Cat de periculos este aerul conditionat folosit necorespunzator | Demamici.ro

Dacă este folosit necorespunzator, aerul condiționat poate provoca multe probleme de sănătate.

Printre problemele de sănătate pe care le poate cauza se enumeră infecţii respiratorii minore, dar si boli mai grave ca legioneloza. Trecerea bruscă de la rece la cald poate provoca, in anumite conditii, chiar si infarct.

Cum puteți face paralizie facială de la aerul condiționat

Boli respiratorii

Fiindca nu produc aer proaspat, aparatele de aer condiţionat menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi.

În acest fel apar virozele, bronşitele sau legioneloza. „Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul intră în comă şi moare”, a spus epidemiologul Alexandru Rafila, potrivit doctorulzilei.ro.

Migrene și sinuzită

Inflamarea sinusurilor nazale este provocată de infecţii bacteriene sau virale, însă mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice, aerul uscat și sistemele de ventilaţie.

Afecţiuni oculare

Conjunctivita sau blefarita apar atunci când aerul condiţionat este utilizat în exces, dar şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. Uneori, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii.

Obezitate

Atunci când se stă mult timp în încăperi cu temperaturi constante poate apărea fenomenul de îngraşare mai repede pentru că organismul nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci.

Infarct

Când se face trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior organismul poate intra în șoc termic.

Cardiacii sunt supuși riscului, dar și persoanele sănătoase care pot avea dificultăți de respirație. „Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare.

Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator. Pericolul e și mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din mașină”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Pentru a evita imbolnavirea din cauza aerului conditionat se recomanda:

  • Sa nu stati sub jetul de aer conditionat. Amplasarea directa sub aerul rece poate provoca paralizie faciala.
  • Curatati filtrele de cel putin doua ori pe an.
  • Diferenta dintre temperatura interioara si cea exterioara nu trebuie sa fie mai mare de 6 grade. Reglati aparatul astfel incat sa respectati aceasta regula.
  • Sub nicio forma nu amplasati aparatul in camera copilului sau daca e amplasat in incapere, incercati sa raciti camera cat micutul nu se afla in ea.
Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

o zi

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

o zi

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

3 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni