Featured

Sarcina molară. Tot ce trebuie să știi despre aceasta. Când trebuie să mergi urgent la medic | Demamici.ro

Sarcina molară. Tot ce trebuie să știi despre aceasta. Când trebuie să mergi urgent la medic. Momentul în care o femeie află că este însărcinată (cel puțin pentru prima oară) este clipa pe care o va ține minte întreaga viață și de care își va aminti, peste ani, cu lacrimi de emoție în ochi. Însă, din păcate, există și cazuri când, după bucuria plină de magie pe care o simți atunci când vezi cele două liniuțe de pe testul de sarcină, să te confrunți cu lucruri nu tocmai plăcute, sarcina molară fiind unul dintre acestea.

Sarcina molară apare atunci când ovocitul fecundat are un set de cromozomi în plus de la tată. Există două tipuri de sarcină molară: completă și parțială.

Sarcina molară completă nu conține embrion și nu are placentă normală. În uter, apare un țesut format din mole, care măresc rapid organul în volum. Molele sunt vizibile la ecografie.

Sarcina molară parțială are embrion și țesut placentar. Embrionul însă nu va supraviețui – acesta are 23 de cromozomi de la mamă și 46 de la tată. Anomalia se întâmplă când cromozomii din spermatozoid sunt duplicați sau când doi spermatozoizi fertilizează același ovul.

De ce apare sarcina molară?

Apariția unei sarcini molare este „favorizată” de mai mulți factori:

  • Vârsta – Acest tip de anomalie este mai frecventă la  adolescente, dar și la femeile care au peste 45 de ani. Însă, din fericire, vârsta mamei influențează foarte puțin riscul de sarcina molară parțială.
  • O sarcină molară anterioară – Din păcate, dacă ai avut deja o sarcina molară, riscurile de a dezvolta o alta sunt de aproximativ 1 – 2 din 100, comparativ cu una din 600 pentru femeile care nu au dezvoltat niciodată o sarcina molară. Iar dacă ai avut două sau mai multe sarcini molare, riscul de a dezvolta din nou această anomalie genetică este de aproximativ 15-20 din 100.
  • Etnicitatea – sarcinile molare sunt mai frecvente în țările asiatice, dar și printre amerindieni.
  • Anumite tipuri de boli. Din păcate, bolile endocrine și cele imunologice pot crește riscul de a dezvolta o sarcină molară.

Sarcina molară. Când trebuie să ajungi urgent la medic

Deși la început o sarcină molară arată exact ca una normală, există câteva simptome care trebuie să te trimită urgent la medic:

  • sângerări vaginale de culoare foarte închisă sau roșu strălucitor
  • cresterea rapidă în dimensiuni a uterului
  • eliminarea vaginală a unor vezicule sub formă de ciorchine
  • dureri/ crampe abdominale
  • hipertensiunea

Simptomele apar, de obicei, între săptămânile 4 și 12 de sarcină. De asemenea, stările de rău și vărsăturile pot fi mult mai severe decât într-o sarcină normală.

Diagnosticul sarcinii molare

Medicul ginecolog va face un examen minuțios și o ecografie. Acesta poate detecta și alte simptome ale unei sarcini molare: creștere uterină rapidă (uterul este mult mai mare pentru acest stadiu al sarcinii), chisturi ovariene, presiune arterială crescută, preeclampsie (afecțiune care cauzează tensiune arterială mare după vârsta de 20 de săptămâni a sarcinii).

După ce medicul va pune diagnosticul de sarcină molară, este necesar tratamentul imediat. Acesta constă în chiuretaj uterin (sub anestezie generală) sau aspirarea țesutului molar. La final se va face și biopsie pentru a depista existența unor eventuale anomalii.

Din păcate, după ce acest țesut anormal a fost îndepărtat, mai pot rămâne celule care vor continua să se dezvolte. Această problemă se numește boala trofoblastică gestatională persistentă și apare în 20% din cazuri, în special după o sarcină molară completă. Boala poate fi tratată cu chimioterapie. O altă opțiune este îndepărtarea uterului.

În cazuri rare, poate apărea o formă de cancer numită coriocarcinom, dar care, potrivit statisticilor, răspunde foarte bine la o combinație de citostatice.

Cum poți preveni apariția unei sarcini molare?

Dacă ai avut vreodată o sarcină molară, discută cu medicul tău obstetrician înainte de a încerca să rămâi din nou gravidă. Este foarte posibil ca acesta să îți recomande să aștepți 6-12 luni înainte de o nouă încercare.

În sarcinile ulterioare, medicul îți va face ecografie mai devreme decât normal pentru a monitoriza sarcina și a se asigura că totul decurge normal.

Vezi și: O femeie cu două utere a rămas însărcinată în același timp în ambele și a născut la 22 de săptămâni de sarcină | Demamici.ro

Sursa foto: Pexels.com
Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână