Recomandări

Varicela („vărsatul de vânt”): simptome, cauze, tratament. Soluții pentru atenuarea mâncărimilor și reducerea riscului de apariție a cicatricilor (P) | Demamici.ro

Varicela sau „vărsatul de vânt”, cum este cunoscută popular, este o infecție virală, cauzată de virusul varicelo-zosterian, de tip herpetic, fiind una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Aceasta cauzează o iritație cu vezicule mici, pline cu lichid. Varicela este o boală foarte contagioasă și poate fi ușor transmisă persoanelor care nu au avut boala sau care nu s-au vaccinat împotriva ei. CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor SUA) recomandă vaccinarea copiilor ca măsură eficientă de prevenție, informează Mayo Clinic (1).

Vaccinul împotriva varicelei nu este inclus în calendarul național de vaccinare (2), ci se află pe lista vaccinurilor opționale.

Varicela. Simptome

Erupția cutanată apare, de regulă, între 10 și 21 de zile după expunerea la virusul varicelo-zosterian și durează între 5 și 10 zile.

Perioada de la infectarea cu virusul varicelo-zosterian până la instalarea simptomelor este numită perioadă de incubație și este urmată, de regulă, de un debut spontan al unora dintre aceste simptome (1):

  • Febră
  • Apetit redus
  • Durere de cap (cefalee)
  • Oboseală persistentă
  • Stare generală de rău

Erupția cutanată se desfășoară în 3 faze. Mai întâi apar petele roșiatice (macule). Ulterior acestea se transformă în vezicule pline cu lichid clar sau tulbure. Aceasta este faza în care mâncărimea devine foarte supărătoare. Veziculele se sparg, lichidul curge, iar locul este acoperit de o crustă. Din acest moment și până la vindecarea completă mai pot trece câteva zile.

Pete roșiatice noi vor continua să apară timp de câteva zile. Așadar, este perfect normal ca pe corp să zăriți simultan toate cele 3 etape ale erupției cutanate: macule, vezicule și cruste. O persoană este contagioasă cu 48 de ore înainte de apariția erupției cutanate și până la dispariția crustelor.

În general, copiii fac forme ușoare ale bolii. Există însă și cazuri în care erupția se întinde pe tot corpul, inclusiv în zonele acoperite de mucoase precum: gât, ochi sau în zonele intime.

Cum se transmite varicela?

Varicela se transmite pe cale orală/ aeriană, informează nhs.uk (3). De aici și denumirea populară de „vărsat de vânt”. Varicela se ia prin prezența în preajma unei persoane infectate. Aceasta poate împrăștia virusul prin tuse, strănut, salivă.

Varicela se mai transmite prin contactul cu obiectele contaminate, dar și prin contactul cu secrețiile care rezultă în urma spargerii veziculelor (cazuri foarte rare).

Complicații ale varicelei (4). Varicela în sarcină

Complicațiile în cazul varicelei pot să apară, însă rareori în cazul persoanelor sănătoase care fac boala, informează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA (4). Cazuri mai grave de varicelă pot face persoanele din categoria de risc:

  • Sugarii
  • Adolescenții
  • Adulții
  • Femeile însărcinate
  • Persoanele imunocompromise (persoanele cu HIV/ SIDA, pacienții care au trecut printr-un transplant, persoanele care fac chimioterapie etc)

Femeile însărcinate care nu au imunitate față de virus (nu au făcut boala în copilărie sau nu au fost vaccinate) trebuie să evite contactul cu persoanele infectate. Varicela în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru mamă cât și pentru copil (5). Mama are un risc crescut de a face complicații ale bolii, pneumonie, spre exemplu, iar în cazul bebelușului, riscurile depind în funcție de momentul în care mama contractează virusul.

Femeia gravidă infectată cu virusul varicelo-zosterian poate naște un copil cu diverse probleme de sănătate. Există două variante:

  • Copilul poate face varicelă neo-natală. În acest caz complicațiile care pot să apară sunt: hepatită, bronhopneumonie, meningită, encefalită.
  • Copilul poate face varicelă congenitală. În acest caz femeia însărcinată ar putea aduce pe lume un copil cu malformații.

O măsură de prevenție utilă o reprezintă vaccinarea cu cel puțin 4 săptămâni înainte de a rămâne însărcinată. Analizele de sânge pot indica dacă mama are sau nu imunitate împotriva varicelei.

Tratamentul varicelei

Confirmarea diagnosticului presupune izolarea la domiciliu a bolnavului pentru o perioadă cuprinsă între 7 – 14 zile, până la dispariția tuturor crustelor de pe piele. Tratamentul pentru varicelă are ca scop atenuarea simptomelor și se administrează numai după un consult medical și doar așa cum a recomandat medicul. În funcție de caz și de gravitatea simptomelor, tratamentul poate să constea în:

  • medicamente pentru calmarea durerilor și reducerea febrei. Se recomandă evitarea tratamentului cu ibuprofen. Unele studii au evidențiat o legătură între acest medicament și infecțiile bacteriene ale pielii (6).
  • unguente cu antibiotic în cazul unei infecții bacteriene. De regulă, în cazul varicelei nu se administrează antibiotic întrucât boala este provocată de un virus, nu de o bacterie. Există însă cazuri în care bolii i se suprapune o infecție bacteriană. Atunci medicul va prescrie antibiotic.
  • antihistaminice pentru atenuarea mâncărimii

Pe lângă tratamentele medicamentoase, sunt foarte utile preparatele pentru calmarea și răcorirea pielii.

Osmoforce Kids – gel calmant și răcoritor calmează mâncărimea, reduce reflexul de scărpinare, diminuând în acest fel riscul de suprainfectare al veziculelor și riscul de a rămâne cu cicatrici permanente. Ingredientul activ acționează pe cale osmotică, determinând lichidele fiziologice prezente în profunzimea pielii să vină către suprafață și să acționeze benefic în zona lezată. În acest fel, Osmoforce susține regenerarea cutanată!

Osmoforce Kids poate fi folosit în siguranță de la vârsta de 6 luni a copilului și poate fi aplicat de 2 – 4 ori pe zi sau de câte ori este nevoie pentru a oferi o senzație de calmare și răcorire. Este nelipicos și poate fi folosit pe tot corpul, cap și față.

Atenție! Nu se aplică pe răni deschise! Trebuie evitat contactul cu ochii și mucoasele!

Dacă vă rămâne gel nefolosit după ce varicela a trecut, acesta poate fi folosit și în alte cazuri precum:

  • arsuri minore în contact cu obiecte fierbinți
  • arsuri solare
  • înțepături de insecte

Osmoforce Kids poate fi cumpărat atât fizic, cât și online din farmacii și din magazine pentru copii.

Nu folosi aspirina sau produse care conțin aspirină! Folosirea aspirinei la copiii cu varicelă a fost asociata cu apariția sindromului Reye.

Ruperea veziculelor poate determina cicatrici pe viață. Soluții pentru atenuare mâncărimii din timpul varicelei

Varicela este asociată cu mâncărimi supărătoare. Ruperea veziculelor poate determina apariția unor cicatrici pe viață. Din acest motiv sfaturile cu privire la diminuarea mâncărimii sunt foarte importante:

  • Spălați-vă cu apă călduță, nicidecum fierbinte.
  • Folosiți un săpun blând, cu pH fiziologic.
  • Ștergeți corpul prin tapotare, nu prin frecare, cu un prosop din bumbac.
  • Purtați haine largi, evitând astfel frecarea de piele.
  • Încercați să păstrați o temperatură ambientală potrivită astfel încât să evitați transpirația excesivă întrucât aceasta ar putea accentua senzația de mâncărime.
  • Tăiați-vă unghiile cât de scurt se poate pentru a evita producerea unor leziuni și mai mari și pentru a diminua riscul dezvoltării unei infecții
  • Puteți încerca să acoperiți mâinile copilului cu mănuși din bumbac, mai ales în timpul somnului, când scărpinatul se produce inconștient și pot fi rupte veziculele.

Mâncărimea persistentă este greu de suportat atât de către adulți, dar mai ales de către copiii bolnavi de varicelă. Antihistaminicele pot contribui la diminuarea mâncărimii, însă acestea pot fi administrate doar la recomandarea medicului.

Un remediu natural pe care îl puteți încerca acasă este baia cu ovăz. Ovăzul are proprietăți antiinflamatorii contribuind la reducerea inflamației și la atenuarea mâncărimii (7). Ovăzul poate fi folosit sub formă de fulgi sau măcinat (măcinați fulgii de ovăz până când ajung ca o făină). Adăugați în cadă aproximativ jumătate de cană de făină sau fulgi de ovăz într-un sac din tifon.

Sfaturi pentru atenuarea simptomelor varicelei

  • Regimul alimentar trebuie să se bazeze pe multe lichide întrucât hidratarea este foarte importantă pentru o recuperare rapidă.
  • Pentru atenuarea mâncărimilor, pe vezicule se pot aplica loțiuni mentolate, albastru de metilen sau comprese reci. Evitați să aplicați comprese calde pentru că există un risc crescut de infectare.
  • Evitați să folosiți buretele în cazul dușurilor pentru că poate determina spargerea veziculelor!
  • Tăiați unghiile copilului astfel încât să se evite ruperea prematură a veziculelor, lucru care poate determina suprainfectarea sau apariția cicatricilor.

Surse:

(1) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282?fbclid=IwAR1616nc_rYMaNhtOudVa0E8JBrOx7sm79nnRYTlTIAl9aKu0LNa7CK6kws

(2) – https://cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare

(3) – https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/?fbclid=IwAR3lWorthFVLxcxHiOY7L4FCkLKv5aiy8PF0FF4T0QMQryyDFa00i2dPX0o

(4) – https://www.cdc.gov/chickenpox/about/complications.html

(5) – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/chickenpox-and-pregnancy/faq-20057886

(6) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7844800/

(7) – Reynertson, K. A., et al. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin [Abstract] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607907/

Vezi și: Lista vaccinurilor opționale în România și rolul lor | Demamici.ro

Vezi și: Ce trebuie sa stii despre cele mai frecvente boli ale copilariei: rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile