Obiceiul mamelor de a baga in gura suzeta copiilor inainte de a le-o da micutilor – Ce spun specialistii despre practica asta | Demamici.ro

Este o practica familiara pentru multe mame. Cand bebelusul scapa suzeta, mamele o iau de jos, o spala, o sterg de un servetel sau o baga in gura inainte de a le-o da inapoi micutilor.

Se poate ca ultima optiune sa nu vi se pare potrivita, insa un nou studiu a demonstrat ca aceasta practica intreprinsa de mame ar putea contribui la prevenirea alergiilor in cazul copiilor mici. Responsabile pentru acest beneficiu sunt chiar bacteriile din gura mamei.

Studiul prezentat la American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) a demonstrat ca bebelusii carora mamele obisnuiau sa le „curete” suzetele trecandu-le prin gura lor aveau mai putine alergii decat sugarii ai caror mame sterilizau sau spalau mereu suzetele.

In momentul in care mama ia suzeta de jos si o baga in gura inainte de a o da copilului nu o curata, ci o expune tuturor bacteriilor pe care le are in gura. Se pare ca tocmai aceasta expunere poate contribui la intarirea sistemului imunitar al copilului.

„Am descoperit ca copiii ai caror mame le bagau in gura suzetele aveau nivelul IgE [immunoglubin E] mai scazut”, a declarat Dr. Eliane Abou-Jaoude, liderul studiului.

„Corpul produce anticorpi, IgE, cand sistemul imunitar reactioneaza la un alergen, ceea ce poate provoca o reactie alergica. Cu cat nivelul IgE-ului e mai ridicat, cu atat riscul de a dezvolta alergii, inclusiv astm este mai mare”, a declarat doctorul.

Studiul a avut ca esantion 128 de mame, al caror comportament a fost urmarit pe o perioada de 18 luni. Dintre acestea, 58% au spus ca micutii lor folosesc suzeta. 4% dintre respondente au declarat ca obisnuiesc sa curete mereu suzeta copilului prin sterilizare, 72% prin spalare si 12% obisnuiesc sa o treaca prin propria gura inainte de a le-o oferi copiilor.

Doar 9 bebelusi implicati in studiu aveau mame care obisnuiau sa bage suzetele in gura inainte de a le-o oferi, insa acesti copii aveau nivelurile IgE-urilor mult mai scazute decat a celorlaltor copii, in jurul varstei de 10 luni. Tatii nu au fost implicati in studiu.

Rezultatele studiului sunt provizorii, cercetatorii notand faptul ca perioada de desfasurare a studiului, de 18 luni, a fost una scurta si ca ar putea exista si alti factori care sa fi contribuit la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.

„Ce e foarte important pentru parinti e sa realizeze ca acest studiu nu este unul cauza efect. Nu inseamna ca daca sugi suzeta copilului, il scapi de alergii. Studiul sugereaza ca expunerea copilului la microbii din saliva poate influenta dezvoltarea sistemului imunitar”, a adaugat Abo-Jaoude pentru CNN.

In concluzie, studiul a demonstrat ca expunerea copilului la anumite bacterii ii poate intari sistemul imunitar si poate preveni aparitia anumitor alergii sau a astmului. Pana la urma unele bacterii pot sa-i faca micutului mai mult bine decat rau.

Bineinteles ca mamele nu trebuie sa renunte la spalat si sterilizat suzetele doar pentru ca un studiu a ajuns la anumite concluzii, insa este bine sa se stie ca anumite bacterii nu sunt atat de daunatoare pentru copil si ca dezvoltarea sistemului imunitar se face tocmai prin aceasta expunere la microbi.

Copilul tinut intr-un „glob de cristal”, intr-o casa dezinfectata de cateva ori pe zi nu va avea un sistem imunitar la fel de bine dezvoltat ca un copil care a luat contact cu bacteriile si microbii. Un copil nu inseamna ducerea curateniei la extrem, dar nici locuirea in mizerie.

Citeste si:

PARINTII AU AFLAT CA E BOLNAVIOARA SI AU ABANDONAT-O IN SPITAL. ELENA A DEVENIT MAMA PENTRU MICUTA ALMA: “NU MAI POT SA TRAIESC FARA EA!”| DEMAMICI.RO

POVESTEA BEBELUSILOR BOLNAVI, ABANDONATI IN SECTIA DE TERAPIE INTENSIVA LA MARIE CURIE. O IMBRATISARE SAU O MANGAIERE INSEAMNA TOTUL PENTRU EI. SI TU LE POTI OFERI IUBIRE, AFLA CUM

FETITA, FARA CREIER, ADUSA PE LUME PENTRU A-I FI DONATE ORGANELE: “AM REZISTAT CU GANDUL LA MIRACOLUL CARE IL VA ADUCE PENTRU ATATEA FAMILII” | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni