Știri interne

Atenție, părinți! Ce spun specialiștii despre infecția cu streptococul beta-hemolitic | Demamici.ro

Atenție, părinți! Ce spun specialiștii despre infecția cu streptococul beta-hemolitic.

Numărul infecțiilor cu streptococ beta-hemolitic a crescut foarte mult. Potrivit specialiștilor, în ultima perioadă, numărul copiilor care au fost diagnosticați cu infecția provocată de această bacterie a crescut. Medicul Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii” a vorbit despre „faimoasa streptofobie națională”.

Potrivit informațiilor oferite de Dr. Mihai Craiu, în ultima perioadă, tot mai mulți copii s-au îmbolnăvit după ce s-au infectat cu streptococul beta-hemolitic grup A (GAS).

Infecția cu Streptococcus pyogenes, o bacterie beta-hemolitică, cunoscut și sub denumirea de streptococ de grup A (GAS), provoacă o mare varietate de boli. Un organism omniprezent, S pyogenes este cea mai frecventă cauză bacteriană a faringitei acute, reprezentând 15-30% din cazuri la copii și 5-10% din cazuri la adulți. În timpul iernii și primăverii, în climatul temperat, până la 20% dintre copiii asimptomatici de vârstă școlară pot fi purtători de streptococ de grup A.

Pe lângă infecțiile tractului respirator superior și ale pielii, bacteria poate provoca o mare varietate de infecții sistemice invazive. Potrivit informațiilor publicate de Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii”, pe Facebook: „Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală…”

Cum recunoști infecția cu streptococul beta-hemolitic grup A (GAS)

Potrivit specialiștilor, netratată corespunzător, infecția cu streptococul beta-hemolitic poate avea urmări grave. Din acest motiv, cel mai bine este ca atunci când bănuiți că dumneavoastră sau copilul ați putea fi infectați, indicat este să cereți părerea unui medic specialist.

„Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu există tulpini rezistente. Despre macrolide, numai de bine… Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină). Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic.

Nici autodiagnosticul… Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut – ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie. Întâi apar depozite albicioase. La dispariția progresivă a acestora, limba rămâne zmeurie. Infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente. (…) Și se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!!, a mai spus medicul pediatru Dr. Mihai Craiu.

sursa FOTO: istock

Vezi și: Ce este scarlatina si cum se trateaza | Demamici.ro

Vezi și: Durere în gât la înghițire sau gât iritat? Descoperă remedii eficiente în calmarea simptomelor supărătoare | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni