Mai multi bani pentru mame! Schimbari radicale privind indemnizatia de crestere pentru al doilea copil VIDEO | Demamici.ro

Schimbari radicale privind indemnizatia de crestere pentru al doilea copil. Mamele sunt la un pas sa beneficieze de aceeasi indemnizatie si in cazul in care fac un al doilea copil in perioada primului concediului maternal. Propunerea vine din partea UDMR, iar proiectul urmeaza sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis.

Actuala legislatie prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie de 85% din veniturile incasate in ultimele 12 luni. In cazul in care mama se afla in concediu maternal, dar da nastere si celui de-al doilea copil, ajutorul ulterior de la stat e mai scazut decat cel initial.

Spre exemplu, o mamica cu un salariu de 4000 de lei lunar va incasa in timpul concediului maternal 85% din venituri, adica 3400 de lei pe luna. Potrivit proiectului initiat de UDMR, statul urmeaza sa-i ofere mamei, cel putin aceasta suma si in cazul in care face si al doilea copil.

Schimbarea le bucura pe mame care sustin ca banii sunt oricum insuficienti atunci cand vine vorba despre nevoile copiilor. Proiectul a trecut de Camera Decizionala, iar legea urmeaza sa intre in vigoare dupa ce presedintele o va promulga.

Camera Deputatilor a votat, miercuri, modificarea OUG 111/2010 prin care indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu va putea fi mai mica decat indemnizatia primita pentru copilul nascut anterior, in cazul in mamele vor naste un alt copil in urmatoarele 12 luni de la incheierea concediului maternal.

Proiectul a fost votat in unanimitate. Andrea Csep, deputat UDMR, a subliniat ca exista un nou fenomen de discriminare printre mamele care nasc rapid al doilea copil:

„În ultima vreme, am purtat destule discuţii cu mamele şi mi-au zis că există o discriminare privind primul concediu de creştere a copilului, indemnizaţia primită în primul concediu de creştere a copilului versus indemnizaţia primită pentru al doilea copil.

Pentru mama care se reîntoarce în câmpul muncii după cei doi ani de creştere a copilului şi rămâne iarăşi gravidă şi trebuie să nască în mai puţin de un an de zile, indemnizaţia de creştere a copilului este calculată din cei 85% care s-au primit şi pentru primul copil, plus suma respectivă timp în care a lucrat.

Modificarea legislativă elimină acest demers discriminatoriu şi priveşte ca suma primită de părintele care pleacă în mai puţin de 12 luni de la terminarea primului concediu de creştere a copilului să nu fie mai mică decât suma primită pentru primul copil”, a precizat Andrea Csep, potrivit Agerpres.

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni