Sarcina

Centura de siguranta in sarcina. Cum se foloseste corect | Demamici.ro

Femeile gravide, a caror sarcina este vizibila, sunt scutite de portul centurii potrivit Codului rutier. Cu toate acestea, centura de siguranta in sarcina te protejeaza in cazului unui imapct, indiferent de saptamana de sarcina in care te afli.

Specialistii, oamenii care au studiat acest fenomen, au ajuns la concluzia ca purtarea centurii de catre femeile insarcinate este mai potrivita in cazul unui impact decat lipsa ei.

Tu si copilul sunteti pe primul loc. Astfel, daca conduci sau esti doar pasager, nu uita sa folosesti centura de siguranta.

Desi ar putea sa ti se para incomod, este cea mai buna metoda care te poate salva in caz de accident si sa asigure o sansa la viata si copilului tau.

În timpul deplasării pe drumurile publice, șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță, conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002).

Totuși, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabilește cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:

  • șoferii care staționează;
  • cei care execută manevra de mers înapoi;
  • femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
  • conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) – ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.

Cum folosesti centura de siguranta in sarcina

Pe masura ce burtica incepe sa se rotunjeasca, asigura-te ca folosesti ambele parti ale centurii. Banda orizontala, pozitionata jos, sub burta, dar si cea oblica ce trebuie pozitionata de la nivelul umarului, iar apoi sa treaca diagonal, printre sani.
Nu face greseala de a-ti trece partea oblica sub brat sau prin spate.
De asemenea, ea nu se fixeaza niciodata peste sau deasupra abdomenului.

Daca simti un eventual disconfort atunci cand conduci, iti poti aranja scaunul astfel incat abdomenul sa fie la distanta de volan si de bord. Cand iti reglezi scaunul, ia in calcul aceasta distanta, dar si faptul ca trebuie sa ajungi cu usurinta si la pedale.

In cazul gravidelor, doctorii recomanda o distanta de 30 cm intre abdomenul gravidei si bordul masinii, iar daca viitoarea mamica este la volan, distanta dintre abdomen si volan ar trebui sa fie de minim 10 cm.

Centura de siguranta in sarcina te poate salva, dar este recomandat sa tii si airbag-ul activat.

Totusi, nu te baza doar pe airbag, mai ales ca, airbag-u poate fi periculos daca se deschide si nu esti fixata si cu centura.

Vezi si: Simona Gherghe, aspru criticata de mamici pentru scaunul auto pe care l-a ales pentru baietelul ei | Demamici.ro

Studiile arata ca femeile gravide care nu poarta centura de siguranta sunt de 3 ori mai predispuse unui avort in caz de accident de masina si de 2 ori mai supuse declansarii sangerarilor abundendete.

Asadar, fii de doua ori mai responsabila, si nu uita sa porti mereu centura de siguranta in sarcina!

Exista si adaptatoare sau deviatoare pentru centuri. Va prezentam un exemplu patentat in Statele Unite ale Americii.

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

18 ore

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

18 ore

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

3 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni