ABC-ul nutriției la copii. Mihaela Bilic: „Nu mai impuneți restricții alimentare copiilor” | Demamici.ro

ABC-ul nutriției la copii. Mihaela Bilic: „Nu mai impuneți restricții alimentare copiilor”. Nutriția alimentară la copii îi poate face pe părinți să fie mai mult decât precauți, cu privire la alimentele consumate de copil.

Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra dietei copilului. O alimentație sănătoasă trebuie să cuprindă o arie largă de produse, cu care copilul trebuie să se familiarizeze încă din primii ani de viață.

ABC-ul nutriției la copii. Mihaela Bilic: „Nu mai impuneți restricții alimentare copiilor”

„O alimentaţie sănătoasă presupune diversificare. Copiii nu trebuie să aibă interdicţii alimentare, însă nici o dietă nesănătoasă. Ei trebuie să mănânce din toate categoriile de alimente.

Diversificarea alimentaţiei se face cu răbdare, pentru că e normal ca micuţii să fie reticenţi la nou aşa cum suntem, de fapt, cu toţii. Alimentele nou introduse vor fi incluse în produse pe care copilul deja le acceptă.

Este, de asemenea, foarte important ca toţi membrii familiei să mănânce aceleaşi feluri de mâncare. Dimensiunea porţiei copilului trebuie să fie stabilită în funcţie de vârsta copilului şi de activitatea fizică.

Astfel, celui mici se pune în farfurie o cantitate de mâncare pe care poate să o acopere cu palmele lui. Copiii, spre deosebire de adulţi, trebuie să aibă, zilnic, trei mese principale şi două gustări.

În alimentaţia zilnică a celor mici, aproape jumătate va fi reprezentată de grăsimi. Copilul creşte în urma consumului de proteine şi grăsimi, astfel că nu vom pune în farfurie multe fibre şi legume”, a declarat medicul Mihaela Bilic în cartea sa, „ABC de nutriție”.

Dulciurile și mâncarea fast-food, permise. Ce regulă trebuie respectată dacă sunt consumate

Mihaela Bilic mai spune că alimentele mai puțin sănătoase, cum ar fi dulciurile sau mâncarea de tip fast-food nu ar trebui nici ele eliminate complet.

Ocazional, copilul poate mânca dulciuri, chips-uri, mezeluri sau diverse snacks-uri, încă cu o singură condiție! Copilului i se va explica faptul că aceste alimente sunt mai degrabă un răsfăț, o mică plăcere, și nu niște alimente care îi vor face bine dacă sunt consumate în exces.

„Este important ca alimentaţia copilului să conţină în proporţie de 80 la sută alimente simple şi banale, gătite în casă. Vorbim de mâncăruri pe bază de lapte, făinoase, ouă, carne… Doar facultativ se vor oferi mezeluri şi semipreparate.

De asemenea, micile gustări ambalate, cumpărate din magazine, trebuie oferite cu moderaţie. Consumul se va face punctual şi va fi limitat în afara casei. Spre exemplu, atunci când se merge în parc – unde se întâlnesc mai mulţi copii cu diferite obiceiuri alimentare – putem să luăm o pungă de pufuleţi, cu titlu de excepţie”, spune Mihaela Bilic.

Tot referitor la alimentele nesănătoase și tendința de obezitate a copilului, nutriționistul nu recomandă nici curele de slăbire la copii. Reducerea porțiilor de mâncare și creșterea activității fizice sunt soluțiile propuse ca alternative mult mai potrivite perioadei de creștere.

„Sunt două categorii de micuţi care iau în greutate mai mult decât ar trebui, cei cu probleme emoţionale şi cei care au obiceiuri nesănătoase – sunt sedentari, petrecându-şi cea mai mare parte din zi ronţăind câte ceva la televizor sau la calculator”, a completat nutriţionista.

Vezi si: Proteinele, esențiale în dezvoltarea copilului tău. Principalele surse de proteine și „trucuri” prin care îți faci bebelușul să le accepte | Demamici.ro

Vezi si: Atenție la ce tipuri de scorțișoară folosești pentru bebelușul tău. În ce condiții devine toxică pentru ficat și sistemul nervos | Demamci.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână