Știri interne

„Luna tatălui” s-a dublat oficial. De când intră în vigoare și pentru cine. Indemnizația se va plăti cu două luni mai puțin | Demamici.ro

„Luna tatălui” s-a dublat oficial. De când intră în vigoare și pentru cine. Indemnizația se va plăti cu două luni mai puțin.

„Luna tatălui”, cum este cunoscută perioada din interiorul concediului de creștere a copilului (CCC),  în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la muncă, s-a dublat. Dacă celălalt părinte decât cel aflat în concediu nu vrea să rămână acasă cu copilul, plata indemnizației nu se va face în ultimele două luni până la perioadă maximă disponibilă de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilități.

OUG 164/2022, care a modificat OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor odată cu publicarea HG nr. 865/2023 în Monitorul Oficial (19 septembrie 2023), aduce schimbări, printre altele, legate și de „luna tatălui”.

Ordonanța stabilește că perioada totală din concediul de creștere a copilului care este alocată persoanei care nu a solicitat acest drept crește la cel puțin două luni, față de cel puțin o lună. Astfel, „luna” tatălui se transformă în „cele două luni ale tatălui” (sau ale mamei, dacă tatăl e cel care intră în concediu de creștere).

„Luna tatălui” s-a dublat oficial

În același timp, dacă tatăl nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cele cel puțin două luni, mama nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul tatălui, adică de acele două luni (sau invers, dacă tatăl e cel care intră în concediul de creștere inițial). Mai exact, dacă celălalt părinte nu intră în CCC, indiferent că vorbim despre tatăl sau mama copilului, indemnizația aferentă va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.

Până acum, în cazul în care celălalt părinte nu își „revendica” luna lui din CCC, indemnizația se reducea cu o lună. Părintele care și-a luat CCC rămânea în continuare în concediu și cu contractul de muncă suspendat/ activitatea întreruptă, însă pe ultima lună de concediu de creștere nu i se plătea indemnizația.

Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.

De când intră în vigoare și pentru cine

Conform OUG 111/2011, normele de aplicare rămân neschimbate, respectiv luna celuilalt părinte rămâne tot 1 lună.

Normele pentru HG 865 (2 luni pentru luna celuilalt părinte) se vor aplica pentru dosarele noi care au intrat în primării după data de 19.09.2023. Prin urmare, toți cei care depun dosarul după data publicării 19.09.2023 se supun noilor reguli cu 2 luni ale tatălui.

Documente pentru a obține indemnizația 

Pentru a opta pentru „luna tatalui” este important să te asiguri că ai realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni, anterioare cererii.  Din 2023, angajatorii trebuie informați despre intrarea în CCC cu cel puțin zece zile înainte de începerea efectivă a acestuia. Aceasta se face printr-o cerere specială cu privire la perioada preconizată de concediu de creștere.

Următorul pas este să mergi cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care vrei să începi concediul la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparții și să depui următoarele documente:

  • Cărțile de identitate ale părinților (copie și original)
  • Certificatul de naștere al copilului (original + copie)
  • Certificatul de căsătorie (original + copie)
  • Adeverința tip (Anexa 2) – se descarcă de pe site-ul DGASP
  • Decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă
  • Extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii)
  • Cererea tip
  • Dosar cu șină

Tatăl nu optează pentru cele două luni de concediu creștere copil. Ce alternative are mama

Conform, OUG 164/2022, în situația în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin 2 luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.

Așadar mama are următoarele opțiuni în „luna tatălui”. Se poate întoarce la job cu două luni înainte ca juniorul/ junioara să împlinească 2 ani pentru realizarea de venituri supuse impozitului și pentru a beneficia ulterior de stimulent de inserție. O altă opțiune este să mai stea două luni acasă cu bebe în concediu fără plată. Cererea pentru concediul fără plată se depune la angajator. Este important de știut că acest concediu fără plată constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.

Vezi și: Se schimbă Legea în România 2023! „Luna tatălui” se transformă în două luni din concediul total: pentru cine se aplică și de când intră în vigoare | Demamici.ro

Vezi și: Cum se calculează indemnizația de creștere copil pentru veniturile din drepturi de autor în 2022 | Demamici.ro

Vezi și: Stimulentul financiar pentru nou-născuți 2022: acte necesare și cum poți intra în posesia lui | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

2 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

2 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

4 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni