ceva anormal în comportamentul copilului vostru sau dacă gestul de smulgere al părului este însoțit și de alte simptome.

Vezi și: Teroarea nocturnă (pavor nocturn) la copii. Cum o recunoști | Demamici.ro

Vezi și: Tantrumul. Motivul pentru care copiii nu se pot calma în timpul unei crize de furie | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni