Tantrumurile. Ce facem când copilul trece printr-o criză de furie? | Demamici.ro

Tantrumurile. Ce facem când copilul trece printr-o criză de furie? Înainte să fiu mamă, când vedeam un copil pe stradă care avea o criză de furie, credeam (ca mulți alții) că vina este a părinților. Atunci când copilul țipă și se tăvălește prin magazin că vrea ceva anume, avem tendința de a învinovăți părinții pentru că au răsfățat copilul, nu i-au oferit educație și au făcut mereu tot ce a vrut cel mic. De fapt, în realitate lucrurile nu stau deloc așa.

Am aflat mai târziu, după ce am devenit mămică, că vina nu este a cuiva și că aceste crize de furie pline de lacrimi, țipete și trântit pe jos sunt perfect normale și apar ca urmare a dezvoltării creierului celui mic. Datoria noastră, a părinților, este să învățăm să gestionăm aceste tantrumuri și să îi fim alături copilului când trece prin astfel de episoade.

Tantrumurile. Ce este un tantrum?

Tantrumul este o criză de furie care apare pe parcursul zilei pentru ca cel mic să aibă „ocazia” se descarce de emoțiile și frustrarea acumulate. Copiii sunt niște oameni în miniatură și au emoții pe care adună, cum avem și noi, adulții. Spre deosebire de cei mari, ei nu știu cum să gestioneze aceste emoții și atunci apar tantrumurile.

Copilul descoperă faptul că poate refuza anumite lucruri, poate alege și își poate exprima părerea. Pentru că nu se pot exprima bine prin cuvinte, apar aceste crize de furie, însoțite de lacrimi, țipete, tăvăleli care pot dura și zeci de minute.

Tantrumul nu apare pentru că cel mic nu este educat, este răsfățat, vrea să ne enerveze sau pentru a ne manipula. Prin aceste crize de furie, copilul ne cere ajutorul și comunică cu noi.

Ce facem când copilul are un tantrum?

  • Îl ascultăm

De cele mai multe ori, tantrumurile apar din motive banale pentru adulții. Faptul că își dorește o altă pereche de pantaloni, altă încălțăminte, să meargă pe jos în loc de cărucior, să mănânce cu lingura nu cu furculița, toate acestea pot duce la o criză de furie.

ex: nu vrea salopeta cu buline, o vrea pe cea cu animale.

  • Îi oferim copilului posibilitatea de a alege

„Ok! Înțeleg că nu vrei să te îmbraci! Uite aici 2 salopete, alege tu una cu care te vei îmbrăca.”

Dacă cel mic refuză să coopereze, îl anunțăm că vom decide noi pentru el.

„Văd că nu te poți decide între cele 2 salopete! Am să aleg eu pentru tine atunci. Mie îmi place mai mult cea cu animale! Hai să vedem cum arată pe tine!”

Este foarte important să nu cedăm și să nu renunțăm la limitele pe care le setăm. Chiar dacă nu pare încântat de ideea de a alege între cele 2 salopete, nu îi oferim varianta de a nu îmbrăca nicio salopetă. Îi explicăm pe un ton calm că trebuie să se îmbrace, altfel îi va fi frig, nu va dormi bine etc.

  • Îl ajutăm

Îi explicăm și îl ajutăm să înțeleagă că nu este singur, că suntem aici pentru el. Rămâi calmă, păstrează un timbru cât mai pozitiv și nu arăta cât te afectează comportamentul pe care îl are.

Respectă limitele și fii alături de el.

„Sunt aici pentru tine!”

„E normal să plângi și să te descarci!”

„Vrei să te îmbrățișez?”

„Când ești pregătit, mergem mai departe!”

  • Acceptăm

Este o etapă normală în dezvoltarea celui mic. Copilul nostru are nevoie la fel ca și noi, să se descarce și să i se valideze emoțiile. Are nevoie de noi să îi fim alături și să îl înțelegem. Nu face acest lucru pentru a ne supăra, ci pentru a comunica niște frustrări mai puternice decât el.

Tantrumurile. Ce nu trebuie să facem când copilul are un tantrum?

Când cel mic se confruntă cu o descărcare emoțională nu trebuie să îl certăm, ci să îl ajutăm să treacă cu bine peste.

  • Nu îl lăsăm singur: „Eu am plecat! Rămâi aici!”
  • Nu îi ignorăm emoțiile: Nu mai plânge atât!”, „Nu ai de ce să plângi!”, „Mă enervezi!”
  • Nu ridicăm tonul, nu îl zguduim, nu îl forțăm

Autor: Buburuza M (Alexandra Dilancea)

Inginer de profesie, cu sufletul către educația copilului, parenting modern și psihologie.

Domeniul parentingului m-a fascinat încă de când am devenit mămică și am decis să împart toate cunoștințele mele și cu alte mămici aflate la început de drum sau care au nevoie de informație și inspirație. Astfel a prins viață pagina mea de Instagram, Buburuza M, unde găsiți informații utile, rețete baby friendly și fragmente din viața e zi cu zi. Din dorința de a îi oferi Marei jucării cu suflet, am creat magazinul Baby Mara, numai cu jucării handmade pentru micii exploratori.

Vezi si: Ce este tantrumul? Din ce cauza apar si cum se gestioneaza crizele de furie la copiii mici | Demamici.ro

Vezi si: 5 modalitati de a ramane calma in timpul tantrumului copilului tau. La ce trebuie sa te gandesti pentru a nu-ti pierde rabdarea | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână