Moda „doula”, tot mai raspandita printre gravidele din Romania! O femeie din Iasi, la un pas de moarte | Demamici.ro

O femeie in varsta de 31 de ani din Iasi a fost la un pas de moarte dupa ce a decis sa nasca acasa, sub supravegherea unei doule. Doula, cuvant care provine din greaca si care inseamna: „cea care ingrijeste femeia”, este persoana instruita sa ofere gravidei si partenerului acesteia sprijin emotional, confort fizic si asistenta atat in ceea ce priveste obtinerea informatiilor in timpul sarcinii, dar si in timpul aducerii pe lume a copilului si postpartum.

Doula nu detine competente medicale si nu trebuie sa influenteze deciziile mamei in ceea ce priveste travaliul si nasterea. Doula nu poate substitui sub nicio forma personalul medical specializat.

Cu toate acestea, gravida din Iasi a decis sa nasca acasa, asistata doar de doula. Femeia mai nascuse o data in 2016, prin cezariana. In timpul nasterii au aparut complicatii. Capul fatului a ramas blocat.

„Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial.

În Triajul Spitalului, pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30-20:00, examenul local relevând col cu dilataţie completă, prezentaţie craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferinţă fetală acută.

A fost necesară aplicatie de forceps la strimtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern si traumatism cranian minor”, a declarat medicul Mircea Onofriescu, cadru medical in cadrul Maternitatii „Cuza Voda” din Iasi, potrivit adevarul.ro.

Imediat dupa nastere, femeia in varsta de 31 de ani a cerut sa fie externata, cu toate ca starea sa de sanatate nu era buna. Cu toate ca i s-au explicat riscurile si eventualele complicatii, femeia a parasit unitatea medicala pe propria raspundere.

Medicul Onofriescu a mentionat ca lauza prezenta si semne de depresie postpartum. Unitatea sanitara a facut o plangere penala impotriva doulei care a asistat-o pe ieseanca la nastere.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni