Victorie în instanță pentru românca din Neamț după ce statul finlandez i-a luat copiii de ani buni: „Ne reclădim viața din cioburi” | Demamici.ro

Victorie în instanță pentru românca din Neamț după ce statul finlandez i-a luat copiii de ani buni: „Ne reclădim viața din cioburi”. Povestea Cameliei Smicală, o româncă de profesie medic, din Finlanda, pare desprinsă dintr-un scenariu negru de film.

Femeia, originară din Piatra Neamț, a părăsit România în urmă cu mai mulți ani pentru a profesa în țara nordică. În 2015 s-a căsătorit cu cel pe care îl credea atunci omul potrivit alături de care să-și clădească o familie: un cetățean finlandez.

Cei doi au împreună doi copii, Maria și Mihai, copiii pe care statul finlandez a ajuns să-i țină sechestrați în orfelinate separate, după ce fostul soț a încercat să se răzbune pe ea și să formuleze mai multe plângeri la adresa ei.

Căsnicia s-a destrămat repede, din cauza abuzurilor la care era supusă, atât ea, cât și copiii. Însă statul finlandez a ținut cu cetățenii lui, în acest caz, soțul abuziv al Cameliei. Din 2015 și până în prezent, românca a trăit un adevărat calvar, din care abia acum începe să se întrezărească o rază de speranță.

Camelia Smicală a obținut o primă victorie în lupta cu autoritățile din Finlanda, iar cei doi copii ai săi au fost eliberați din orfelinate și se vor întoarce la mama lor. Decizia a fost dată în 22 februarie de o instanţă din Tampere, dar verdictul este valabil timp de şase luni.

În următoarea perioadă, Camelia va fi nevoită să îndeplinească unele obligații impuse de judecători, iar acest lucru implică și vizita unor asistenți sociali finlandezi.

În data de 28 ianuarie a avut loc prima vizită a „socialului” la ea acasă, după cum a relatat și pe Facebook, iar de data aceasta aceștia au fost amabili și prietenoși, ceea ce nu se mai întâmplase anterior.

Încercăm să ne reclădim viaţa din cioburi. Pregătim camerele copiilor (plus alte un milion de demersuri). Am rezolvat cu şcoala. Pe 8 martie, copiii vor începe şcoala la Tampere, clasa de latină. Mihai va merge în aceeaşi clasă în care era când a fost luat. Vă mulţumim tuturor pentru mesaje! Vă iubim pe toţi!”.

În data de 2 martie, atunci când fiica ei, Maria, era deja în drum spre casă, Camelia Smicală a dat de înțeles că mai are de îndeplinit și alte obligații.

„Maria este împreună cu noi, în drum spre casă. Slavă Domnului şi mulţumim vouă, tuturor! Sunteţi familia noastră. P.S.: Fotografia este de acum 2 ani. Încă nu avem voie să facem fotografii”.

„După un maraton de peste 1.500 de kilometri în două zile şi alte peste 2.000 de zile cu alte mii de kilometri în lacrimi, diseară vom fi în formulă completă”.

Camelia Smicală, condamnată și la 6 luni de închisoare cu suspendare. Băiatul ei, internat la psihiatrie după ce a fost prins fugind de la orfelinat

Doctoriția din Piatra Neamț stabilită în Finlanda și-a susținut până la capăt cauza, în lupta cu autoritățile nordice.
Femeia și-a folosit vocea pe rețelele de socializare pentru a-și recupera copiii, iar după ce a susținut public că este o victimă a unor abuzuri ale statului finlandez, fiind acuzată că s-a opus prin violență autorităților, ea a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare.

În tot acest timp, cei doi copii ai ei, au ajuns în orfelinate separate, după ce inițial au stat la tatăl lor, însă nu au mai suportat episoadele de violență. În ianuarie 2020, Mihai, băiatul ei, fugise de la casa de copii și cerea ajutorul pe Facebook.

„Eu sunt Mihai. Am fugit de la casa de copii pentru că mi-a fost frică. M-au sunat de la casa de copii când am fost la şcoală şi mi-au zis că vin să mă ia. Mi-a fost frică de faptul că mă vor duce undeva unde nu o să o mai văd pe mama. Vă rog să mă ajutaţi cumva, să mă scoateţi de aici, de la casa de copii şi poate şi din Finlanda, pentru că eu nu mai pot”, transmitea Mihai Smicală.

Băiatul a fost prins de poliție, iar ulterior internat la o clinică de psihiatrie. Împotriva mamei se declanșa o altă anchetă.

De-a lungul anilor, cazul Cameliei Smicală a ajuns si pe retelele de socializare si in sprijinul ei s-au organizat miting-uri de sustinere in diaspora si a fost creată o pagina de Facebook numită „Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală și Copiii ei”.

„FINLANDA, mai 2015. Acesta a fost startul măsurilor de protecție a fraților Maria și Mihai împotriva vieții bune de acasă. Tratamente adecvate pentru criminalii periculoși, aplicate unor copii.

O serie de abuzuri cu acoperire legală, care durează până astăzi. Lastensuojelu nu poate fi controlat, nu își justifică deciziile și nu se lasă condus nici de etică, nici de moralitate. După ce au fost abuzați de tatăl lor, aceasta este reacția autorităților abilitate să le ia apărarea: pedepsirea copiilor și a mamei prin măsuri de separare și instituționalizare.

Într-un răstimp atât de lung, armata de specialiști de la serviciul social din Tampere nu a reușit o ameliorare a relației dintre copii și tatăl lor, și nimeni nu are de dat explicații. Maria și Mihai sunt condamnați să sufere în continuare” – sursa pagina de Facebook „Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală și Copiii ei”.

Vezi si: Copiii unei doctorite din Romania, luati pe sus de autoritatile finlandeze! Femeia tipa, iar copiii plang dupa mama lor VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână