Manevre de Prim Ajutor explicate de Dr. Mihai Craiu. „Ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție a căii aeriene și copilul devine inconștient?” | Demamici.ro

Manevre de Prim Ajutor explicate de Dr. Mihai Craiu. „Ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție a căii aeriene și copilul devine inconștient?” Tot mai multe cazuri de înec cu lapte, mâncare, jucării mici au ajuns în prim plan în ultima perioadă. Sugari, toddleri sau copii de 5,6 ani au fost pe punctul de a-și pierde viața, iar unii dintre ei chiar au murit, lăsând în urmă părinți distruși de durere.

Pe lângă suferința enormă a pierderii, părinții au rămas și cu întrebarea: „puteam face mai mult pentru a-mi salva copilul?”. Părinții trebuie să cunoască manevrele de Prim Ajutor, astfel încât în caz de urgență să poată interveni până la sosirea ambulanței. Acele câteva secunde sau minute pot face diferența dintre viață sau moarte.

Dr. Mihai Craiu a exemplificat modul în care se face masajul cardiac la copii. Manevra poate câștiga câteva minute până în momentul în care salvatorii ajung la fața locului, punând sângele în mișcare.

Manevre de Prim Ajutor explicate de Dr. Mihai Craiu. „Ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție a căii aeriene și copilul devine inconștient?”

Postarea așa cum a fost redactată de Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii 

„Tot din ciclul manevrelor de Prim Ajutor. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care au pus-o părinții ce au văzut manevra de dezobstrucție a căii aeriene la sugar a fost „ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție si copilul devine inconștient și inert?”

Reacțiile sunt diferite. Variante posibile: Ni se face rău și nouă/leșinăm? Stăm și așteptăm salvarea? Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm? Căutăm ajutor la vecini lăsând copilul pe pat? Etc

In mod ideal trebuie să facem astfel:

  • Strigăm după ajutor – chiar dacă vine o persoană aparent nepotrivită (copil mic, persoană foarte vârstnică, altă persoană speriată) aceasta poate fi utilă. Ea poate fi rugată să cheme un adult în ajutor sau să sune la 112, dacă are un telefon mobil si dacă se poate concentra la această acțiune.
  • Plasăm copilul pe un plan dur (masă de înfășat sau direct pe podea). Nu lăsăm copilul în carucior, scoică de transport sau în pat moale, cu perna sub cap!
  • Deschidem calea aeriană, plasând o mână pe frunte și cealaltă sub relieful osos al bărbiei. Ne uităm în gură și, DACĂ vedem corpul străin, îl scoatem, dacă nu vedem nimic, NU băgăm degetul în gâtul copilului, orbește. Putem agrava obstrucția.
  • Incercăm să suflăm lent și adânc (1-1,5 secunde) acoperind cu gura noastră nasul și gura sugarului. Suflăm blând, cât să se ridice ușor pieptul acestuia. Dacă nu apar deloc semne de viață (mișcări, tuse sau plâns) trecem la masaj cardiac.
  • Masajul cardiac se face la sugar cum se vede in acest video. Masajul pune sângele în mișcare și, DACĂ facem cum trebuie manevra, el poate ajunge și la creier. Astfel câștigăm câteva minute până vine SMURDul. Dacă nu facem nimic copilul poate rămâne cu sechele neurologice sau poate muri.

Inițial se fac 5 insuflații (respirații SALVATOARE), apoi 30 compresii alternate cu 2 insuflații. Ritmul este de aproximativ 100 compresii pe minut.

NOTA – noi la Urgențe INSMC ne antrenam periodic folosind manechine de simulare foarte avansate, care ne arată cât de bine punem în practică Protocoalele ERC (in comentarii). In acest mod se obțin cele mai bune abilitați iar pacienții au șanse optime de supraviețuire.”

Vezi si: Masuri de prim ajutor pentru bebelusi! Manevrele care ii pot salva viata! EXEMPLIFICARE VIDEO

Vezi si: Primul ajutor în cazul arsurilor la copii! Sfaturile unei mame care a trecut prin asta | Demamici.ro

Vezi si: Primul ajutor in caz de electrocutare VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână