Sarcina

Prezentatia pelviana a copilului. De ce fatul”nu se intoarce” | Demamici.ro

Prezentatia pelviana a copilului se refera la pozitia fetusului in uter cu cateva saptamani inainte de nastere. Prezentatia pelviana reprezinta amplasarea longitudinala, cu fesele sau picioarele fatului cel mai aproape de cervix. Malprezentarile apar la un procent de 3-4% dintre nasteri.

In mod natural, fatul isi va schimba pozitia, astfel incat, la termen sa poata iesi cu capul inainte prin canalul de nastere.

In unele cazuri, acest lucru nu se petrece in mod natural, iar din acest motiv, prezentatia pelviana a copilului trebuie sa fie monitorizata.

Exista cazuri in care copilul „nu se intoarce”. De cele mai multe ori, fatul nu isi schimba pozitia daca:

  • sarcina este multipla
  • nu te afli la prima sarcina
  • lichidul amniotic este in exces sau prea putin
  • placenta acopera partial sau complet colul uterin
  • uterul poate fi de marime normala sau cu fibrom

Prezentatia pelviana anormala a copilului poate sa apara astfel:

1. Sezutul primul – copilul se afla in prezentatie pelviana franca atunci cand capul se afla pozitionat in partea superioara a uterului, iar fesele catre canalul de nastere cu ambele picioare intinse in sus.

2. Picioarele primele – copilul se afla in prezentatie pelviana completa atunci cand capul este localizat in partea superioara a uterului, picioarele sunt indoite din genunchi si incrucisate, iar talpile sunt aproape de fese.

Prezentatia pelviana a copilului poate fi ajustata prin mai multe metode

Medicul va incerca schimbarea pozitiei copilului intre saptamanile 32 si 37 de sarcina.

Metoda medicala

Prin aceasta metoda se intelege repozitionarea corecta a copilului in uter. Medicul va impinge, usor, la nivelul abdomenului inferior, prin masaj extern, pentru a intoarce copilul cu capul in jos.

Ti se va administra un tratament pentru relaxarea uterului, iar in timpul manevrei, bataile cordului copilului vor fi atent monitorizate.

Aceasta metoda trebuie sa fie aplicata din timp si nu in apropiere de data nasterii, pentru a avea succes.

Vezi si: Beneficiile nasterii vaginale! Nasterea naturala este mai sanatoasa pentru copil | Demamici.ro

Metode naturale

Prin ridicarea bazinului: cu ajutorul unei perne, incearca sa ridici coapsele la aproximativ 30 cm de sol, timp de 10-15 minute, de trei ori pe zi. Incearca sa faci acest exercitiu dimineata, pe stomacul gol, atunci cand copilul este activ.

Muzica: copilul are auzul dezvoltat in ultima parte a trimestrului 3 de sarcina. Acest lucru inseamna ca iti poate auzi vocea sau alte sunete mult mai clar. S-a demonstrat, astfel, ca el isi poate schimba pozitia daca pui castile la nivelul abdomenului sau ii canti cu voce tare.

Daca prezentatia pelviana a copilului nu sufera modificari, atunci medicul va sugera sa se recurga la cezariana, deoarece nasterea vaginala poate avea mult mai multe riscuri.

Mihai Zaporojan, medic specialist Obstetrica-Ginecologie: „In mod normal pana in luna a sasea fatul se afla in prezentatie pelviana datorita faptului ca pana la aceasta varsta de gestatie capul fetal reprezinta partea cea mai voluminoasa a fatului si fundul uterin locul cel mai spatios.

Dupa luna a sasea apare o crestere importanta a trunchiului si a membrelor care modifica raportul volumetric preexistent, fapt care determina producerea culbutei. Dupa producerea culbutei capul fetal se aseaza la nivelul stramtorii inferioare, lasand locul de la nivelul fundului uterin pentru pelvisul si membrele fetale care sunt mai voluminoase.”

Vezi si: Placenta praevia – de ce se recomanda nasterea prin cezariana? | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână