Știri interne

Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei. „Noi toți ne gândim că nu ni se poate întâmpla nouă” | Demamici.ro

Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei. Decesul s-a produs în județul Brașov, iar anunțul a fost făcut public marți, 13.12.2023, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). La începutul lunii decembrie (05.12.2023), în România a fost declarată epidemie de rujeolă.

Copilul în vârstă de 7 luni ar fi contractat virusul de la fratele mai mare, în vârstă de 3 ani, acesta nefiind vaccinat cu ROR.

„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, se arată în anunțul INSP.

Potrivit surselor citate de Agerpres, bebelușul de 7 luni a fost inițial internat la Spitalul de Boli Infecțioase, în urmă cu două săptămâni. Starea sa de sănătate s-a înrăutățit, motiv pentru care bebelușul a fost transferat la Spitalul pentru Copii din Brașov, unde a murit în urmă cu câteva zile.

În 2023, în România s-au înregistrat 2010 cazuri de rujeolă, dintre care cele mai multe în Mureș – 628, urmat de județul Brașov, unde s-au înregistrat 344 de cazuri.

În data de 5.12.2023 a fost declarată epidemie de rujeolă, ceea ce înseamnă că bebelușii pot primi prima doză de ROR la vârsta de 9 luni. Rata de vaccinare cu ROR este de 78%, cu prima doză, și de 62% cu cea de-a doua doză, din totalul copiilor eligibili.

Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei. Postarea impresionantă a unui medic pediatru

Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei. Profesor universitar doctor Oana Falup, medic șef pediatrie 1 la Spitalul de Copii din Brașov: „E seară, agitație mare la unitatea de primiri urgențe. Se aude clar o salvare care vine în mare viteză. Aduce un sugar de 6 luni care abia respiră. Febră de 40 de grade. Pe corp, o erupție roșiatică care este generalizată. La ascultația plămânului acesta este încărcat. Dar ce impresionează în egală măsură doctorii, dar și personalul, este faptul că acest sugar este cu afectare neurologică (…)

Campania de presă nu și-a atins scopul, pentru că noi toți ne gândim că nu ni se poate întâmpla nouă. Că ce dacă nu ne vaccinăm copilul sau copiii împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului. Se vaccinează alții, nu noi. Că – nu e așa? – vaccinul dă autism. Și, uite așa, nici autismul nu a scăzut ca incidență, dar avem epidemie de pojar. Iar acum ne luptăm cu febra, pneumonia, encefalita și decesul la copiii cu pojar. M-am tot întrebat cât valorează viața? Pentru mine este neprețuită și pentru a o proteja mă folosesc de tot ceea ce oferă știința”, adaugă Dr. Oana Falup.

Rujeola

Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei. Rujeola este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă, iar complicațiile sunt foarte frecvente și grave: unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamație a creierului (ce poate duce la deteriorarea funcției creierului) și unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

Deși un vaccin extrem de eficient a fost introdus în urmă cu 50 de ani, epidemiile apar periodic în întreaga lume, din cauza lacunelor de imunizare, iar rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces la copiii din întreaga lume.

Vaccinarea împotriva rujeolei a fost introdusă în Programul Național de Vaccinare (PNV) din România în 1979 și se realizează în prezent cu vaccinul combinat RRO (rujeolă-rubeolă-oreion), administrat într-o schemă de 2 doze (la vârsta de 12 luni și la vârsta de 5 ani).

La fel ca majoritatea vaccinărilor incluse în PNV, vaccinarea cu RRO este efectuată de medicii de familie. După introducerea vaccinării antirujeolice în Programul National de Vaccinare, numărul cazurilor de îmbolnăvire a scazut considerabil în perioada 2000 – 2008 (de la 150 – 160 cazuri/100000 locuitori la 1 caz/100000 locuitori)

Rujeola este o boală prevenibilă prin vaccinare și, în concluzie, vaccinarea cu RRO previne îmbolnăvirea și complicațiile consecutive (inclusiv decesul), permite evitarea apariției focarelor și împiedică evoluția acestora către epidemii ce pot avea un impact socio-economic considerabil. Neprezentarea la vaccinarea cu RRO duce la scăderea acoperirilor vaccinale și la creșterea considerabilă a numărului de copii nevaccinați, fenomen care duce, în timp, la apariția epidemiilor de rujeolă.

Vezi și: Totul despre vaccinarea cu ROR (RUJEOLĂ, OREION, RUBEOLĂ) | Demamici.ro

Vezi și: Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Sunt aproape 2000 de cazuri la nivel național | Demamici.ro

Share

Articole recente

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

2 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o săptămână

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 săptămâni