Educație

Studiu: Peste 85% dintre copiii din Romania stau zilnic pe internet, de pe telefon. In 2010 erau doar 2% | Demamici.ro

Studiu: Peste 85% dintre copiii din Romania stau zilnic pe internet. Studiu in Romania: 86% dintre copiii cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani folosesc internetul zilnic, de pe telefon sau tableta.

63% navigheaza de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul. Studiul a fost realizat de EU Kids Online 2020.

Diferenta este uriasa prin comparatie cu anul 2010, atunci cand doar 2% dintre copii aveau acces la internetul de pe smartphone.

La nivel de tara, 77% dintre copiii Romaniei folosesc internetul pentru a comunica cu prietenii sau familia. In Germania, doar 14%.

Tot cu ajutorul internetului, 41% dintre copiii din Romania cumpara lucruri sau compara preturi. La fel, in Germania, statistica este de doar 8%.

Vezi si: Autismul virtual – cauze, simptome si metode de prevenire! Cat timp ar trebui sa petreaca copilul in fata ecranelor | Demamici.ro

Dr. Anca Velicu, contactul national al retelei EU Kids Online in Romania justifica astfel aceasta crestere:

„Datele de mai sus arată copiii din România în top și la unele dintre oportunitățille internetului, nu doar la riscuri. Astfel, folosirea internetului pentru comunicare este foarte importantă într-o Românie din ce în ce mai afectată de emigrație (e.g. părinți plecați la muncă în străinătate).

Pe de altă parte, este clar că avem nevoie de educație pentru folosirea în siguranță a internetului, și aici mă refer inclusiv la respectul pentru datele personale ale celorlalți utilizatori, procentul foarte mare al celor care sunt victime ale abuzului de date personale fiind un semnal de alarmă.

Vorbind despre respectul pentru datele personale, trebuie menționați părinții care participă la fenomenul de sharenting fără să înțeleagă impactul pe care acesta îl are asupra copiilor, nu doar imediat (prin mesaje răutăcioase), ci și din perspectivă comercială (fenomenul de dataficare).”

Vezi si: Autismul virtual, boala copiilor uitati la televizor! Cat de periculoase sunt device-urile pentru copiii sub 2 ani! VIDEO

Studiu: Peste 85% dintre copiii din Romania stau zilnic pe internet. Ce este fenomenul de „sharenting”

Fenomenul „sharenting” se refera la situatia atat de des intalnita in care parintii distribuie online informatii personale despre copil.

20% dintre copiii de la nivel european s-au aratat deranjati de acest fenomen si si-au rugat parintii sa indeparteze aceste continuturi de pe internet.

In Norvegia si in Belgia s-a inregistrat cea mai mare valoare raportata, 36%.

In Romania, 28% dintre copii au declarat ca li s-a intamplat sa isi roage parintii sa nu mai distribuie informatii despre ei in mediul online.

Vezi si: Vladimir Draghia, marturisiri sincere despre fetita sa si dependenta de telefon: „Ne era din ce in ce mai greu sa i-l luam!” | Demamici.ro

Copiii din Romania folosesc excesiv internetul

Odata cu expunerea in mediul online apar si situatii de abuz de date personale. La nivel european, Romania se afla pe loc fruntas la acest capitol.

Astfel, 14% dintre copii au spus ca o alta persoana le-a folosit parola pentru a le accesa informatiile sau pentru a pretinde ca sunt ei. In alte cazuri, au existat situatii in care altcineva a facut publice poze pe care nu si le doreau sau ca au pierdut bani dupa ce au fost inselati pe internet.

11% dintre copiii (intre 12 si 16 ani) din Romania folosesc excesiv internetul si au declarat ca au neglijat mancatul sau dormitul din cauza aceasta (fata de sub un procent in Italia si 1% in Germania).

Timpul petrecut online al copiilor din Romania este de 3 ore, in medie.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

8 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni