Sarcina

Placenta: rolul ei in sarcina si afectiuni care pot aparea | Demamici.ro

Placenta: rolul ei in sarcina si afectiuni care pot aparea. Placenta are un rol esential in sarcina si in dezvoltarea copilului. Ea se dezvolta in uter, fiind atasata de peretii acestuia si furnizeaza oxigen, dar si alte substante nutritive necesare fetusului.

Tot de la placenta se formeaza si cordonul ombilical al copilului. In momentul nasterii, ea este eliminata, iar multe femei aleg chiar sa o pastreze, pentru consum, avand numeroase proprietati nutritive. Totusi, sanatatea placentei este si ea asigurata de numerosi factori.

Placenta: rolul ei in sarcina si afectiuni care pot aparea

Varsta mamei

Unele probleme la nivel de placenta sunt mai des intalnite la femeile mai in varsta, in special daca raman insarcinate dupa 40 de ani.

Hipertensiunea arteriala

Femeile care prezinta o tensiune arteriala mai mare pot resimti consecintele si la nivelul placentei. Acelasi lucru se intampla si daca esti insarcinata cu mai mult de un copil sau daca ai un istoric de afectiune placentara, de la o sarcina anterioara.

Interventii la nivelul uterului

Daca in trecut ai suferit vreo operatie la nivel de uter, pot aparea complicatii. Acelasi lucru este valabil si daca e vorba de o alta cezariana.

Nu in ultimul rand, fumatul, consumul de droguri (in special cocaina) traumatismele locale prin cadere cresc probabilitatea de aparitie a unor afectiuni placentare.

Cele mai comune afectiuni placentare

Placenta previa. Aceasta conditie apare atunci cand placenta acopera total sau chiar partial colul uterin. Acest lucru poate cauza sangerare vaginala severa inainte sau in timpul nasterii. Operatia de cezariana este, in general, recomandata pentru astfel de cazuri.

Placenta abruption. Are loc atunci cand inainte de nastere are loc o separare partiala sau totala a plecentei de peretele uterului. Cel mai tare este afectat nivelul de substante nutritive si de oxigen de la mama la copil. Odata cu astfel de cazuri se instaleaza si nasterea prematura.

Placenta accreta. O astfel de afectiune duce la sangerare vaginala masiva in trimestrul 3 de sarcina sau dupa nasterea copilului. Ea apare atunci cand vasele de la nivelul placentei se dezvolta adanc in interiorul peretului uterului.

Retentia placentara. Daca placenta nu este expulzata in 30-60 de minute dupa nastere atunci putem vorbi despre un astfel de episod. Placenta poate ramane captiva din cauza unui col uterin partial inchis sau pentru ca nu s-a desprins inca de peretele uterin.

Daca nu este tratata, o placenta care a ramas in uter poate cauza o infectie severa sau o sangerare amenintatoare de viata pentru mama.

sursa foto: thewoman.md

Vezi si: Placenta calcifiata. O mama a reusit sa-si salveze bebelusul la timp | Demamici.ro

Vezi si: O mama de 19 ani din Braila a murit la o luna dupa nastere. Medicii nu i-au indepartat toata placenta | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână