Bebeluși

Ochi lipicioși la bebeluș? Totul despre obstrucția de canal lacrimal la sugari | Demamici.ro

Ochi lipicioși la bebeluș. Primele luni de viață ale sugarului pot reprezenta o adevarată provocare pentru mămici. Numeroase afecțiuni îți dau bătăi de cap și te îngrijorează. Dintre acestea, cea mai frecventă este boala ochilor lipicioși. Boala poate să apară la unul sau la ambii ochi ai sugarului în primele trei luni de viață.

Obstrucția ductelor lacrimale apare la 30% dintre nou-născuți și sugari din cauză că țesutul care acoperă capătul canalului nu se deschide normal în timpul nașterii sau la scurt timp după. Într-o astfel de situație, sacul lacrimal se umple cu lichid și se inflamează putând duce și la infecție, conform todaysparent.com.

Ochi lipicioși la bebeluș. Cum ne dăm seama că este vorba despre această afecțiune?

– secreții purulente, gălbui-albicioase, mai mult sau mai puțin abundente
– cojițe pe pleoape dimineața și ochișori lipiți
– ochi lăcrimos, umed pe toată perioada zilei
– tumefacție (umflatură) spre baza nasului și sub pleoapa inferioară

De regulă, ochiul apare alb, neinflamat, nedureros. Dacă blocajul de canal lacrimal nu este tratat corespunzător, se pot dezvolta conjunctivite și inflamații, conform healthline.com.

Dacă sesizați aceste simptome, faceți o vizită la medicul oftalmolog pediatru, pentru a primi sfaturile necesare în vederea tratamentului, însă și pentru a înlătura posibiltatea unor afecțiuni mult mai grave cum ar fi glaucomul congenital care se manifestă doar prin lăcrimare excesivă sau conjunctivite neonatale care apar datorită infecției cu germeni materni în cazul nașterilor pe cale naturală.

Cel mai eficient tratament naturist s-a dovedit a fi masajul căilor lacrimale, care rezolvă peste 80% din cazuri până la vârsta de un an.

Ochi lipicioși la bebeluș. Cum se face masajul căilor lacrimale?

În momentul în care masați căile lacrimale, presiunea exercitată împinge secrețiile și forțează ruperea membranei Hassner.

– Spălați-vă mâinile cu apă și săpun.
– Se spală ochiul cu o compresă sterilă și ser fiziologic. Serul fiziologic are aceeași concentrație salină ca și lacrimile, deci nu ustură.
– Se apasă cu degetul arătător, pornind de la nivelul unghiului intern al ochiului, de la rădăcina nasului, către jumătatea nasului.
– Mișcarea se repetă de 5 ori pentru ambii ochi, apăsați și ridicați și repetați.
– Masajul se efectuează de 4-5 ori pe zi, cel puțin 4 săptămâni.
– La final, secrețiile se șterg din colțul exterior al ochiul, spre colțul interior al acestuia.

Trebuie să știți că acest masaj nu doare absolut deloc. Bebelușul este deranjat doar pentru că nu știe ce se întâmplă.

Antibioticul picături se va folosi doar în caz de infecție, iar unguentele sunt interzise în tratamentul acestor afecțiuni, deoarece pot bloca și ele canalul lacrimo-nazal.

Uneori, obstrucția de canal lacrimal apare după o infecție a căilor respiratorii sau după ce bebelușul a fost expus la vânt sau temperaturi scăzute.

Ce NU trebuie să faci:
– sa aștepți ca totul să treacă de la sine
– sa speli ochișorii copilului cu apă

Chiar și o simplă conjunctivită necesită curățarea canalelor lacrimale și trebuie facută doar de un specialist.

Ochi lipicioși la bebeluș. Conjunctivita la bebeluși și copii

Conjunctivita este o infecție oculară comună, mai ales în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani și reprezintă o inflamație a conjunctivei, membrana mucoasă care acoperă albul ochiului și partea interioară a pleoapei, conform reginamaria.ro.

Conjunctivita afectează, de obicei, ambii ochi în același timp, deși e posibil să debuteze la unul dintre ochi, ca mai apoi să se extindă și asupra celuilalt. De asemenea, poate avea un caracter asimetric, afectând un ochi mai mult decât pe celălalt.

Ochi lipicioși la bebeluș. Conjunctivita – cauze și tratament

Există multe cauze ale apariției conjunctivitei, tratamentul acesteia depinzând de ceea ce a declanșat-o.

Conjunctivita nu este o afecțiune gravă, însă poate fi destul de inconfortabilă, chiar iritantă, mai ales că este deosebit de contagioasă printre copiii din colectivități.

ATENȚIE!

Există și copii care se nasc fără canal lacrimal, însă aceste cazuri sunt foarte rare. În aceste cazuri, se poate efectua o intervenție chirurgicală, între vârsta de 3-5 ani.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână