Bebeluși

Ascaridioza (limbricii). Cum tratezi şi previi una dintre cele mai frecvente probleme ale copilăriei | Demamici.ro

Ascaridioza (limbricii). Cum tratezi şi previi una dintre cele mai frecvente probleme ale copilăriei. Această boală, ascaridioza, este cunoscută sub denumirea populară de „limbrici”, o problemă cu care majoritatea copiilor se confruntă la un moment dat, mai ales în prima parte a copilăriei.

Această boală este cauzată de infecția cu viermele rotund parazit Ascaris lumbricoides, estimările specialiștilor fiind că sute de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate. Ascaridioza poate apărea la orice vârstă, deși copiii sunt afectați mai des decât adulții.

Ascaridioza (limbricii). Cum se transmite infecția cu ascarizi (limbrici)?

Pentru a te infecta cu acest parazit este nevoie să ingerezi ouăle acestuia. Cel mai adesea, acest lucru se poate realiza prin alimente, care se pot contamina extrem de ușor prin contactul cu solul, plin de ouă din fecalele animale sau umane. Din păcate, ouăle sunt foarte rezistente la condițiile înconjuratoare de mediu, astfel pot rezista pe sol chiar și câțiva ani.

Odată înghițite, ouăle eclozează și eliberează larva de ascaris în intestin. Fiecare larvă va migra prin peretele intestinal și va pătrunde în vasele limfatice și sanguine până va ajunge la plămâni. Apoi, larvele își vor continua „drumul” în bronhii, în laringe și vor fi reînghițite în sistemul digestiv, unde se vor maturiza și vor trăi în intestinul subțire ca vierme adult.

Ascaridioza (limbricii). Cum tratezi şi previi una dintre cele mai frecvente probleme ale copilăriei

Ascaridioza (limbricii). Care sunt simptomele ascaridiozei?

În general, o persoană infectată cu ascaris nu prezintă simptome. Însă, chiar dacă nu sunt foarte frecvente, acestea pot fi:

  • Erupții cutanate;
  • Tuse și respirație șuierătoare sau scurtată;
  • Spută cu sânge;
  • Febră;
  • Senzație de disconfort în zona pieptului;
  • Dureri de stomac;
  • Vărsături;
  • Amețeli.

De asemenea, în cazul unei persoane infectate, mai ales în cazul copiilor, pot exista semne de malnutriție.

Ce complicații pot apărea în cazul ascaridiozei

Din păcate, deși pare o infecție simplă cu paraziți, aceasta poate duce uneori și la complicații extrem de grave. Dacă în intestin sunt mai mulţi limbrici, aceștia se pot încolăci formând ghemuri care duc la ocluzii intestinale. Cei mai expuşi acestei complicaţii sunt copiii, din cauza faptului că lumenul intestinului este mai mic la cei mici, iar încărcătura parazitară este de obicei mai mare. Mai mult decât atât, limbricii pot perfora intestinul, ajung în cavitatea abdominală, producând peritonite care pot pune în pericol viaţa gazdei.

O altă complicație severă a acestei infecții se poate dezvolta atunci când gazda se află sub tratamentul unor medicamente sau consumă alimente condimentate. Astfel, ascarizii pot migra din intestin și pot ajunge în canalele hepatice, producând icter mecanic, iar dacă pătrund în ţesutul hepatic provoacă abcese. Pot ajunge chiar în pancreas, producând pancreatite, în apendice, producând inflamarea acestuia sau pot ajunge la nivelul faringelui când pot determina moartea gazdei prin asfixie, părăsind corpul acesteia prin gură.

Cum se poate diagnostica ascaridioza?

Pentru ca această afecţiune să fie diagnosticată este nevoie de mai multe teste: radiografia abdominală, analize de sânge, examenul scaunului pentru a se consemna prezența viermilor și a ouălor de viermi.

Cum se poate vindeca infecţia ascaridioza?

În unele cazuri, ascaridioza se poate rezolva de la sine. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există viermi de sex masculin, care să se împerecheze cu femelele, iar cele din urmă  limbricii vor dispărea de la sine.

Însă, pentru a vindeca infecţia cu limbrici, medicii recomandă mai multe tipuri de medicamente. Acestea nu se pot lua „după ureche”, ci este nevoie de consultul unui specialist care va ști exact ce doză și ce substanță să prescrie, în funcție de fiecare caz în parte.

Există vaccin împotriva ascaridiozei? Cum previi această infecție

Nu există, deocamdată, niciun vaccin eficient împotriva acestei infecții. În schimb, pentru a o preveni este nevoie să respecți câteva reguli de igienă personală, dar și să îl înveți pe cel mic să le respecte, chiar și atunci când nu ești lângă el.

Iată de ce trebuie să ții cont pentru a evita infectarea cu paraziți intestinali: 

  • Spălarea minuțioasă a legumelor și fructelor cu apă (chiar cu apă fierbinte) înainte de a fi consumate;
  • Menținerea unei igiene riguroase a băii;
  • Spălarea frecventă pe mâni cu apă călduţă şi săpun;
  • O igienă riguroasă a mâinilor: tăierea unghiilor, curăţarea acestora, spălarea (sau, dacă acest lucru este imposibil, folosirea unui gel dezinfectant).

Vezi și: Giardioza (infecția cu giardia). Parazitoza intestinală care dă bătăi de cap părinților | Demamici.roCe trebuie sa stii despre cele mai frecvente boli ale copilariei: rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile | Demamici.ro

Sursa foto: Pexels.com

Share

Articole recente

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

21 de ore

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

6 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

7 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

2 săptămâni