Educație

Metoda RIE – educație prin blândețe. Care sunt principiile de bază ale acestei metode | Demamici.ro

Metoda RIE – educație prin blândețe. Care sunt principiile de bază ale acestei metode? Această abordare este filosofia renumitei Magda Gerber – o imigrantă maghiară și educatoare a copilăriei timpurii (bebeluși) care a fondat metoda în 1978, Statele Unite ale Americii.

Metoda RIE este abrevierea de la Resources for Infant Educarers – Resurse pentru educatorii de sugari. RIE se bazează pe încrederea și respectul în potențialul copilului în primii trei ani de viață.

Magda Gerber a subliniat mai multe principii de baza pentru RIE, dar comunicarea este nucleul acestei metode. Janet Lansbury, o altă expertă în educația timpurie a sugarilor, explică faptul că este foarte importantă ,„comunicarea autentică” – să vorbim cu aceeași voce atât adulților cât si copiilor/bebelușilor. De ce? În acest mod:

  • arătăm respect
  • comunicăm despre lucruri reale care au loc zi de zi
  • recunoaștem răspunsurile, gândurile și sentimentele bebelușului

Metoda RIE – educație prin blândețe. Principiile de bază ale acestei metode:

  • Un mediu sigur pentru independență – Mediul în care bebelușul își desfășoară activitățile trebuie să fie unul care să le permită să se deplaseze în mod natural, fără restricții. De ce? Metoda RIE încurajează jocul independent pentru bebeluși. Deci, mediul înconjurător trebuie să îi ofere jucării adecvate vârstei și piese de mobilier foarte sigure în caz că sugarul ar fi lăsat singur.
  • Lasă bebelușul să se joace singur – RIE pune accentul pe oferirea oportunităților de a se juca singuri și neîntrerupți de către părinți. Ca părinte, poți sta alături de copil pentru a admira modul în care acesta își pune creativitatea la încercare. Părintele trebuie să aibă încredere că alegerile sugarului sunt suficiente și nu este nevoie ca acestea să fie redirecționate. La început, încercați să stați cu bebelușul, acordându-i toată atenția. Apoi, comunicați că veți fi în apropiere, poate la gătit cina în bucătărie și că este timpul să se joace în voie.

Gerber a subliniat, de asemenea, că bebelușii ar trebui să aibă timp să interacționeze – în propriile condiții – cu alți bebeluși și copii de vârsta lor. Timpul destinat jocurilor? Între 15 minute și 3 ore, susține Janet LAnsbury, dar variază de la caz la caz.

  • Implică bebelușul să participe activ – Bebelușul trebuie să aibă grijă de sine însuși. Cum poți face asta? Îl implicăm prin comunicare, explicație și exemplu. Înainte de a schimba bebelușul, explicați-i procesul. Înainte de a-i face baie ,explicați-i cum vor avea loc aceste lucruri. Explicați tot și exemplificați. Pe măsură ce bebelușul crește, puteți introduce și sarcini precum: aruncarea scutecului la coș, să se îmbrace/dezbrace (cu ajutor), să aducă șervețelele, să pună prosopul la loc sau să strângă puzzle-ul.
  • Observați bebelușul pentru a-i înțelege nevoile – Metoda din spatele acestei tehnici este „observare senzitivă”. Urmărim și ascultăm bebelușul pentru a-i descoperi nevoile. Prin observare, părinții pot vedea cantitatea extraordinară de învățare și schimbările care au loc în primii 2-3 ani din viața copilului lor.

Ce facem când observăm că bebelușul plânge? Experții RIE susțin că plânsul bebelușului este o formă de comunicare, bebelușul are nevoie să plângă pentru a-și exprima nevoile. Deci, în loc să încerce prin orice modalitate să calmeze bebelușul, părinții trebuie să acorde atenție cauzei în sine.

Da, ajutăm bebelușul să se liniștească, dar încercăm să rezistăm tentației de a-i băga suzeta în gură sau a-i oferi jucăria dorită. Asigurați-vă că nevoile de bază sunt satisfăcute, cum ar fi un scutec schimbat și mâncarea.

  • Fiți consecvenți în tot ceea ce faceți – A fi un părinte consecvent conferă un sentiment siguranță. În plus, păstrând disciplina și limite bebelușului creează așteptări pentru acesta. De exemplu, încercați să aveți o rutină zilnică. La somn să vă formați un program constant de veghe și mâncare. Astfel, bebelușul va învăța să aibă propriul ritm.

Magda Gerber explică faptul că „cel mai simplu mod de a dezvolta obiceiuri bune [de somn] în general este să ai o viață cotidiană previzibilă. Copiii mici se dezvoltă în rutină.” Părinții stabilesc limite și comunică bebelușului așteptările pentru ca acesta să fie educat conform RIE.

Surse
www.rie.org
www.magdagerber.org
Janet Lansbury- Nu există copiii răi, Editura UNIVERS

Vezi si: Cele 19 sfaturi ale Mariei Montessori pentru a creste un copil independent | Demamici.ro

Vezi si: Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. 8 obiceiuri de aur de la parintii olandezi | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile