Sănătatea și siguranța bebelușului

Cloniile (convulsiile) la sugar. Ce sunt acestea: cauze, simptome, tratament | Demamici.ro

Cloniile (convulsiile) la sugar. Ce sunt cloniile la copii? Potrivit specialiștilor, cloniile nou-născutului sunt definite ca o activitate neuromusculară anormală care se prezintă ca o serie de contracţii susţinute, involuntare, ritmice cu durată variabilă – de la câteva secunde până la câteva minute.

Ce este clonusul? Clonusul este o afecțiune neurologică care apare atunci când celulele nervoase care controlează mușchii sunt deteriorate. Această leziune provoacă contracții musculare involuntare sau spasme. Clonusul poate fi observat în multe articulaţii, dar este cel mai frecvent este observat în articulaţia gleznei prin dorsiflexia bruscă a piciorului.

Care sunt cauzele posibile ale cloniilor (convulsiilor) la sugar

Cloniile la bebeluși pot avea mai multe cauze, specialiștii enumerând cele mai frecvente dintre acestea:

– Paralizia cerebrală;
– Leziuni ale măduvei spinării
– Leziunea neuronului motor superior
– Accidente vasculare cerebrale;
– Epilepsie;
– Infecţii: congenitale, meningite sau encefalite.

De ce este important să se facă deosebirea între clonii la bebeluși

În perioada neonatală, este extrem de important să se recunoască prezența convulsiilor, deoarece acestea sunt de cele mai multe ori legate de o altă boală. În plus, convulsiile pot persista pentru perioade considerabile de timp.

Există patru tipuri majore de convulsii la nou-nascuti:

1. Convulsii atipice. Acestea sunt relativ frecvente în perioada de nou-născut a bebelușului si sunt mai frecvent întâlnite la copiii născuți prematuri decât la cei născuți la termen. Astfel de convulsii pot arăta precum: mișcări buco-linguale, anumite fenomene oculare, mișcări bizare ale membrelor, alterări ale functiilor vegetative sau apnee, scrie mscurie.ro.
2. Convulsiile clonice includ forme unifocale si multifocale care pot migra la o alta parte a corpului într-o manieră neregulată.
3. Convulsiile tonice includ episoade focale (mai putin frecvente) și generalizate (mai frecvente).
4. Convulsiile mioclonice pot fi focale, multifocale sau generalizate. Acestea sunt cele mai rare din cele patru tipuri, în decursul perioadei neonatale.

De asemenea, pot apărea fenomene asemănătoare convulsiilor care pot să nu fie asociate cu acest gen de activitate, sugerând convulsiile doar la nivelul EEG.

O evaluare clinică atent făcută de medicul specialist este imperios necesară pentru a se distinge activitatea convulsivă de cea neconvulsivă. Mișcările neconvulsive sunt, de obicei, provocate de stimulare senzorială, suprimate de imoblizare pasivă, asociate cu mișcări normale ale globilor oculari și neînsoțite de manifestări vegetative.

Cloniile (convulsiile) la sugar. Există diferențe între convulsiile la copiii de vârste diferite?

Convulsiile la nou-născuţi sunt relativ frecvente, cu manifestări clinice variabile. Prezența lor este adesea primul semn al disfuncţiei neurologice, acestea fiind predictori puternici ai tulburărilor cognitive şi ai dezvoltării pe termen lung.

Majoritatea crizelor la nou-născut sunt focale deşi au fost descrise, rar, si cazuri de crize generalizate.

Convulsiile neonatale diferă față de convulsiile copilului mare, iar convulsiile neonatale la copiii născuți la termen diferă de cele ale născuților prematur. Nou-născuții au rareori convulsii tonico-clonice generalizate, bine organizate, iar cei prematuri au atacuri convulsive mai puțin organizate. Aceste aspecte se datorează statusului dezvoltării neuroanatomice și neurofiziologice din perioada neonatală, scrie romedic.ro.

Medicii specialiști au remarcat că la copiii la care se manifestă o criză convulsivă se remarcă o imaturitate anatomică. Astfel, ramificațiile axonice și dendritice sunt în curs de dezvoltare, conexiunile sinaptice sunt incomplete. Mai mult decât atât, există și o deficiență în mielinizarea sistemelor corticale aferente, dar și o creștere neuronală excesivă.

Fiziologic, se poate remarca o imaturitate neurofiziologică datorată mielinizarii deficitare a formațiunilor eferențe neuronale, convulsiile fiind fruste, fără corespondență pe electroencefalogramă (EEG), iar generalizarea convulsiilor este scăzută.

Motive pentru care pot apărea convulsiile la copii:

La copii, cloniile pot apărea din mai multe motive:

  • Hipoglicemia;
  • Hipocalcemia;
  • Hipotermia;
  • Hipertiroidie;
  • Hipomagneziemie;
  • Sevraj;
  • Sepsis;
  • Disfuncţii neurologice.

Când trebuie să mergi la medic?

Deși cauzele cloniilor la copii pot fi extrem de diferite, iar atunci când vorbim de nou-născuți acestea pot fi spontane, fără a fi periculoase pentru copil, cel mai bine este ca atunci când ai observat o modificare (o clonie, o convulsie) la copilașul tău, să faci o programare la pediatru.

Doar acesta va ști să îți spună exact dacă există probleme mai grave sau totul a fost doar o sperietură, însă pentru a fi sigură că cel mic este perfect sănătos, o vizită la medic este esențială, mai ales în cazul în care ai observat ceva ce te-a îngrijorat.

Sursa foto: Pexels.com

Vezi și: Bebelușul a căzut din pat. Semne alarmante | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 ore

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

6 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână