Știri interne

Ora de vară 2023. Cum afectează copiii trecerea la ora de vară | Demamici.ro

Ora de vară 2023. Cum afectează copiii trecerea la ora de vară. Specialiștii sunt de părere că atât copiii cât și maturii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară.

Noi adulții ne adaptăm mai ușor schimbarii orei, însă cei mici nu pot procesa la fel de ușor această modificare temporală. Schimbarea orei este, pentru copii o adevărată tensiune atât pentru organism, cât și pentru psihic.

Ora de vară 2023. Cum afectează copiii trecerea la ora de vară

Ritmul de 24 de ore este perturbat, ceea ce afectează nu numai comportamentul somn-veghe, ci și dispoziția, concentrarea, atenția și funcțiile vegetative.

Creierul celor mici și corpul au nevoie de aproximativ două săptămâni de adaptare la ritmul nou. Ca efecte ale adaptării pot apărea: irascibilitate, o stare permanentă de nemulțumire, instabilitate emoțională, și somnolență dimineața sau în a doua parte a zilei.

Efectele schimbării orei vor afecta diferit fiecare copil. Va depinde foarte mult de caracterul lor, unii copii vor fi afectați mai mult decât alții. Cei mici sunt diferiți, așa cum schimbarea orei afectează mai mult pe unii decât pe alții.

Vestea bună este că aceste efecte sunt temporare și, într-o săptămână sau două, copiii se vor adapta din nou la program.

Ora de vară 2023. Cum putem gestiona schimbarea orei la copii?

  • Înaintează orele de somn. Experții recomandă pregătirea copiilor pentru această modificare înainte de a se produce. Cu câteva zile înainte îi putem adapta la noua schimbare care urmează și avansăm cu aproximativ 10-15 minute timpul de culcare, precum și de trezire. Cu care, de asemenea va trebui să avansați toate rutinele care îl însoțesc precum băi, cine, povești.
  • Schimbați orele de masă și somn. Ca și în cazul somnului, le putem schimba timpul de masă și somn cu aproximativ 15 minute pentru a îmbunătăți adaptarea.
  • Camera întunecată. În mod clar, copiii vor avea ciclul circadian scăpat de sub control. Făcând întuneric, corpul tău îți va cere să te odihnești și este mai probabil să adormi decât dacă este expus la lumină. De asemenea, coborâți jaluzelele în toată casa, astfel încât să nu vedeți lumina zilei.
  • Fără zahăr. Băuturile cu zahăr și cofeină sunt interzise. Pe lângă faptul că nu sunt benefice pentru ei, consumarea lor îi pune în alertă și nu vor putea dormi.
  • Fără activități fizice viguroase înainte de a merge la culcare. Activitățile fizice le modifică și dau energie, dar cel mai bun moment nu este înainte de a merge la culcare. O rutină bună de somn (baie, cină, poveste) va predispune copilul să doarmă, în timp ce activitatea să fie opusă.
  • Fără dispozitive electronice înainte de culcare. Dispozitivele electronice ne afectează creierul și ne pot afecta vigilența, ceea ce face ca somnul să fie dificil.
  • Nu-l lăsa să doarmă mult după-amiaza. Dacă dormi prea mult în acea zi, atunci noaptea nu vei dori să dormi, iar programele se vor deregla complet.
  • Ai răbdare. Cel mai bun instrument cu copiii va fi întotdeauna răbdarea. Poate dura câteva zile să se adapteze, dar va fi temporar.

Ora de vară 2023. Alte modalități

O altă variantă, spun specialiștii, este să nu faceți nimic până în ziua schimbării orei de vară, dar asigurați-vă că fie tratați orice trezire înainte de ora 6:30 (5:30 ieri) ca fiind ora de noapte, fie treziți copilul până la ora 7:30 (6:30 ieri) în acea dimineață și apoi urmați rutina zilnică, abordând mesele, somnul și ora de culcare așa cum ați făcut-o întotdeauna, dar oferind un nivel de flexibilitate, eventual împărțind diferența dintre ora veche și cea nouă.

Acest lucru înseamnă că, potențial, copilul se va culca cu 30 de minute mai devreme decât în mod normal, s-ar putea să se lupte, deoarece ceasul său interior se poate opune acestui lucru, dar în 3-7 zile sistemul său se va adapta, iar programul obișnuit va funcționa foarte bine, mai spun specialiștii.

Ora de vară 2023. Atenție, părinți

Pașii de mai sus vor ajuta la ajustarea somnului pentru copiii mici care au în prezent o oră de culcare și de trezire stabilă și care, în general, dorm suficient noaptea. Dacă nu sunteți sigur dacă copilul doarme suficient sau nu, atunci consultați un specialist.

Referințe:

Vezi și: Copiii trebuie sa adoarma inainte de 21:30. Ce se poate intampla cu creierul copilului daca adoarme prea tarziu | Demamici.ro

Vezi și: Tulburările de somn la copii: cum se învață somnul liniștit și fără dependență de părinți | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână