Sarcina in adolescență, principala cauză a morții în rândul fetelor tinere | Demamici.ro

Sarcina în adolescență. Potrivit statisticilor, aproximativ 12 milioane de fete cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani devin în fiecare an mame la nivel global. În țările din lumea a treia, nu mai puțin de 777.000 de minore sub 15 ani rămân însărcinate.

Complicațiile care survin odată cu sarcina în adolescență reprezintă principala cauză a morții în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 15 si 19 ani.

În fiecare an au loc peste 5.6 milioane de avorturi printre adolescente. Dintre acestea, în aproximati 3.9 cazuri, avortul se produce în condiții nesanitare, ce conduce către deces sau alte probleme grave de sănătate.

Sarcina în adolescență. Lipsa educației, principalul factor declanșator

Sarcina în rândul adolescentelor, o problemă globală, care se poate întâmpla în orice țară și orice familie, indiferent de nivelul de economie sau de statut.

Totuși, s-a constatat că există șanse mai mari ca fetele de 15-19 ani să rămână însărcinate în cadrul comunităților marginalizate, acolo unde nivelul de sărăcie este ridicat, iar educația sau oportunitățile de dezvoltare lipsesc.

Alte cauze au de-a face și cu nivelul cultural. Multe fete din țările subdezvoltate sunt încurajate să se mărite de tinere și să facă copii.

Aproximativ 39% dintre adolescentele din Asia de Est și Africa de Vest se căsătoresc înainte să devină majore, iar 12% dintre minore devin soții chiar și înainte să împlinească 12 ani.

Prin urmare, evitarea unei sarcini timpurii este imposibilă din cauza contextului cultural, economic și lipsa unei educații în acest sens.

Un alt număr semnificativ de sarcini nedorite se produce în contextul actului sexual prin violență sau viol. Mai mult de o treime din fetele din unele țări au raportat faptul că primul lor contact sexual nu e consensual.

Sarcina în rândul minorelor: O viață pierdută din cauza unei vieți nedorite

Sarcina în adolescență are un impact major asupra sănătății, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Astfel, sarcina în adolescență crește riscul de a dezvolta preeclamsia, endometrita puerperală sau alte infecții, comparativ cu femeile de 20-24 de ani care rămân însărcinate.

Bebelușii mămicilor adolescente sunt și ei expuși riscurilor. O sarcină în adolescență, chiar și dusă până la capăt, prezintă un risc mai mare pentru copil de a se naște prematur, cu o greutate sub cea normală sau alte probleme neonatale.

Nu în ultimul rând, avortul este interzis în unele țări, pedepsit sau pur și simplu etichetat cu conotație negativă la nivel social. Acest lucru face ca practicarea lui să nu fie făcută în cele mai bune condiții, din punct de vedere sanitar, iar acest lucru să conducă la decesul tinerelor însărcinate.

Vezi si: Avortul, interzis prin lege din momentul in care se aud bataile inimii fatului | Demamici.ro

Vezi si: Marturia cutremuratoare a unei femei care a lucrat intr-o clinica de avorturi VIDEO | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni