Tu - mamă și femeie

Viata de mamica. Dupa ce bebe adoarme: „Imi pare rau ca m-am enervat!” | Demamici.ro

Viata de mamica. Dupa ce bebe adoarme: „Imi pare rau ca m-am enervat!” Sa fii mama e fara indoiala cel mai minunat lucru din lume. O binecuvantare, o fericire absoluta, o bucurie care cu greu poate fi exprimata in cuvinte, dar, Doamne… e si atat de greu!

Sa fii mama inseamna sa iti dai seama la sfarsitul zilei ca ceasca de cafea de dimineata e inca pe jumatate plina.

Sa fii mama inseamna sa mananci pe fuga ce apuci, din frigider. Inseamna sa te indopi cu dulciuri pentru ca ai nevoie de energie sa tii pasul cu Duracell-ul din dotare. Iti amintesti ultima data cand ai mancat o masa, in liniste, de la inceput la sfarsit?… ma gandeam eu :).

Vezi si: Daca mama nu e bine, nimic nu e bine! O mama are nevoie de o pauza „de la copii” cel putin o data pe an | Demamici.ro

Sa fii mama inseamna sa-ti iei adio de la intimitate. Nici mersul la baie nu mai e ce era odata. Ochisorii curiosi cerceteaza incaperea dintr-o singura privire. Isi fixeaza o tinta. Manutele poznase se reped spre ea, iar picioarele agere se catara pe cada cat ai clipi.

Sa fii mama inseamna sa alergi kilometri pe zi. „Ce ai in manuta?”, „Ce ai bagat in gurita?”, „Da lu’ mami!”, „Vino aici! Stai, te rog!”…. da, da. Stiu ca va suna cunoscut. Toate trecem prin asta. Toate privim neputincioase la un moment dat cum piticul din dotare isi tranteste minunata frunte de vreun colt ascutit, cum isi invineteste vreun obraz sau sparge vreo buza.

„Slava cerului ca nu si-a rupt un dinte”, spui cu o urma de speranta. Nu te bucura prea mult. Sa ai grija de un copil mic inseamna sa dai piept cu imprevizibilul in fiecare secunda. Nu stii ce va baga in gura in secunda urmatoare, de ce se va impiedica, ce il va supara si va incepe sa se tranteasca la pamant si sa dea din picioare.

„Al meu nu face asa!”, se gandeste o mama. „Nu face asa… INCA”. „Stai linistita, vine si vremea ta”, gandesc mamicile a caror odrasle nu contenesc sa-si izbeasca picioarele de pamant in timp ce urla cat ii tin gura. Ei, tantrumuri. Trec si ele…

Vezi si: Trebuia sa strang rufele de la uscat, dar am ales sa te mai tin la pieptul meu | Demamici.ro

Si uite asa, nemancate, cu cafeaua bauta pe jumatate, mamele isi incep norma intreaga de A FI MAME. Rabdare, explicatii, iubire. Pana si cea mai calma mama isi iese uneori din fire. Pana si cea mai dulce si intelegatoare femeie are o limita.

Cand bariera e depasita se dezlantuie „uraganul”: „Nu mai pot! Ma disperi! Mai taci din gura, te rog!!!”… si uite asa un ton ridicat se transforma intr-un adevarat tipat, un urlet al epuizarii, al mamei care are nevoie de o pauza inainte sa se strice.

Dar ce crezi? Nu toate avem cu cine lasa copiii. Nu toate avem o bona, o mama, o soacra alaturi, iar sotii sunt la munca. Da, da. Asta ne face mame cu norma intreaga, mame 24 din 24, fara pauze. Asa ca iti mai iesi din fire. E absolut firesc. Ideea este sa ajungi sa te cunosti suficient de bine si sa inveti un oarecare control.

Viata de mamica. Dupa ce bebe adoarme: „Imi pare rau ca m-am enervat!”

Dupa ore extenuante, iti pui puiul in pat. Il vezi cum inchide ochisorii si cum respira din ce in ce mai greu, cu gurita intredeschisa, cu picioarele in forma de broscuta. Il privesti si nu intelegi cum ai putut sa tipi la el, sa te enervezi pe faptura asta mica, pe fiinta care e totul pentru tine.

Gandurile se ingramadesc in mintea ta si ochii ti se umezesc instant. Il apuci de manuta si-i spui, in soapta: „Imi pare rau, puiule! Imi pare rau ca m-am enervat! Mama te iubeste.” Ii pupi obrajorul pufos si iesi din camera. Doamne, cate mai ai de facut. Duracell-ul e in repaos, insa tu, tu ai treaba.

Asta e viata de mamica, cu bune si cu rele, dar e atat de frumoasa!

Vezi si: Tine-ti copilasul la piept, cand toti iti spun sa nu-l mai alinti atat! | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

6 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

7 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

2 săptămâni