Recomandări

Copiii învață cel mai bine prin joacă. Ajută-ți copilul să-și dezvolte abilitățile oferindu-i jucării educative de calitate | Demamici.ro

Copiii învață cel mai bine prin joacă. Ajută-ți copilul să-și dezvolte abilitățile oferindu-i jucării educative de calitate. Trăim într-o lume atât de pusă pe fugă încât ritmul alert și stresant ne face să uităm să mai analizăm, să ne punem întrebări și să căutăm cele mai bune variante. Prinși într-o rutină amețitoare, unii părinți refuză să se mai joace cu copiii lor sau o fac foarte rar, fără să se implice cu adevărat în șirul poveștilor, în universul pe care copilul îl creează în această artă a jocului. Mulți părinți conștientizează, intuitiv, că jocul este esențial pentru dezvoltarea copiilor, însă tind să traseze o linie foarte clară între învățare (dobândirea unei noi abilități, memorarea, scierea, numărarea etc) și joacă. „Te-ai jucat toată ziua! Acum e timpul să înveți!”. Vă sună cunoscut? Dacă v-am spune că cei mici învață, de fapt, cel mai bine prin joacă și că jocul înseamnă de fapt învățare? Da. Copiii învață prin joc, iar jocul și învățarea sunt două concepte interconectate.

Un copil care se joacă se dezvoltă sănătos. În momentul în care micuțul intră în joc, el își creează un adevărat univers. Își dezvoltă imaginația prin folosirea creativității. Își exersează motricitatea, se dezvoltă fizic fiind nevoit să pună „la muncă” grupe diferite de mușchi. Aleargă, trage, împinge, construiește, în timp ce partea cognitivă și cea emoțională îl sprijină și îi oferă un contur perfect pentru universul minunat pe care l-a creat. Exersând diferite roluri, copilul ajunge să-și învingă temeri, să-și dezvolte competențe noi, să exploreze și să exteriorizeze emoții pozitive sau negative pe care le-a înmagazinat și pe care, prin joacă, le scoate la lumină. Jocul poate avea, așadar și scop terapeutic.

Copiii învață cel mai bine prin joacă. Jocul ajută copilul să-și dezvolte controlul emoțional

Integrarea și acceptarea socială reprezintă două componente extrem de importante în dezvoltarea individului, dat fiind faptul că omul este o ființă socială. Prin joacă copilul își dezvoltă capacitatea de a-i accepta pe cei din jur, de a-și respecta rândul, de a împărți, de a accepta păreri diferite de ale sale, de a gestiona conflicte. Un copil care se joacă va învăța mai repede ce înseamnă empatia și se va putea adapta mult mai ușor din punct de vedere social.

Știați că jucăriile pe care le oferim copiilor, mai ales până la vârsta de 3 ani, pot determina creșterea IQ-ului?

Coeficientul de inteligență (IQ-ul) măsoară capacitatea intelectuală a unei persoane. IQ-ul reprezintă „nivelul inteligenței unei persoane indicată de un test de inteligență; raportul dintre vârsta mentală a unei persoane și vârsta sa cronologică, multiplicat cu 100” (definiția din dicționarul Webster).

IQ-ul poate crește prin mai multe metode care s-au dovedit eficiente de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și jocurile. Ați fi surprinși să aflați că jocurile fizice precum baschetul, tenisul, tenisul de masă se numără printre metodele de creștere ale coeficientului de inteligență. Deși la prima vedere nu există nicio legătură între ele, mișcările rapide fac sângele să circule cu o viteză mai mare, intensificând circulația sangvină la creier. Totodată, aceste jocuri determină sporirea capacității de concentrare întrucât se bazează foarte mult pe coordonarea mână-ochi. Șahul, rebusurile, puzzle-urile sunt doar câteva dintre jocurile care antrenează gândirea strategică și anticipativă determinând creșterea IQ-ului.

HEADU Puzzle progresiv Joaca la fermă

Alege jucăriile potrivite pentru dezvoltarea optimă a copilului tău. Fă cunoștință cu jocurile Headu

Într-o piață diversificată, părinții au munca dificilă de a face cele mai bune alegeri pentru copiii lor. Acest lucru se aplică în cazul multor produse destinate copiilor, inclusiv în lumea jucăriilor. Există „n” tipuri de jucării colorate în fel și chip, cât să-ți ia ochii și să-ți obosească creierul. Există jucării muzicale în cazul cărora nu există nicio variantă de a reduce volumul astfel încât să nu lezeze auzul. Există nenumărate variante de jucării pe care copiii le pot cere (aflați în fața unui raft plin cu jucării) și pe care părinții le pot cumpăra, mai mult să scape de gura celui mic, însă această practică nu este neapărat una bună și utilă. Nici pentru buzunarul părintelui, nici pentru dezvoltarea copilului. În momentul în care decidem să cumpărăm o jucărie, ideal ar fi să ne întrebăm cu ce ajută/ contribuie la dezvoltarea copilului.

HEADU Să învățăm părțile corpului!

Pe aceeași piață, există și variante de jucării educative care îl ajută să se dezvolte și să crească într-un mod sigur și amuzant. O astfel de jucărie este confecționată din materiale de calitate, provoacă copilul și îl ajută să-și dezvolte abilități precum cele vizuale/ tactile/ auditive sau de coordonare. Jocurile Montessori / S.T.E.M / Teacher Tested / Handmade Creations fac parte din gama de produse special concepute să dezvolte multiplele inteligențe ale unui copil. Căutați în magazine jucăriile Headu! Produsele fabricate în Italia îi ajută pe copii să-și dezvolte inteligențele personale/ lingvistice/ muzicale/ kinestezice/ spațiale/ logice – matematice / naturale. De fapt, Headu a fost creat pentru a permite copiilor aflați la vârstă de dezvoltare să se joace, să învețe și să-și dezvolte inteligența de-a lungul vieții și, în același timp, să ajute părinții și educatorii să facă cele mai bune alegeri educaționale în ceea ce privește timpul liber pentru copiii lor.

„Proiectăm jocuri distractive, de înaltă calitate, jucării, cărți și aplicații pentru a ajuta copiii să învețe abilitățile esențiale folosind o metodă de învățare inovatoare.” (Franco Lisciani și Gian Maurizio Basciano – Fondatorii Headu).

HEADU Montessori – Joc Bingo atingeti imagini si cuvinte

Cum aleg jucăriile și jocurile potrivite pentru copilul meu? Sfaturi de la Aura Tudor, Trainer activități pentru copii & Consultant pentru părinți

Aura Tudor ajută părinții să fie selectivi în momentul în care sunt puși în situația de a lua o decizie de cumpărare. Jucăriile care ajută copilul să se dezvolte fac parte din alegerile înțelepte.

Aura Tudor, Trainer activități pentru copii & Consultant pentru părinți: „Jucăriile sunt instrumente pe care le folosim în joc, astfel încât acesta să devină din ce în ce mai interesant, concret, stimulând pe lângă imaginație și percepția senzorială, atenția, concentrarea, formarea unor priceperi și deprinderi.

Fiind o gamă diversificată de jocuri tematice și jucării, disponibile pe piață, este important să alegem pentru copiii noștri jucării care să dezvolte creativitatea și imaginația, de preferat jocuri în care aceștia construiesc, creează povești, jocuri de rol, modelează, își antrenează atenția și concentrarea.

Când cumperi ceva pentru copilul tău, sau pentru orice alt copil, e important să ții cont de ceea ce îi place, astfel încât acesta să se joace cu plăcere, dar poți cumpăra și diferite lucruri, care să nu îl atragă atât de mult pe copilul tău, dar care să fie practice și să îl stimuleze în dezvoltarea sa.

Indiferent cât de multe jocuri și jucării are copilul tău, nu uita că cel mai important este ca tu să te joci împreună cu el, cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi.”

HEADU Joc Headu – Povești De Cooperare

Copiii învață cel mai bine prin joacă. Viteza cu care învățarea se produce în copilărie nu poate fi egalată mai târziu

„Cea mai eficientă educație pentru un copil constă în joaca lui cu lucruri frumoase” (Platon).

Un adult de succes se dezvoltă pe o fundație bine „turnată”. Copilăria, în special perioada cuprinsă între 0 și 8 ani, este momentul optim pentru dezvoltarea abilităților cognitive, a stării de bine emoționale și a competențelor sociale. Nicicând pe parcursul vieții unui individ, viteza de învățare nu este mai mare. Ai observat vreodată bucuria, curiozitatea și entuziasmul din ochii unui copil care se joacă? Tocmai din acest motiv jocul face ca procesul de învățare să fie unul captivant.

Prin joacă, copiii dezvoltă cele cinci componente esențiale ale învățării socio-emoționale:

  • Conștiința de sine
  • Managementul propriilor resurse
  • Conștiința socială
  • Abilitățile de relaționare
  • Luarea deciziilor responsabile

Vezi și: Cum putem să-i vorbim copilului despre emoții prin joc. Sfaturi de la Aura Tudor, Trainer activități pentru copii & Consultant pentru părinți

Vezi și: Ce jucării sunt potrivite pentru bebelușul tău în primul an de viață. Opțiuni ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni