Presiunea de a alapta exclusiv poate conduce la stari de depresie in randul mamelor | Demamici.ro

Presiunea de a alapta exclusiv poate conduce la stari de depresie in randul mamelor. Alaptatul este unul dintre cele mai frumoase momente dintre o mama si pruncul ei, iar nutrientii primiti de copil din laptele de la san sunt superiori oricarei formule de lapte.

Totusi, multe mamici se afla in situatia in care nu pot produce lapte sau nu este suficient. Alaptatul se transforma, astfel, dintr-un moment magic intr-o corvoada. Presiunea de a alapta exclusiv poate fi resimtita atat de puternic de unele mamici, incat pot aparea probleme psihice.

Femeia care abia a dat nastere isi doreste ce e mai bun pentru bebelusul ei. A visat pe perioada sarcinii ca isi va tine pruncul la piet, iar eventualele probleme aparute ulterior care o impiedica sa-si alapteze exclusiv copilul pot duce la caderi psihice.

„Ma chinuiam sa imi alaptez fetita, insa laptele nu era suficient. Fetita se simtea flamanda, tragea de mameloane pana ajungeau sa ma doara. Am fost nevoita sa suplimentez cu formule de lapte, altfel nu m-as fi descurcat. Alaptatul nu a fost usor pentru mine si a venit la pachet si cu sentimente de vinovatie”, povesteste Dr. Stephanie Liu, o mamica medic, pentru mother.ly.

Presiunea de a alapta exclusiv poate conduce la stari de depresie in randul mamelor

Alaptatul sau mai bine spus presiunea alaptatului a facut multe femei sa experimenteze sentimente de inferioritate.

Inspirata de propria ei experienta, Stephanie Liu a condus un studiu in urma caruia a concluzionat ca acest tip de presiune poate declansa stari de depresie pospartum.

„Alaptatul a fost unul dintre acele momente la care visam inca de cand eram gravida. Cand studiam medicina in facultate aflasem despre relatia speciala dintre mama si copil, atunci cand sunt alaptati. Abia asteptam sa experimentez si eu asta. Ca medic de familie sunt constienta de beneficiile pe care le are laptele matern pentru sanatatea copilului. Dar ca femeie, sunt constienta si de presiunea sociala pe care o resimti, atunci cand glandele mamare nu produc suficient lapte sau chiar deloc”, isi continua Stephanie Liu poveste.

Medicul Stephanie Liu le mai sfatuieste pe mamici sa nu se mai judece atat de aspru.
„Indiferent daca alaptati natural sau cu formula de lapte, sunteti niste mame la fel de grozave. Laptele matern nu ar trebui sa faca diferente intre mamici”.

Nu stii de ce-mi hranesc copilul cu lapte din biberon asa ca NU JUDECA!

Sanul este cel mai bun. Stim asta. Cu toate campaniile, reclamele, informatiile din carti, media, site-uri etc e foarte dificil sa nu cunosti care sunt beneficiile laptelui matern. Indiferent de cat de mult aceste campanii reusesc sa creasca constientizarea in randul mamelor, ele pun o presiune imensa pe femei, pe proaspetele mamici.

Din pacate, nu in toate cazurile alaptarea este posibila.

I-a trecut cuiva prin minte, dintre cei care au gandit campaniile, ca unele femei nu pot sa alapteze din cauza unor probleme fizice? Mie nu mi s-a parut asta in timpul cursului prenatal cand moasa a chemat pe toata lumea in fata pentru a se inscrie pentru sesiunea obligatorie de alaptat.

Inteleg ca fac parte dintr-o minoritate, din cea a femeilor care nu pot alapta din cauza unor probleme fizice, dar totusi…

„De ce nu alaptezi?” este intrebarea invaziva, dura, sincera sa fiu chiar nesimtita care mi se pune mereu. Ei bine, mame, prietene, cunostinte, rude si asa mai departe, sufar de sindromul Poland.

Nu ai auzit niciodata de Sindromul Poland? Nu esti singura.

Sanul meu drept s-a dezvoltat, dar nu complet, pe cand sanul stang nu s-a dezvoltat deloc. Aveam pur si simplu un sfarc si asta era tot (va imaginati prin ce momente am trecut, mai ales in adolescenta, din cauza bolii).

Citeste continuarea AICI!

Vezi si: Nu stii de ce-mi hranesc copilul cu lapte din biberon asa ca NU JUDECA! | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână