Știri interne

Alocație copii 2024. Cresc alocațiile pentru copii! Cu cât vor fi majorate la începutul anului viitor | Demamici.ro

Alocație copii 2024. În ultimii opt ani, alocațiile copiilor au tot crescut, iar pe baza proiectului de ordonanță adoptat în urmă cu doi ani, cuantumul alocației se indexează anual.

În anul 2015, alocația copiilor era în valoare de 200 de lei pentru copiii de până doi ani, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, suma era de 42 de lei.

Alocație copii 2024. Alocațiile copiilor au fost mărite în anul 2023

În anul 2023, alocația copiilor a ajuns la suma de 631 de lei pentru copiii de până în doi ani, și de 256 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.

Potrivit proiectului de ordonanță adoptat în urmă cu doi ani, alocațiile ar urma să crească iar de la 1 ianuarie 2024. De alocație, în anul 2023, au beneficiat 3.516.250 de copii, 360.762 doar în București.

Alocație copii 2024

„ Asigurarea unui start bun în viață este o prioritate pentru părinți și viitorii părinți. Acoperirea costurilor educației, asigurarea primei mașini sau economisirea pentru prima locuință sunt obiective comune în viața tinerilor când depășesc pragul vârstei de 18-20 de ani. 

În acest moment, părinții pot juca un rol semnificativ în asigurarea unui început financiar stabil pentru copiii lor, evitându-le astfel situații dificile, datorii sau credite. Cu toate acestea, resursele financiare pot fi limitate, motiv pentru care obiectivele trebuie planificate cu grijă din timp. Un instrument foarte util pentru părinți este gestionarea eficientă a alocației oferită de stat ”, spune Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.

Alocație copii 2024. Acesta este modul prin care poți economisi banii veniți din alocație

O primă variantă ar fi ca părinții să pună „la saltea” banii copiilor, astfel că în 20 de ani, cu o alocație lunară în valoare de 256 de lei, ar avea suma de 61.440 de lei.

O altă variantă este și depunerea banilor într-un cont bancar, acolo unde beneficiezi și de o dobândă. Astfel că în 20 de ani, la suma de 61.440 lei se adaugă și un câștig net de 28.618 de lei.

Pentru copii, banii strânși din alocație pot da un alt start în viață, pot folosi banii pentru acoperirea studiilor universitare sau pentru a-și cumpăra o mașină.

Alocație copii 2024. Câți bani vor primi copiii de la stat

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în Legea 61/1993.

Datele publicate de INS cu privire la rata medie anuală de inflație din anul anterior sunt foarte clare: este vorba de o majorare cu 13,8%.

De altfel premierul Marcel Ciolacu a invocat un procentaj asemănător (de 13,5%) când a vorbit despre rata medie a inflației care se va aplica la indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

Prin urmare, alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:

  • 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Alocație copii 2024. Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna septembrie 2023 au însumat peste 1,042 miliarde de lei. Suma medie plătită de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost de 297,07 lei/beneficiar.

Vezi și: Vouchere materna 2023. Acte necesare, cum se obţin şi unde se pot folosi | Demamici.ro

Vezi și: Concediul de creștere a copilului 2023! Principalele modificări ce vor intra în vigoare de anul viitor | Demamici.ro

Vezi și: Indemnizație creștere copil 2022. Tot ce trebuie să știi: acte necesare și condiții de acordare | Demamici.ro

Vezi si: Stimulentul de reinserție, majorat la 1500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de 6 luni | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

2 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

2 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

4 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni