Dezvoltarea bebelușului

Profilaxia anemiei feriprive. De ce se administrează tratament profilactic cu fier la copii – interviu cu Dr. Miron Ecaterina Virginia, medic specialist hematologie și medicină internă | Demamici.ro

Profilaxia anemiei feriprive. De ce se administrează tratament profilactic cu fier la copii? Deși în anul 2002 a fost iniţiat în România, Programul Naţional de Profilaxie a anemiei la sugar şi Programul Naţional de profilaxie a anemiei la femeia gravidă, care recomandă administrarea de fier tuturor copiilor începând cu vârsta de 6 luni, acesta nu se respectă în totalitate și sunt destul de frecvente cazurile de anemie feriprivă. Cum profilaxia cu fier a sugarului a devenit un subiect destul de controversat în ultima perioadă și, pentru a lămuri această problemă, i-am cerut părerea doctorului hematolog Miron Ecaterina Virginia, medic specialist hematologie și medicină internă la Policlinica Medaura Craiova.

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Desi sunt medic hematolog pentru adulti, nu de puține ori se întamplă să-mi treacă pragul cabinetului și mici pacienți, care prezintă anemie. În România este un deficit de medici hematologi pediatri.  Anemia este o afecțiune extrem de des întâlnită în cabinetul hematologului și, deși la adult este de multe ori greu de stabilit cauza si trebuie investigații complexe, la copil este puțin mai simplu.

Cele mai dese cauze de anemie la copil sunt anemia prin deficit de fier (anemia feriprivă) și așa zisele anemii din naștere cum sunt: anemiile hemolitice ereditare și  talasemiile: talasemia majoră, forma extrem de gravă și mult mai des întalnite sunt talasemiile minore.

Profilaxia anemiei feriprive. De ce se administrează tratament profilactic cu fier la copii – interviu cu Dr. Miron Ecaterina Virginia, medic specialist hematologie și medicină internă

Reporter: Dacă ați pomenit de anemia prin deficit de fier, puteți să ne suneți exact care este rolul fierului în organism?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Fierul este un mineral important, implicat în diferite funcții ale corpului, metabolismul energetic, creșterea și diferențierea celulelor, dar în primul rând  intervine în structura şi funcţia hemoglobinei, care este responsabila cu transportul oxigenului de la plămâni în toate părțile corpului si respectiv a mioglobinei, ce asigură transportul oxigenului la mușchi. 

Fierul se absoarbe la nivelul primei părți a intestinului subțire, mai ales sub forma fierului heminic (fierul din alimentele animale), fierul non-heminic (cel din alimentele vegetale) se aboarbe mult mai puțin.

Reporter: Ce se întâmplă în momentul în care un copil, mai ales un sugar, se confruntă cu deficit de fier?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Sugarii, copiii mici, preşcolarii şi adolescenţii prezintă un risc mai mare de a dobândi deficit de fier, în principal din cauza nevoilor crescute de fier în timpul perioadelor de creştere rapidă. Fără intervenţie la momentul oportun, deficitul de fier afectează în primul rând dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Copilul nu se dezvoltă nici din punct de vedere fizic, dar mai ales la nivel mental. Nevoile de fier sunt mai mari la adolescenţii de sex masculin, în timpul vârfului pubertăţii, din cauza unei creşteri mai mari a volumului sanguin, a masei musculare şi mioglobinei. Le fete, mai ales după instalarea menstruaţiei, din cauza pierderii de sânge menstrual, nevoile de fier continuă să fie ridicate.

Reporter: Cum se manifestă anemia feriprivă? La ce simptome ar trebui să fim atenți?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Pană să apară anemia feriprivă este doar un deficit de fier, care de multe ori poate trece neobservat, maxim o usoară oboseală, care odată cu creșterea deficitului de fier și a apariția anemiei urmează ca simptomatologia să fie mult mai pronunțată. La copil, de multe ori, paloarea tegumentară poate fi trecută cu vederea de părinți din cauza diferitelor nuante de ten, dar modificarea stării copilului începe să tragă semne de alarmă.

  • Copilul nu mai are energia necesară să se joace.
  • Nu mai are poftă de mâncare sau din contră capătă obiceiuri alimentare atipice, mănâncă diferite lucruri necomestibile, ceea ce se numește pică.
  • Devine apatic.
  • Se poate observa și o stagnare în dezvoltarea fizică și psihică.
  • Apar modificări la nivelul părului, care se rupe ușor, la nivelul unghiilor, tegumentelor (cheilite).
  • Copilul este mai predispus la infecții și în caz de anemie severă apar modificări la nivelul inimii, lipsa de aer.

În popor este o vorbă că un copil slab este anemic, ceea ce este total fals și nu trebuie să credem că un copil care este gras nu poate avea anemie. În primul rând trebuie ca un părinte să-și cunoască bine copilul și orice modificare în starea lui generală să tragă un semnal de alarma si să meargă la medic pentru un consult.

Reporter: Cum se stabilește diagnosticul de anemie feriprivă? Ce investigatii sunt necesare?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: În primul rând este nevoie de o hemogramă completă pentru a analiza toate elementele sângelui: hematii, leucocite, trombocite, formula leucocitară și reticulocite. Pe langă trebuie investigat metabolismul fierului adica sideremia si feritina. Este total incorect să se administreze tratament cu preparate de fier doar pe o sideremie scăzută, pentru că în primul rând depozitul de fier este analiza principala pentru dignostic si aceasta este feritina.

Profilaxia anemiei feriprive. De ce se administrează tratament profilactic cu fier la copii – interviu cu Dr. Miron Ecaterina Virginia, medic specialist hematologie și medicină internă

Reporter: Cum se tratează anemia feriprivă?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Tratamentul este bineînțeles cu preparate de fier. La copil acesta se administrează sub forma de picături sau soluție în functie de greutatea acestuia, doza fiind individualizată, iar la adolescent se pot administra comprimate, ca în cazul adultului. În formele de anemie  severă se poate ajunge chiar la administrarea fierului sub formă injectabilă și chiar la transfuzii cu masă eritrocitară.

Este foarte importantă urmărirea rezultatului tratamentului prin efectuarea hemogramei, sideremiei și feritinei, câteodată chiar lunar. Durata tratamentului poate fi cuprinsă între 2 luni și 6 luni în functie de prezența doar a deficitului sau și a anemiei.

Reporter:  Conform protocolului aprobat de Ministerul Sănătății, bebelușilor de peste 6 luni ar trebui să li se administreze suplimente de fier. Sunt necesare analize înainte de a începe administrarea dozei profilactice?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Profilaxia cu fier a sugarului si a femeii însărcinate intră mai mult sub apanajul medicului de familie, dar am observat că părinții sunt foarte speriați în a administra preparate cu fier profilactic. Trebuie să se înțeleagă în primul rând importanța fierului în dezvoltarea armonioasă a copilui.  Profilaxia cu fier a femeii însărcinate din trimestrul al doilea este obligatorie, pentru că atât mama, cât si copilul depind de acest fier.

Un copil născut dintr-o mamă care a prezentat anemie feriprivă în timpul sarcinii și nu pornește cu o rezervă de fier încă de la început, dacă s-a născut prematur, cu atât mai mult profilaxia cu fier este obligatorie. În ultima perioadă au apărut mai multe controverse: dacă mai trebuie făcută profilaxia sugarului de la 4-6 luni sau se așteaptă vârsta de 1 an când este indicat primul set de analize.

Eu, ca medic hematolog, mă tem de prevalența destul de mare a cazurilor de talasemie din țara noastră, dar dacă părinții nu se cunosc purtători a tarei talasemice sau să fi avut vreun caz în familie, recomand să se efectueze profilaxia cu fier. Am văzut destule cazuri dificile cu copii cu anemie feriprivă care au necesitat multiple internări până la echilibrarea hematologică.

Până la vârsta de 1 an este dificil să interpretezi electroforeza hemoblobinei (necesară diagnosticării talasemiilor) din cauza prezenței hemoglobinei fetale, deci să se efectueze analize mai devreme de un an la un copil sănătos nu își are rostul, dar la un copil cu probleme de sănătate, da este obligatoriu să se efectueze analize înainte să se administreze preparate cu fier, mai ales ca fierul nu se administrează în infecții.

Este foarte important ca părinții să fie ei primii care să-și facă analizele și să se excludă posibilitatea unei tare talasemice (acest lucru este indicat preconcepțional de fapt) sau chiar existența hemocromatozei ereditare.

Reporter: Și totuși multe mame își pun întrebarea: dacă bebelușul este diversificat și mănâncă foarte bine alimente bogate în fier, mai este necesară efectuarea profilaxiei cu fier?

Dr. Miron Ecaterina Virginia: Răspunsul este da! Necesarul de fier pentru un copil în creștere va fi mereu mult mai mare decât ce se absoarbe din alimentație. La un sugar nu se poate face exces de carne în primul rând și cum fierul din vegetale este mai putin absorbit se poate ajunge la apariția deficitului de fier la un moment dat.

La un copil la care nu se pune suspiciunea de talasemie, doza de fier care se foloseste în profilaxie nu are cum să fie dăunătoare. Se știe că omul nu are posibilitatea să elimine fierul în exces, dar în cazul unui copil sănătos care consumă mult fier pentru a crește nu se poate pune problema ca fierului profilactic să fie dăunător.

Pe Dr. Miron Ecaterina Virginia, medic specialist hematologie și medicină internă, o puteți găsi online pe pagina de Facebook Dr Miron Ecaterina Virginia-Medic Specialist Hematologie și pentru consulturi la:

Policlinica Medaura Craiova, strada Caracal nr. 50

  • Număr telefon pentru programări: 0735855233
  • de luni până vineri de la ora 14:00, contract cu CAS, gratuit cu bilet de trimitere medic familie sau specialist

Consultații online, doar cu plată, în aplicația sosmydoctor

Vezi și: Talasemia la copii. Informații utile despre forma de anemie! Interviu cu Prof. Dr. Tulin Celkan, Hematolog pediatru VIDEO | Demamici.ro

Vezi si: Autismul, primele semne îngrijorătoare. Interviu cu Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental | Demamici.ro

Vezi si: Picioarele strâmbe la naștere? Malformația „Picior varus equin”, explicată de un specialist în Ortopedie Pediatrică VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile