Pereti albi si patuturi cu gratii din fier. Spitalele de pediatrie din Romania arata ca niste inchisori | Demamici.ro

Cele mai multe saloane si sali de tratament din spitalele de pediatrie din Romania arata mai degraba a inchisori decat a spatii in care micutii vin pentru a se vindeca. Un decor rece si dur, cu pereti complet albi si patuturi cu gratii din metal, ii intampina pe copilasii bolnavi.

Albul este considerat un indicator al curateniei, insa mediul insipid nu contribuie la vindecarea micutilor, ci din contra.

Cu branule in manute, uitandu-se printre gratiile de fier ale patutului sau cu ochii pironiti pe acelasi tavan alb, copiii se simt mai mult pedepsiti decat tratati.

Psihologii sustin ca un mediu primitor si colorat ajuta foarte mult in procesul de vindecare. Dar se poate altfel si la noi.

„Spitalul Gomoiu” este dovada ca suferinta bolnavilor in miniatura poate fi alinata de culoare si personaje care sa le zambeasca de pe pereti.

6 etaje ale institutiei medicale au fost decorate complet de 4 pictori elvetieni. Proiectul nu a fost finantat de stat, ci de catre o fundatie elvetiana, Anouk, care a alocat 100.000 de euro.

„Copiii vad cutiile astea, lucru ciudat pentru un spital. Le dam o pensula, culoare si picteaza si ei cate ceva”, a declarat unul dintre pictori pentru Stirile PRO TV.

„E foarte frumos si acesta este si scopul, sa interactioneze cu picturile”, a adaugat un alt pictor.

In zonele in care copiii stau internati mai mult timp, pictorii au ales desene mai putin dinamice pentru ca micutii sa nu fie agresati vizual de prea multa culoare. Fundatia elvetiana Anouk a finantat munca artistilor, la chemarea unor voluntari romani.

„Peretii erau albi sau erau cu faianta albastra si aratau intr-un fel infricosator. Tocmai asta vrem sa inlaturam.

Vrem ca copiii nostri sa intre intr-o lume de poveste, sa fie veseli. Degeaba aveam servicii medciale de calitate daca inima si sufletul vin indoite la spital”, a declarat Diana Iacobescu, directorul Spitalului Gomoiu.

Vezi VIDEO cu reportajul AICI!

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

14 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni